Úvod Aplikácie Facebook Home premení akýkoľvek telefón, aby bol o ľuďoch, nie o aplikáciách

Facebook Home premení akýkoľvek telefón, aby bol o ľuďoch, nie o aplikáciách

0

Facebook to s Androidom skúša v poriadne veľkom štýle. Na dnešnej udalosti v San Franciscu Mark Zuckerberg predstavil Facebook Home, hlbokú softwarovú integráciu do Androidu, ktorá z Vášho telefónu spraví mobilnú verziu Facebooku. Zuckerberg prenechal predstavenie HTC First na Petera Chou-a, CEO HTC. Približne 25 percent času, ktorý trávime na mobile používame Facebook a Instagram, takže prečo by sme nenavrhli telefón, ktorý by bol o ľuďoch a nie o aplikáciách?

Chceme pripraviť najlepší zážitok, pre všetkých ľudí, na všetkých telefónochFacebook Home spadá do rodiny aplikácií, ktoré úplne premenia vzhľad domovskej obrazovky, lockscreenu atď. Táto rodina aplikácií sa volá launcher. Aplikácia pod menom Coverfeed úplne prerobí Vašu domovskú obrazovku a lockscreen. Z domovskej obrazovky si teda budete môcť prezerať najnovšie správy z Facebooku a komentovať, či likovať príspevky. Všetko je vo fullsceene a rozhodne to nevyzerá ako Android.

[youtube]Lep_DSmSRwE[/youtube]

Posielanie a prijímanie správ je jednou z najväčších a najdôležitejších funkcií nového Facebook Home. Zuckerberg neskrýval presvedčenie, že momentálny spôsob, ktorým posielame a prijímame správy nie je dobrý. Facebook Home je na druhej strane celý o správach. Keď dostanete správu, objaví sa Vám okrúhla ikonka človeka, ktorý Vám ju poslal. Táto funkcionalita sa nazýva „Chat heads“. Potom jednoducho stačí kliknúť na fotku Vášho kamaráta a otvorí sa okno so správami. Ide teda o celkom zvláštny spôsob riešenia správ, no rozhodne ide o riešenie, ktorého integrácia do domovskej obrazovky a celkového systému je oveľa silnejšia, než pri akomkoľvej inom launcheri. Chat heads podporuje rôzne technológie, ako napríklad SMS a Facebook správy. Všetko je to o tom, s kým si píšete, nie o tom, akou technológiou správy posielate alebo prijímate. Za zmienku stojí aj fakt, že Chat heads „pláva“ nad akou koľvek inou aplikáciou a tak máte k správam rýchly prístup zo všade.

Funkcie sú založené na rôznych gestách, čo Vám umožní rýchlu a jednoduchú navigáciu. Nový launcher na jednej obrazovke zobrazí Vaše obľúbené aplikácie spolu s možnosťou napísať status, či odoslať fotku, zatiaľ čo na druhej zobrazí zoznam všetkých aplikácií a to pekne abecedne.

fbhome3

Neuvidíte Chrome, ani navigáciu – Obsah je na prvom mieste

Upozornenia boli taktiež pozmenené. Tentokrát Vám už nezahlási aplikácia, že má pre Vás nové informácie. Namiesto toho Vám Facebook Home oznámi, že novú informáciu má jeden z Vašich kamarátov.

Zuckerberg strávil pár dlhých minút rozprávaním o tom, aký otvorený je Android a ako tento fakt umožnil Facebooku zmeniť veľa vecí bez veľkej námahy. Pre to, čo robí Facebook, „sa nemusíte zbaviť Androidu.“ Nový Facebook začína s domovskou obrazovkou, na ktorú sa podľa Zuckerberga pozrieme približne 100 krát za jeden deň.

[youtube]tWKE0HTl0ig[/youtube]

Mobil nie je prvoradý, mobil je najlepší

Facebook Home bude dostupný už 12. apríla, no len na malej vzorke zariadení – HTC One a One X, Samsung Galaxy S III, Galaxy S4 a Galaxy Note II. S každou aktualizáciou Facebook pridá podporu pre viac a viac zariadení. Nutnosťou však je nainštalovaná najnovšia verzia Facebooku a Facebook Messenger. Keď bude Facebook Home dostupný, aplikácia Vás na to automaticky upozorní. Facebook Home bude dostupný pre „širokú škálu zariadení“, vrátane tabletov, no verziu pre veľké displeje neuvidíme ešte minimálne pár mesiacov.

Zdroj: The Verge