Úvod Novinky Zabudnite na Google Glass, prichádzajú kontaktné šošovky s displejom

Zabudnite na Google Glass, prichádzajú kontaktné šošovky s displejom

4

Miniaturizácia technológií naberá na otáčkach. Príkladom je aj koncept elektronických kontaktných šošoviek s displejom, ktoré zobrazia ich užívateľovi informácie ako v sci-fi filme Terminátor, a navyše s tou výhodou, že nepotrebujú na používanie žiadne nepraktické okuliare ako zariadenie Google Glass.

Výskumníci z rôznych inštitúcií, vrátane zopár múdrych hláv kórejského giganta Samsung, vyhotovili koncept očných šošoviek prostredníctvom nového nano-materiálu, ktorý by mal pomôcť vyriešiť problém ich bezproblémového nosenia počas bežného dňa.

Elektronické kontaktné šošovky majú za úlohu vytvoriť vizuálny zdroj informácií pre oko užívateľa, na štýl okuliarov Google Glass, no bez toho, aby bol nejakým spôsobom obmedzovaný. V kombinácii s rôznymi senzormi a detektormi, je možné využiť tieto šošovky napríklad ako monitorovacie zariadenie ľudského tela a jeho funkcií. Čaká ich však ešte množstvo výskumu a vývoja, aby sa dostali na spotrebiteľský trh medzi „pripravené“ produkty. Je to ale jednoznačne dobrá správa, ktorá nám zľahka načrtáva našu budúcnosť.

Skupina vedená Jang-Ung Park-om, chemickým inžinierom z Ulsan National Institute of Science and Technology, tak umiestnila LE-diódu (diódy) na mäkkú kontaktnú šošovku, s použitím materiálov, ktoré títo vedci vyvinuli – transparentný, vysoko vodivý, elastický mix grafénových a strieborných nano-vlákien. Tieto futuristické šošovky už boli testované na zajacoch, ktorých oči sú veľkosťou podobné ľudským. Po piatich hodinách sledovania neboli zaznamenané žiadne nežiadúce účinky pri ich používaní. Konkrétnejšie informácie nájdete aj na web stránke pubs.acs.org.

Výskum podobných zariadení, ako sú tieto elektronické kontaktné šošovky, nie je však žiadnou novinkou. Už roky sa vedci z rôznych univerzít a výskumných inštitúcií snažia vytvoriť niečo podobné, čo bude absolútne nezávadné pre ľudí pri bežnom používaní. Avšak, doteraz vždy používali na ich zhotovenie pevné alebo nepriehľadné materiály, ktoré neboli priveľmi pohodlné.

Zdroj: pubs.acs.org via technologyreview.com, engadget.com