Úvod Novinky Palestínčan hackol Zuckerbergovi profil po tom, ako Facebook ignoroval to, že našiel...

Palestínčan hackol Zuckerbergovi profil po tom, ako Facebook ignoroval to, že našiel chybu

5

Khalil je Palestínčan, ktorý Facebooku nedávno nahlásil chybu ohľadom bezpečnosti, vďaka ktorej mohli takmer všetci posielať príspevky na ľubovoľné „steny“ ľudí. Bezpečnostný tím Facebooku však toto nahlásenie jednoducho ignoroval. Khalil sa teda rozhodol spraviť asi to najlepšie, čo mohol. Hackol totiž Zuckerbergovu stenu, kam poslal prosbu o to, aby sa na túto chybu pozreli.

Na svojom blogu sa pritom priznáva, že Facebooku poslal plný popis bezpečnostnej chyby a ďalšie dôkazy, ktoré mali dokázať, že má pravdu. Vďaka nahláseniu bezpečnostných chýb môžu vývojári od Facebooku dostať odmenu od $500 vyššie. Neskôr vyskúšal nahlásenie znovu, tentokrát mu tím Facebooku odpísal, že sa nejedná o chybu.

Na Zuckerbergovu stenu neskôr napísal, „Najprv by som sa chcel ospravedlniť, že ti narúšam súkromie tým, že píšem na tvoju stenu, no nemám žiadnu inú možnosť, ako kontaktovať tím Facebooku.“ Situáciu neskôr plne popísal v priloženom odkaze.“

Khalila behom pár minút kontaktoval softwarový inžinier Facebooku a okamžite si od neho vyžiadal viac informácií. Hneď po tom, ako informácie získali zablokovali jeho účet ako „bezpečnostné opatrenie,“ zatiaľ čo ich bezpečnostný tím pracuje na oprave. Neskôr mu účet opäť sprístupnili, no odmenu za nájdenie bezpečnostnej chyby už nedostane, keďže tým, že odkaz zverejnil ako Mark Zuckerberg porušil pravidlá Facebooku.

Facebook neskôr celú situáciu komentoval tým, že hacker bezpečnostnú chybu využil spôsobom, v ktorom boli ovplyvnení aj skutoční užívatelia, čo je podľa ich slov neakceptovateľné. Priznávajú však, že mali byť pozornejší a Khalilovu chybu mali opraviť predtým ako situáciu rozhodol zobrať do vlastných rúk.

Zdroj: Khalil, TheVerge via Gizmodo