Úvod Neprehliadnite vlavo Antropologička: Vzťah medzi užívateľom a mobilným zariadením môže prerásť do skutočného vzťahu

Antropologička: Vzťah medzi užívateľom a mobilným zariadením môže prerásť do skutočného vzťahu

4

Naše city k mobilným zariadeniam údajne rastú, tvrdí to známa antropologička Genevieve Bell zo spoločnosti Intel. Podľa nej k tomu prispievajú najmä smartfóny, ktorých tzv. „inteligencia“ nadobúda prostredníctvom inovácií na objeme. Príkladom môže byť aj taká Motorola Moto X s neustále načúvajúcim mikrofónom. Užívateľovi tak stačí už len zadať smartfónu kedykoľvek hlasový príkaz a ten vykoná všetko, čo bude v jeho silách.

K dispozícii je implicitný sľub v počúvaní“ povedala antropologička Bell v rozhovore pre web allthingsd.com. Nad touto myšlienkou začala rozmýšľať po zhliadnutí videa (nižšie), v ktorom sa snaží komunikovať populárna postavička Furby s hlasovým asistentom Siri, nachádzajúcim sa v Apple zariadeniach.

[fve]http://youtu.be/18UmoIu8lII[/fve]

To, že vzťah užívateľov k ich elektronickým maznáčikom neustále rastie, vie pomerne jednoducho demonštrovať krátky pohľad do minulosti. Pri „klasikách“ sa dala poslať maximálne nejaká ta SMSka či uskutočniť hlasový hovor (Nokia 3310 atď.), dátový prenos nebol príliš dostupný pre bežného užívateľa. No s príchodom smartfónov a rýchlejšieho pripojenia k internetu sa pre nás rozšírila možnosť, ako zariadenie použiť – maily, surfovanie na internete, obrovské množstvo aplikácií využívajúcich rôznorodé možnosti a senzory inteligentného zariadenia, mobilný prístup k sociálnym sieťam, video hovory a množstvo iného robí mobilné telefóny súčasnosti oveľa všestrannejšími spoločníkmi.

Súčasným trendom je ale nepochybne éra hlasových asistentov (Google Now, Siri), jeden z prostriedkov zjednodušenia používania smartfónu. S ich zdokonalovaním môže však zároveň narastať riziko, že si z našich mobilných pomocníkov spravíme bližšieho kamoša, ktorý si napríklad veľmi rád vypočuje svojho majiteľa po nešťastnom rozchode s priateľkou.

Zdroj: allthingsd.com
Foto: b.vimeocdn.com
Video: youtube.com