Úvod Aplikácie Neviete v noci zaspať? Môže za to Váš smartphone alebo tablet

Neviete v noci zaspať? Môže za to Váš smartphone alebo tablet

4

Ak máte v noci problém so zaspávaním a ráno so zobúdzaním, na chybe môže byť Váš smartphone alebo tablet.

Podľa štúdie, ktorá sa zamerala na spánkový režim a jeho narúšanie, ktoré je spôsobené zníženou hodnotou melatonínu, za to môže fotoreceptor v našich očiach, ktorý sa volá Melanopsin.

Zaujímavý fotoreceptor reaguje na úzke spektrum modrého svetla v rozsahu 460 až 480 nanometra. Takéto svetlo zabraňuje produkcii melatonínu, teda hormónu, ktorý je zodpovedný za naše zdravé a pravidelné zaspávanie a zobúdzanie sa (cirkadiánny rytmus).

Profesor Shantha Rajaratnam z Univerzity Monash sa zameral na spánkový režim majiteľov smartphonov a tabletov, ktorí ich používajú aj v posteli pred spánkom. Názor profesora sa zhoduje s výskumom, ktorý som spomenul vyššie. Čím bližšie máme smartphone alebo tablet pri tvári, tým horšie to je. Či už si čítate správy napísané biele na čiernom alebo komentujete statusy na Facebooku, vedzte, že pred spánkom je to nezdravé.

Výborným riešením je inštalácia aplikácie Twilight, o ktorej sme Vám dali vedieť v tomto článku. Pochádza z produkcie českého vývojára Pavla Nálevku, ktorý sa tématike spánku venuje už nejakú tú dobu.

Vďaka Twilight sa farebné spektrum displeja zmení podľa toho, koľko je hodín. Čím je viac hodín, tým menej a menej modrého svetla uvidíte. Aplikácia sa teda snaží napodobniť to, čo je v prírode úplne bežné.

[app]com.urbandroid.lux[/app]

Zdroj: Stuff, Google Play via PhoneArena