Úvod Novinky Displeje AMOLED vs. LCD: Aký je medzi nimi rozdiel?

Displeje AMOLED vs. LCD: Aký je medzi nimi rozdiel?

14

Keď sa na bojisku utkajú dve vlajkové lode, technológia displejov zastáva v rebríčku dôležitosti vysoké umiestnenie. A nie je to len rozmer, alebo rozlíšenie, respektíve hodnota ppi, čo rozhoduje. Súperia medzi sebou aj jednotlivé typy displejov – AMOLED vs. LCD. Ktorý je z nich teda ten lepší?

Rovno na začiatok dám spoiler, že jednoznačne sa to určiť nedá. Tak ako pri všetkom, aj tu má každá technológia svoje klady aj zápory. V tomto odvetví sa ale jednotlivé značky smartfónov zvyčajne držia toho svojho. Samsung napríklad vo svojich zariadeniach preferuje AMOLED displeje, zatiaľ čo také HTC volí radšej opačne – LCD. Poďme si ich teda porovnať, nech vieme aké výhody a aké úskalia ktorá technológia prináša.

Technológia

LCD – Liquid Crystal Display
Technológia LCD, čiže displej z tekutých kryštálov, je trocha zložitejšia na pochopenie. Podstatné je vedieť, že tekuté kryštály sú uložené medzi dvomi kolmo na seba polarizovanými polarizačnými filtrami a tieto kryštály sa pootočia, keď je na nich privedený elektrický náboj. Tým sa vlastne reguluje mnnožstvo prepusteného svetla cez obidva polarizačné filtre v závislosti od pootočenia molekúl kryštálov.

Kryštály, ani polarizačné filtre však samé od seba nevedia produkovať žiadne svetlo, takže je nutné použiť podsvietenie. Mriežka s integrovanými obvodmi potom riadi natočenie kryštálov, a tým pádom aj množstvo prepusteného svetla elektrickými signálmi poslanými do špecifického riadku a stĺpca. Jednotlivé farby pixelov sú tvorené, ako iste mnohí viete, zelenou, modrou a červenou zložkou, ktoré má každý pixel a tieto nazývame subpixely. Ich rozdielna farba je definovaná až farebným filtrom, ktorým svetlo prechádza keď opúšťa displej. Nastavením rozdielnej priepustnosti každého subpixelu teda nastavíme finálnu farbu pixelu.

Ak by Vás podrobnejšie zaujímala technológia LCD, zamierte, prosím, napríklad na českú wiki, kde je popísaný aj výrobný postup.

LCD-pixel-construction

AMOLED – Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode
AMOLED, čiže v doslovnom preklade aktívna matica organických svetlo-emitujúcich diód, je na tom v porovnaní s LCD technológiou výrazne jednoduchšie. Používa veľké množstvo miniatúrnych LED diód na vytvorenie svetla požadovanej farby. Prispôsobením napätia privádzaného k jednotlivým diódam sa mení jasnosť každej jednej z týchto červených, zelených a modrých diód, čím vytvoríte veľkú škálu farieb, prípadne sa nastaví jasnosť na nulu, teda zobrazí sa čierna.

Nie vždy musí byť displej obmedzený len na červené, zelené a modré subpixely. Niektorí výrobcovia občas pridávajú doplňujúcu farbu pre lepšie farebné výsledky, zlepšenie zobrazovacieho spektra, alebo zvýšenie čitateľnosti napríklad na slnku.

Porovnanie

Najbadateľnejší rozdiel medzi týmito dvomi technológiami je v škále farieb, ktoré dokážu zobraziť, tzv gamut, čo je však len zlomok farieb, ktoré ľudské oko dokáže rozlíšiť. Väčšina médií spadá do štandardného RGB farebného gamutu, ktorý sa snažia najlepšie vystihnúť LCD displeje. Preto sú práve LCD považované najprirodzenejšie, no to je spôsobené len tým, že sa snažia čo najlepšie prispôsobiť farebnému rozsahu iných druhov médií. Oproti tomu AMOLED displeje vedia zobraziť oveľa väčšiu škálu farieb, čo spôsobuje, že obraz zasa vyzerá oveľa živšie.

Dôvodom týchto rozdielov je spôsob, akým tieto dve technológie fungujú. Keďže LED diódy dokážu byť individuálne kontrolované v oveľa väčšom rozsahu a vývoj nie je tak zväzovaný kvalitou použitých filtrov ako pri LCD, umožňuje to vytvoriť väčší farebný gamut vďaka lepšiemu miešaniu základných farieb. Ďalšou výhodou AMOLED technológie je možnosť lepšie regulovať odtiene čiernej, čo je docielené vďaka veľkému zoslabeniu, alebo úplnemu vypnutiu jednotlivých diód.

Galaxy-S4-vs-HTC-One-gamut-comparison-645x194

Nie vždy je ale viac farieb lepšou voľbou. Niektoré obrázky potom môžu byť presýtené a vo finále pôsobiť veľmi skreslene.

Zaujímavé však je, že výrobcovia LCD často nie sú veľmi spokojní s tým, ako ich displeje pôsobia. V snahe docieliť živšieho vzhľadu ich obrazu, pravdepodobne kvôli priblíženiu sa k AMOLED, často experimentujú so sýtosťou svojich displejov, čo môže vyústiť v úplne zlú farebnú vyváženosť. Ak hľadáte živšie farby, bude zrejme lepšie poobzerať sa po nejakom AMOLED displeji s poriadnym vyvážením farieb, ako siahnuť po presýtenom LCD displeji. Ak vás táto tematika sýtosti farieb na AMOLED a LCD zaujala, skúste si pozrieť aj toto video od Erica Griffin.

[fve]http://www.youtube.com/watch?v=DChnGXLErrI[/fve]

Ďalej AMOLED displeje poskytujú lepšie pozorovacie uhly ako LCD, keďže kryšťály a polarizačné filtre limitované nejakým rozsahom uhlov, pod ktorými môže svetlo prechádzať. Diódy taktiež rýchlejšie reagujú na zmeny napätia ako molekuly kryštálov, z čoho vyplývajú menšie odozvy AMOLED displejov.

Nemenej dôležitá je aj energetická náročnosť. Nakoľko LCD musia mať stále spustené podsvietenie, spotrebujú viacej energie ako AMOLED displeje, ktoré, logicky, spotrebujú menej energie pri zobrazovaní tmavších farieb. Na druhú stranu, odber LCD displejov je rovnomernejší a dá sa dobre predpokladať spotreba.

PHOLED-performance

Nevýhodou AMOLED dipslejov je ale životnosť jednotlivých diód. Keď sa pozriete do tabuľky, vidíte rozdielne spotreby rôznych farieb diód. Najvyššiu spotrebu majú diódy modrej farby, čo sa negatívne odráža aj na ich životnosti, takže rýchlejšie vyhoria. To po dlhom čase používania môže vyústiť v sfarbenie časti alebo celého displeja.

Verdikt

Ako bolo naznačené na začiatku článku, nedá sa jednoznačne určiť, ktorá technológia je lepšia či horšia. Všetko naozaj záleží na osobných preferenciach. Dokonca aj displeje využívajúce rovnakú technológiu sa môžu výrazne líštiť v sýtosti, gamute a rozdielnej kalibrácii, takže nájsť displej, ktorý Vám „sadne“ by nemal byť problém. Jeden človek môže napríklad preferovať displeje HTC, iný môže rovnako preferovať displeje Samsung. Typicky ale tí, čo hľadajú živšie farby, budú spokojnejší s AMOLED displejom, zatiaľ čo presná kalibrácia LCD displejov ponúkne realistickejší obraz.

Každá z týchto technológií má svoje plusy aj mínusy a je len na Vás, ako ktoré zavážia. Ak hľadáte displej s dlhou životnosťou, bude lepšie siahnuť po LCD kvôli vyhnutiu sa „stárnutiu“ pixelov, ak však hľadáte väčší farebný rozsah a preferujete šetrnosť k batérii, AMOLED bude ta správná voľba.

Registrujete rozdiely v medzi týmito displejmi? Ak áno, ktoré preferujete?

[poll id=“171″]

Zdroj: AndroidAuthority