Úvod Novinky Galaxy Gear vs Pebble vs Sony Smartwatch

Galaxy Gear vs Pebble vs Sony Smartwatch

4

Predstavovanie zariadení pred oficiálnym začatím IFA 2013 v Berlíne je v plnom prúde a posledných 24 hodín nám prinieslo niekoľko úžasných zariadení. Jednými z týchto zariadení sú aj inteligentné hodinky Samsung Galaxy Gear a Sony Smartwatch.

Na trhu sa už nejaký ten piatok pohybujú hodinky značky Pebble, ktoré síce nie sú prvé na trhu, no ako prvé dokázali rozpútať menší ošiaľ. Porovnajme si ich teda všetky tri. Za skúsenosti, ktoré budeme nižšie popisovať ďakujeme redaktorom servera AndroidAuthority.com.

 

Displej

Samsung Galaxy Gear disponuje najväčším a najkrajšie vyzerajúcim displejom. Ponúka totiž 1.63 palcový Super AMOLED displej so sýtymi farbami, ktorý pri rozlíšení 320 x 320 chŕli hodnotu ppi 278 pixelov na palec.

Hodinky Pebble na druhej strane ponúkajú zaujímavý e-paper displej, ktorý sa zákazníkom môže no zároveň nemusí páčiť. Jednou z výhod je samozrejme nižšia spotreba energie, no fakt, že pri pohľade na ne nie je nadšený takmer nikto im rozhodne nepridáva na atraktívnosti. Každopádne, Pebble displej ponúka rozlíšenie 144 x 168, keďže hodinky sú nie sú štvorcové, ako tomu je pri Galaxy Gear.

pebble

Sony je spoločnosť, ktorá je dobre známa aj vďaka ich displejom a ich inteligentné hodinky sú toho dôkazom. Farby síce nie sú tak sýte ako pri Galaxy Gear, no pri 1.6 palcovom displeji s rozlíšením 220 x 176 sa skutočne nemáme na čo sťažovať.

 

Batéria

Batéria je pri inteligentných hodinkách pravdepodobne najdiskutovanejšou témou. Predsa si nebudete počas dňa okrem svojho smartfónu, či tabletu dobíjať aj hodinky? Kde sme?

Samsung tvrdí, že ich Gear ponúka 24 hodinovú výdrž počas „normálneho využívania,“ no nezabudli pripomenúť, že hodinky ešte stále testujú. Počas prezentácie však poznamenali, že pri náročnejšom používaní sa batéria vybije rýchlejšie, než by bolo ideálne. Povedzme teda, že pre normálneho spotrebiteľa, ktorý s hodinkami nenatáča videá ako na bežiacom páse by novinka mala vydržať približne 20 hodín.

sony

Hodinky Pebble sú na tom podstatne lepšie a to vďaka ich špeciálnemu e-paper displeju, ktorý je k batérii šetrný. Inteligentné hodinky tejto značky totiž vydržia nabité celý týždeň.

Inteligentné hodinky od Sony vydržia nabité štyri dni, čo vôbec nie je zlé. Týždeň v podaní Pebble je ťažký ideál, no ani štyri dni vôbec nie sú zlé. Na druhej strane ani jeden deň v podaní Gear je zlý žart.

 

Ekosystém

Toto je časť porovnania, pri ktorej musíte dávať pozor. Galaxy Gear je zariadenie od Samsungu, čo znamená, že ten si kontroluje všetko čo dokážu a s čím to dokážu. Keďže momentálne fungujú len s Galaxy Note 3, vyzerá to tak, že sa bude jednať o silne uzavretý ekosystém. Pochybujeme, že Samsung svoje hodinky sprístupní pre prácu s iným smartfónom, než tým, ktorý vyrobili oni. Aj napriek tomu, že pre prácu máte dostupných (zatiaľ) 70 aplikácií, stále musíte byť pripojení k telefónu pomocou Bluetooth.

galaxygear3

Sony je v tomto otvorenejší, keďže ich hodinky fungujú na akomkoľvek Android smartfóne a dostupných je približne 200 aplikácií. Sony už softvér inteligentných hodiniek aktualizoval niekoľkokrát, čím svojich zákazníkov uistil, že na hodinky nezanevrel.

Pebble je na tom úplne inak. Jedná sa totiž o zariadenie, ktoré je úplne open source a využíva iftt. Bežný spotrebiteľ však nebude mať ani najmenšiu šajnu ako upraviť kód tak, aby fungoval podľa ich predstáv, takže sa bude musieť spoľahnúť na pred-programovanú aplikáciu, ktorá však svoju úlohu plní celkom dobre. Vďaka tomu, že zdrojový kód týchto hodiniek je dostupný všetkým, možnosti sú takmer neobmedzené.

 

Ktoré inteligentné hodinky sú teda najlepšie?

Ak by sme tieto tri hodinky mali porovnať čisto podľa špecifikácií, Galaxy Gear by vyhral a to vďaka krásnemu displeju. Kvôli slabučkej batérii si však kúpu dvakrát rozmyslite a to isté platí aj o extrémne uzavretom ekosystéme. Jedná sa totiž len o notifikačný nástroj ku Galaxy Note 3, ktorý má aj fotoaparát, no ten je celkom zbytočný.

smartwatch3

Pebble je z týchto troch zariadení najzvláštnejšie. Má otrasný displej, ktorý však šetrí energiu a je to ako nebíčko pre geekov, či nerdov, ktorí si radi upravujú zdrojový kód podľa seba. Bežný spotrebiteľ by si s nimi pravdepodobne vystačil, no celkový vzhľad by ich v obchode asi nepresvedčil.

Sony je takou zlatou strednou cestou, čo je dôvod prečo sa o ich zariadení tak málo píše. Z troch hodiniek sa jedná o najlepšiu voľbu, ktorú môžete využívať na všetkých Android zariadeniach, ponúka silný ekosystém a na jedno nabitie Vám narozdiel od Gear vydrží niekoľko dní. Gear alebo Pebble ponúkajú funkciu, či dve naviac, no Sony Vám poskytne najlepší celkový zážitok z hodiniek, ktoré sa pýšia titulom „inteligentné.“

Ktoré inteligentné hodinky najviac učarovali Vám? Plánujete si niektoré z nich zaobstarať?

Zdroj: AndroidAuthority