Úvod Novinky Nový CloverTrail+ procesor Intelu s konkurenciou pozametal všetky podlahy. Dvakrát.

Nový CloverTrail+ procesor Intelu s konkurenciou pozametal všetky podlahy. Dvakrát.

0

O tom, že sa z našich inteligentných miláčikov (myslím tým smartphony, nie priateľky) stávajú čoraz výkonnejšie stroje nie je pochýb. Momentálne sa nachádzame v zaujímavom štádiu. V štádiu, v ktorom sa výkon našich telefónov a tabletov pomaly ale isto začína približovať výkonu notebookov. Jediným problémom je limitácia vo výkone v podobe nízkej kapacity baterky.

S výkonnými procesormi ako Exynos 5 Octa a Snapdragon 600, ktoré Vám dodajú dostatok „koní pod kapotou“ sa bude ďalšie pokračovanie nikdy nekončiacej vojny odohrávať na poli výdrže baterky a lepšej optimalizácie. Architektúra akou je napríklad big.LITTLE nám jasne ukazuje, že výrobcovia čipov si uvedomujú kde je pes zakopaný, no medzi dnešnými možnosťami medzi procesormi je len ťažko vybrať jeden najlepšie optimalizovaný kus.

Našťastie nám na pomoc prišla spoločnosť ABI Research, ktorá neporovnala len celkový výkon ale aj spotrebu pod rôznymi podmienkami.

Do testu boli zahrnuté jedny z najlepších zariadení, ktoré používajú najvýkonnejšie procesory dnešnej doby ako Intel Z2580 CloverTrail+ na ktorom beží Lenovo K900, Exynos 5 Octa a Snapdragon 600 v podobe Galaxy S4, dvoj-jadrový Exynos 5250 v podobe Nexus 10 a chýbať nesmie ani Nexus 7 s čipom Tegra 3.

vysledky

Výsledky zobrazujú skóre z benchmarku, za ktorým nasleduje priemerná a najvyššia spotreba prúdu. Intel je najvýkonnejší a batériu potrápil zo všetkých čipov najmenej. Porazený bol len v jednom prípade, keď ho prekonal Exynos 5 Octa v GPU výkone.

Samsung i9505 Galaxy S 4 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Výkon je teda zaujímavým faktorom, hlavne v porovnaní so zaťažením na batériu. Lenovo K900 si zobral len 0.85 ampérov, zatiaľ čo Exynos 5 Octa, ktorý má byť k batérii šetrný spotreboval 1.38 ampérov. Snapdragon v tomto súboji prehral na plnej čiare, keďže na svoj výkon potreboval 1.79 ampérov. Najvyššia hodnota spotreby batérie je ešte zaujímavejšia. Pri CloverTrail+ výskumníci zaznamenali najvyššiu hodnotu 1.05 ampérov, 1.71 ampérov a 2.10 amoérov pri Snapdragon 600. Procesor Intelu je teda nie len najvýkonnejší ale aj najšetrnejší.

BayTrail od Intelu bude ešte lepší

Intel sa podľa všetkého konečne začal sústrediť na to, čo je dôležité. Na výkon, ktorý je spojený s prijateľnou výdržou batérie. Nová generácia Intel procesorov, BayTrail bude pre ARM skutočnou konkurenciou.

Intel už teraz sľubuje vyšší výkon a nižšiu spotrebu oproti jadrám Saltwell, z ktorých je zložený CloverTrail+, čo by nový BayTrail založený na architektúre Silvermont posunul ešte oveľa ďalej. Situácia pre Qualcomm a Samsung vôbec nevyzerá priaznivo.

baytrail

Nová architektúra Silvermont bude podľa grafu dvakrát výkonnejšia než Saltwell a pri nečinnosti spotrebuje len štvrtinu toho, čo CloverTrail+.

HTC One môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Ak sa Intelu podarí do BayTrail zakomponovať LTE, ktoré je dôležité hlavne v USA a splnia to, čo sľubujú, nevidím dôvod prečo by som mal ostať pri čipoch od Samsungu alebo Qualcommu. Pre nás, spotrebiteľov je to rozhodne zaujímavé obdobie, keďže namiesto počtu jadier sa vojna konečne posúva na front výdrže batérie.

Zdroj: EET Asia via AndroidAuthority