Úvod Novinky HTC One: Prvé pocity z vlajkovej lodi, ktorá zatriasla svetom

HTC One: Prvé pocity z vlajkovej lodi, ktorá zatriasla svetom

58

Konečne. Aj tak by sa dal popísať môj pocit po tom, ako som konečne rozbalil krabicu, v ktorej sa nachádzal toľko omieľaný a vychvaľovaný smartphone, o ktorom som napísal niekoľko tisíc slov v rôznych novinkách a porovnaniach, ktoré siahajú do minulého roka.

htcone12
htcone13 htcone14 htcone15

HTC One po dlhom meškaní konečne zakotvil aj v našej redakcii a tu je krátky popis toho, aké dojmy na mne zanechal. Pred tým ako začneme si však zopakujme o aké zariadenie sa jedná:

  • Displej: 4.7 palcový Super LCD s rozlíšením 1920 x 1080 (468ppi)
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 600 @ 1.7GHz
  • GPU: Adreno 320
  • Pamäť: 2GB RAM a 32/64GB ROM bez microSD slotu
  • Batéria: 2,300mAh
  • Fotoaparáty: zadný 4MPx UltraPixelový a predný 2.1MPx
  • Rozmery: 137.4 x 68.2 x 9.3 milimetra
  • Váha: 143 gramov

Na to, aby ste spravili dobrý prvý dojem máte len jednu príležitosť a HTC One rozhodne vie ako na to. Osobne som sa na to, ako si HTC One podržím vo vlastných rukách tešil viac, než na HTC One X, Galaxy S3, či Nexus 4. Áno, je tak dobrý, jeho spracovanie je dokonca tak dobré, že v mojom pomyselnom rebríčku spracovanosti sa usadil na prvom mieste a to bez akejkoľvek debaty. Jeho hliníkové telo je extrémne pevné a čas, ktorý HTC vrazil do jeho jednoliateho tela je okamžite viditeľný. HTC minulý rok ponúklo niekoľko zariadení s prémiovým spracovaním, ako napríklad HTC One X, či One X+, no HTC One hrá úplne inú ligu. Ak má niekto akékoľvek pochyby o tom, či HTC vie vyrobiť kvalitné zariadenie, okamžite ich spáľte a pochovajte. HTC One je najkvalitnejší smartphone aký doposiaľ vyrobili.

Displej

htcone17

Displej je už tak, ako by ste pri ohromnom rozlíšení 1920 x 1080 čistý, ostrý a s vyváženými farbami. Pri jeho veľkosti 4.7 palcov mu dáva najvyššiu hodnotu hustoty pixelov na jeden palec (468ppi) spomedzi všetkých vlajkových lodí. Pozerenie videí, čítanie, či hranie hier nebude na HTC One problémom. Jeho najväčší rival, Galaxy S4 ponúka 441ppi displej a iPhone 5 sa vlečie v závese s 326ppi. Ak ste nemali vedľa seba HD a Full HD smartphone, tak mi pravdepodobne neuveríte, no rozdiel tam je, či sa Vám to páči alebo nie.

Výkon

htcone21

HTC One ponúka 2GB RAM a štvor-jadrový 1.7GHz procesor Qualcomm Snapdragon 600. Ide o najnovší procesor od Qualcommu, ktorý je nástupcom Snapdragon S4 Pro. Všetko je rýchle, bez jediného zaseknutia. V rýchlosti som vyskúšal novú funkciu „Quick boot,“ ktorá vypnuté zariadenie zapne za neuveriteľných 7 sekúnd.

Sense 5

htcone23 htcone26 htcone24 htcone25

HTC okrem nového HTC One predstavil aj ich nové používateľské rozhranie Sense 5. Nové UI sa nesie v duchu BlinkFeed, ktorý v ňom však podľa mňa nehrá hlavnú úlohu. BlinkFeed je RSS čítačka, ktorá si ťahá informácie z rôznych zdrojov a sociálnych sietí a tak máte najnovšie informácie vždy po ruke. O tom, aká užitočná funkcia to v skutočnosti je sa budem musieť presvedčiť počas môjho testovania. Jediná vec, ktorá ma hneď zo začiatku trápi je fakt, že BlinkFeed sa aspoň podľa prvotného hľadania nedá vypnúť a je zodpovedný za rýchlejšie vybíjanie batérie. Opäť, z môjho pohľadu sú to neoverené informácie, takže by som za to ruku do ohňa zatiaľ nedával. Sense 5 je však narozdiel od predchádzajúcich verzií „ľahší.“ To by nás samozrejme nemalo prekvapovať, keďže HTC dbal na to, aby pôsobil minimalisticky. Celkovo je pre mňa téma používateľských rozhraní výrobcov precenená, keďže pomocou dvoch, či troch tapov si môžete nainštalovať napríklad Apex launcher, ktorý celý Sense úplne nahradí.

Slovo na záver

IMG_0297

Ak sa o HTC One zaujímate, tak sa môžete tešiť na plnú recenziu a samozrejme aj videorecenziu, ktorú si toto skutočne zaujímavé zariadenie rozhodne zaslúži. Všetky testy a plnú recenziu nájdete na AndroidPortal.sk. V komentároch sa môžete pýtať na veci, ktoré Vás ohľadom HTC One zaujímajú a ja sa ich pokúsim preveriť, potvrdiť, či vyvrátiť.

Graf ceny produktu HTC One poskytuje server Heureka.sk