Úvod Novinky Samsung oficiálne predstavil Galaxy S4! Väčší, výkonnejší, no stále rovnaký

Samsung oficiálne predstavil Galaxy S4! Väčší, výkonnejší, no stále rovnaký

13

Udalosti z predstavenia Samsung zariadení sú viac než zaujímavé a dnešný večer v Radio City Music Hall v New Yorku rozhodne nebol výnimkou. Predstavilo sa koniec koncov najočakávanejšie zariadenie tohto roka, Samsung Galaxy S4. Galaxy S4 je nástupcom jedného z najpopulárnejších Android zariadení, Galaxy SIII a tak, akoby ste čakali, prichádza s plným vrecom nových funkcií. Na prvý pohľad si však možno ani nevšimnete, že ide o úplne nové zariadenie.

Samsung i9300 Galaxy S III 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

  • Displej: 4,99 palcový full HD Super AMOLED
  • Procesor: Exynos 5 Octa 5410, štvor-jadrový Cortex-A15 @ 1.6GHz a štvor-jadrový Cortex-A7 @ 1.2GHz
  • GPU: PowerVR SGX 544MP3
  • Pamäť: 2GB RAM a 16/32/64GB ROM s možnosťou rozšírenia pomocou microSD karty
  • Fotoaparáty: predný 2MPx a zadný 13MPx
  • Baterka: 2,600mAh
  • OS: Android 4.2.2 Jelly Bean
  • Rozmery: 136.6 x 69.8 x 7.9 milimetra
  • Váha: 130 gramov

Samsung Galaxy S4 vyzerá veľmi podobne ako Galaxy S III, či Galaxy Note 8. Zariadenie je takmer tak veľké ako jeho predchodca, no ponúka väčší, 5 palcový, 1080p Super AMOLED displej, ktorý je prvý svojho druhu. Galaxy S4 je vyšší, no tenší (len 7.9mm), než SGSIII a samozrejme, ako to už býva pravidlom je aj ľahší. Samotná konštrukcia sa však až tak nezmenila, stále ide o plastové zariadenie, ktoré pôsobí oveľa lacnejšie, než HTC One. Samsung našťastie nepoužil až tak zaoblené hrany ako na SGSIII a na zadný kryt použil textúru, ktorá mu pridáva prémiovejší pocit z držania. Samsung však nezmenil ten pocit, ktorý máte zo zariadenia, či už ide o farby (čierna a biela) alebo o tlačidlá a porty. Zariadenie stále pôsobí rovnako ako Galaxy SIII.

1 3 5

Keď sa jedná o výkon, Samsung je vždy medzi najlepšími a tento trend pokračuje aj pri ich najnovšom zariadení. Galaxy S4 je zariadenie, ktoré priam srší výkonom. Samsung ho začne predávať v dvoch verziách, v americkej a európskej. Americká verzia príde s iným procesorom, konkrétnejšie ide o Snapdragon 600 nataktovaný na 1.9GHz, zatiaľ čo európska verzia príde s Exynos 5 Octa. Pre plynulý chod aplikácií a užívateľského rozhrania nesmú chýbať 2GB RAM a celé zariadenie poháňa 2,600mAh baterka. Svoje fotky, videá, hudbu, či aplikácie si budete môcť uložiť na 16/32/64GB vnútornej pamäti, ktorá sa tak, ako to už pri Samsungu býva zvykom bude dať rozšíriť pomocou microSD karty až o 64GB. Najväčším lákadlom na tomto zariadení je samozrejme jeho obrovský displej, ktorý je skutočne prekrásny. Aj napriek tomu, že používa PenTile usporiadanie subpixelov, čoho fanúšikmi rozhodne nie sme vyzerá pekne a sklamaní z neho určite nebudete.

42 6

Z týchto „malých“ zmien sa dá vyvodiť, že Galaxy S4 nie je aktualizáciou pre ľudí, ktorí vlastnia Galaxy S3 alebo nebodaj vlajkovú loď z tohto roka, ako napríklad Xperia Z. Ide o zariadenie, ktoré je určené pre ľudí, ktorí práve teraz končia dvojročný paušál a chceli by si kúpiť nové zariadenie. Napríklad vymeniť si Galaxy S II za Galaxy S4. To Vám však samozrejme nebráni zaobstarať si Galaxy S4 aj keď vlastníte akékoľvek iné zariadenie. Jeden kúsok zo zariadenia však dostal väčšiu aktualizáciu ako jeho zvyšok. Samozrejme hovorím o jeho 13 megapixelovom fotoaparáte a softwari, ktorý ho dopĺňa. Začal by som tým, že Samsung Galaxy S4 si požičal niektoré položky v menu od Galaxy Camera. Najlepšou funkciou je však „Eraser“, po našom „Guma“. Ide o funkciu, ktorá odfotí sériu fotiek a neskôr zistí, či v nich bol pohyb. Ak v nich bol pohyb, kľudne osobu, ktorá Vám fotku narušila môžete vymazať. Tzv. „photo bombers“ pri Galaxy S4 nemajú žiadnu šancu.

7 8 9 10 11 12

Samsung opäť nesklamal a tak na odfotenie fotky máme niekoľko možností. Dual Shot nám umožní odfotiť fotku s oboma zapnutými fotoaparátmi. Drama Shot odfotí sériu fotiek, ktoré potom nalepí na seba a tak dostanete fotku v ktorej vidíte ako sa ten človek alebo objekt hýbal. Fotoaparát je rýchly a jednoduchý, no je jasné, že za to môže vďačiť výkonnému hardwaru, ktorý je schopný ustáť takéto spracovanie fotiek.

Software

Samsung Galaxy S4 beží na Android 4.2.2, čo je momentálne najnovšia dostupná verzia Androidu, no Samsung strávil hromadu času vymýšľaním a pripravovaním jeho nadstavby. Novinka od Samsungu teda disponuje vysokým počtom nových funkcií, ktoré sa od seba líšia komplexitou. Od jednoduchého prekladaču akým je S Translator, ktorý prekladá správy a emaily do podporovaných jazykov až po Air View, čo je funkcia pomocou ktorej vznášate svoj prst nad displejom a tak môžete napríklad vidieť náhľady emailov, čo bolo doteraz možné len pomocou S Pen. Samsung pripravil aj funkcie Smart Scroll a Smart Pause, no z to ho, čo som videl ide skôr o funkciu, ktorou sa chcú pochváliť a ktorou chcel vyplniť miesto pri predstavení, než o niečo, čo je skutočne užitočné.

smartscroll

Čo ma osobne veľmi zaujalo je aplikácia S Health, ktorá bola podstatne vylepšená. Samsung Galaxy S4 disponuje párom nových senzorov, menovite senzorom pre teplotu a pre vlhkosť, takže telefón automaticky dokáže zistiť v akých podmienkach sa nachádzate a aj pomocou toho dokáže vypočítať ako a či vôbec cvičíte. Do aplikácie môžete zadať koľko jedla konzumujete a ako často a ako dlho spíte. Ak chodíte behať a nezvyknete si so sebou brať telefón, dostupný bude náramok, ktorý bude počítať koľko krokov spravíte a potom tento údaj prenesie do smartphonu a to pomocou Bluetooth 4.0.

shealth

Samsungu sa podobne ako HTC podarilo do zariadenia priam natlačiť IR blaster, ktorý si viac než dobre rozumie s aplikáciou WatchOn, ktorá slúži ako univerzálny ovládač, ako aj TV program. Ide o rovnaký princíp fungovania, aký sme na MWC 2013 videli pri Galaxy Note 8.0.

Samsung nám s veľkou chuťou vysvetlil ako skvele medzi sebou funguje niekoľko Galaxy S4. Znázornil nám totiž novú funkciu, Group Play. Ako príklad použil pesničku, ktorú si medzi sebou poposielali všetky herečky s SGS4 pomocou dotyku zariadenia o zariadenie a tak spolu vytvorili oveľa lepšie ozvučenie. Group Play dokonca podporuje aj hranie multiplayerových hier, no len tých, ktoré túto funkciu podporujú. Prvé dve hry, s ktorými sa Samsung dohodol sú Asphalt 7 a Gun Bros 2. Táto funkcia však bude fungovať len ak všetci hráči budú vlastniť Galaxy S4.

sgs4

Samsung Galaxy S4 bude dostupný aj na Slovensku už koncom apríla. Zatiaľ nevieme, či bude dostupný u všetkých operátorov, no predpokladá sa, že u väčšiny bude, podobne ako tomu bolo aj pri Galaxy SIII. Cena sa bude pohybovať na „prémiovej hranici“ a teda pri začatí predaja nečakajte cenu nižšiu, než €600 (a to som ešte optimistický).

[nggallery id=280]

Zdroj: The Verge