Úvod Hry Smutný príbeh vývojára: Jeho hru si kúpilo len 144 ľudí, 50,000 ju...

Smutný príbeh vývojára: Jeho hru si kúpilo len 144 ľudí, 50,000 ju vypirátilo

28

Pirátenie nielen hier, ale aj filmov, hudby či programov bol veľký problém, je veľký problém aj bude veľký problém. Príkladom toho je aj malé indie vývojárske štúdio, ktoré stojí za relatívne novou hrou Gentlemen!, ktorú ešte v júli uviedli na Google Play a App Store.

Šéf vývojárskeho štúdia Lucky Frame, ktoré stojí za touto hrou poznamenal, že hru si stiahlo až 50,000 ľudí, čo predčilo jeho predpoklad 2,000 stiahnutých kópií. Na svojom blogu si však vylial zlosť, ktorú mu spôsobili piráti.

Z tých 50,000 stiahnutí si hru totiž kúpilo len 144 ľudí, čo je pri rýchlom prepočte neskutočných 347 vypirátených stiahnutí proti jednej kúpenej kópii.

„Počet pirátov nám potvrdil fakt, že sme spravili hru, ktorú ľudia chcú hrať,“ rozčuľuje sa nahnevaný vývojár na svojom blogu. Približne 95 percent pirátov pritom pochádza z Ruska a Číny – z krajín, na ktoré pri vývoji ani nepomyslel. „Hlavný problém týchto pirátov spočíva v tom, že žijú v ekosystéme, v ktorom ich ani len nenapadne za hru zaplatiť,“ dodáva.

S problémom pirátenie hier sa musí popasovať väčšina vývojárov a aj to je jeden z dôvodov, prečo sa veľa z nich rozhodlo spustiť tzv. in-app nákupy a hru v Google Play uvádzať ako „zdarma.“ Hra Gentlemen! sa na Google Play predáva za solídnych 3,50€, za čo však dostanete plnú hru bez skrytých poplatkov.

[app]com.luckyframe.gentlemen[/app]

Zdroj: TheVerge