Úvod Novinky Android iOS je menej bezpečný než Android, hackeri aj napriek tomu častejšie útočia...

iOS je menej bezpečný než Android, hackeri aj napriek tomu častejšie útočia na platformu od Google

3

Som si istý, že ak o Androide čítate pravidelne, tak ste sa už stretli s rôznymi rozbormi, ktoré potvrdili, že Android je najžiadanejším terčom hackerských útokov. Mali by ste sa začať báť? Pravdepodobne nie. Väčšina podobných štúdií pochádza od spoločností, ktoré sa špecializujú na útoky hackerov. Čo je však najpodstatnejšie je fakt, že Android je jeden z najbezpečnejších operačných systémov a doteraz bolo odhalených len veľmi málo bezpečnostných dier.

Najnovšia štúdia od firmy Symantec (zaoberajúca sa bezpečnosťou) naznačuje, že Android je najpreferovanejšia platforma zvrátených programátorov a to aj napriek tomu, že iOS je menej bezpečný operačný systém, než Android.

malware1

Paradoxne sa na bezpečnejšiu platformu útočí oveľa viac. Jedným z dôvodom môže byť aj veľkosť danej platformy, keďže Google je s Androidom pred iOS. Symantec okrem toho vyzdvihol jednu dôležitú informáciu. Aj napriek tomu, že Google príde s opravou bezpečnostnej chyby rýchlo, táto oprava sa na zvyšok zariadení až tak rýchlo nedostane z dôvodu pomalých aktualizácií.

malware2

Veľa ľudí si môže myslieť, že malware sa vyskytuje hlavne v oficiálnych obchodoch ako Google Play, či Apple AppStore, no to vôbec nie je pravda. Spomínané digitálne obchody sú viac-menej čisté. Malware využíva fakt, že na Androide si môžete nainštalovať aplikáciu aj z iného zdroja, než Google Play. Ako vždy odporúčame aby ste si aplikácie sťahovali len z Google Play, poprípade až po poriadnom preštudovaní toho, či ide o bezpečnú .APK alebo nie. Pred inštalovaním si prečítajte komentáre a nezabudnite skontrolovať vývojára, poprípade hodnotenie danej aplikácie. Stretli ste sa už s malwarom na Androide alebo iOS?

Zdroj: TechCrunch via PhoneArena