Úvod Novinky Nova: Bezdrôtový blesk, ktorý sa uchádza o Vašu priazeň na Kickstarteri

Nova: Bezdrôtový blesk, ktorý sa uchádza o Vašu priazeň na Kickstarteri

1

Android užívatelia, ktorí by radi vylepšili svoje fotografie za zhoršených svetelných podmienok, by si mali pozrieť kampať Nova na Kickstarteri. Tá sa uchádza o Vaše peniaze, aby Vám priniesla bezdrôtový blesk, ktorý sa zmestí do peňaženky, práve pre Vášho chytrého miláčika.

Toto tenké zariadenie, zhruba o veľkosti kreditnej karty, je vytvorené práve preto, aby poskytlo viacej svetla vašim mobilným fotkám, keď to bude treba.  A evidentne svoj účel spĺňa a poskytuje tak oveľa lepšie možnosti, ako väčšina integrovaných bleskov.

1

Podľa stránky Kickstarter.com sa Nova pripája k smartfónu pomocou Bluetooth a dodáva fotografiam „Mäkké, prirodzené svetlo“ vďaka jej štyridsiatim 65 lumenovým LED diódam. Môžete si nastaviť aj intenzitu osvetlenia. V ponuke sú tri úrovne, a to „mäkké, teplé a žiarivé osvetlenie“. V pokročilom móde si dokonca môžete nastaviť vlastnú zmes mäkkého a teplého svetla. Zariadenie na jedno nabitie vydrží až 150 belskov a až 4 týždne v pohotovostnom režime.

soft warm Brilliant

Ďalšou výhodou tohto blesku je jeho samostatnosť. Nova tak ponúka možnosť vybrať si aj z akého uhla či vzdialenosti budete predmet osvetľovať a ktorým smerom bude blesk natočený. Na ovládanie bude nutné mať vo svojom smartfóne nainštalovanú aplikáciu.

ph1 ph2

Do konca možnosti prispievať na tento projekt zostáva ešte 10 dní, no už teraz sa vyše tisíckou príspevkov vyzbieralo 2x toľko, ako bolo potrebné. Momentálne sa vyzbieraná čiastka blíži k $61 000. Prispievatelia môžu prispievať čiastkou od $1 do $164, avšak ak prispejete čiastkou aspoň $54, automaticky Vám bude po začiatku predaja, čo by malo byť niekedy vo februári, jedno Nova zariadenie zdarma odoslané.

3

Predtým ako sa rozhodnete podporiť tento projekt, mali by ste ešte vedieť, že Nova bude potrebovať Android aspoň verzie 4.3 aby mohla fungovať. Pravdepodobne kvôli pripojeniu zariadenia cez Bluetooth 4.0LE. V súčasnosti sú podporované len 3 Android zariadenia na trhu, menovite Nexus 7 (2013), HTC One a SGS4. So zariadeniami vydanými v budúcnosti by však, vzhľadom na kritérium Android  4.3, nemal byť problém.

2

Najviac ma však zaujala odpoveď človeka, čo za týmto zariadením stojí, na jednu otázku od Davida v diskusii na AndroidAuthority.com

Skutočne dobré pripomienky, David.

Ja som tvorca Nova a je pre mňa veľmi dôležité získať to správne svetlo. Tu je príbeh o pozadí tohto zariadenia.

Pôvodná myšlienka Novy bolo vytvoriť adaptér, ktorý by umožňoval použitie klasického xenónového blesku v tvare podkovy pomocou telefónov s Bluetooth. A tu je ten problém. Väčšina fotoaparátov v telefónoch používa tzv. „Rolling Shutter“ , čo je vlastne postupné snímanie obrazu odhora dole, podobné kancelárskemu skeneru. Klasické xenónové výbojky sú ale konštruované na veľmi krátke záblesky (asi 1/50 000 sekundy), a to spôsobí, že len časť fotky je potom osvetlená a zvyšok je tmavý.

Na vysporiadanie sa s týmto problémom potrebujete niečo, čo dokáže „horieť“ oveľa dlhšie. Jednou z možností je halogén, no ten je veľký, energeticky náročný a veľmi sa zahrieva. Vážne, je tu len jedna možnosť – LED.

LED diódy, ktoré sme zvolili sú veľmi jasné. (Musel som mať slnečné okuliare po väčšinu času, čo sme ich testovali). A tých je tu 40. Naozaj, sú veľmi jasné  – nanešťastie to bolo veľmi ťažké zaznamenať na video. Dúfam, že sa mi podarí získať viacej videí na lepšie vykreslenie rozdielu.

Ale jasnosť nie je celý príbeh. Väčšina bleskov na telefóne je jasná dosť. V skutočnosti až priveľmi. Vo väčšine prípadov som skončil tým, že som jas skôr znižoval a nastavoval dvojtónovú LED teplotu farby na teplejšiu žltú. Vyzerá to tak viac prirodzene. Príklad

Ešte jedna vec, čo nás motivovala použiť LED diódy. Nesnažíme sa konkurovať high-endovým DSLR bleskom. Snažíme sa vytvoriť blesk, ktorý je tenký a ľahký, takže ho máte stále so sebou, keby sa naskytla nečakaná príležitosť na dobrú fotku.

Joe Walnes, tvorca Nova.

 

making

 

Čo vravíte na túto vychytávku? Kúpili by ste si jedno za rozumnú cenu, alebo by ste boli ochotní si aj priplatiť?

Zdroj: KickStarter via AndroidAuthority