Úvod Zaujímavosti Creative Sound BlasterAxx SBX 8, 10 a 20: Kombinácia audio techniky s...

Creative Sound BlasterAxx SBX 8, 10 a 20: Kombinácia audio techniky s bezdrôtovým ovládaním

0

sbaxx_logoZnáma spoločnosť Creative sa v poslednom čase trošku pochlapila a ukázala konkurencii jej schopnosti. Výsledkom je trojica Sound BlasterAxx reproduktorov, SBX 20/10/8, s množstvom zaujímavých audio technológií, kvalitným spracovaním, ladnými krivkami, šesťhranným tvarom a dotykovým panelom, no najviac asi zaujme pri prvých dvoch modeloch takmer úplná absencia zavadzajúcich káblov. Poďme sa teda bližšie pozrieť, ako obstáli tieto moderné produkty v našom stručnom teste.

Kvalitné spracovanie a ladné krivky od Creative

Dôvod, prečo sme sa rozhodli otestovať túto audio techniku je ten, že užívateľ môže ovládať dva vyššie modely, SBX 10 a 20, prostredníctvom špeciálnej Android aplikácie Sound Blaster Central a Bluetooth konektivity, tzn. už žiadne vstávanie z pohodlnej postele, či gauču, aby ste si prehodili iný playlist, album, či pesničku. Len jednoducho vytiahnete svoje Android zariadenie s nainštalovanou Android aplikáciou od Creative, dostupnou v obchode Google Play zadarmo, a všetko nastavíte alebo spustíte po spárovaní zariadení z pozície vzdialenej aj niekoľko metrov od reproduktora Sound BlasterAxx, bez potreby zapojiť do vášho mobilného zariadenia čo i len jeden nepraktický kábel. V tejto Android aplikácii je napríklad samozrejmosťou ovládanie hlasitosti, možnosť prepínať hudbu a taktiež meniť ekvalizér prispôsobený na dané prostredie, v ktorom sa nachádzate.

Ovládanie cez Bluetooth je jednoducho úžasné

Ako som už spomínal, pri modeloch Sound BlasterAxx 20 a 10 využijete len USB kábel na napájanie do elektrickej siete, o ostatné sa už postará Bluetooth prepojenie medzi Android zariadením (PC, Mac, iOS zariadením) a reproduktorom.

Všetky tri reproduktory dostali tiež dotykové ovládanie vďaka kapacitným tlačidlám so svetelnou indikáciou, ktorá hovorí, aké tlačidlo je momentálne stlačené alebo slúži ako spätná odozva pri ich stlačení. Tie sú navyše elegantné umiestnené na skosenej vrchnej strane reproduktora a dávajú zároveň audio produktu šmrnc, najmä v tme.

Snímka obrazovky 2013-03-14 o 8.25.55

Trojica produktov od Creative sa však dokáže navyše postarať aj o pohodlie i pri telefonovaní, a to tak, že poskytne hlasový výstup vo forme hlasného odposluchu a vstup cez integrovaný, duálny mikrofón, čo sa opäť a znova postará o pohodlie užívateľa, ktorý tak nebude potrebovať držať Android smartfón celý čas priamo pri uchu. Pre uskutočnenie hlasného rozhovoru musí byť samozrejme k reproduktoru pripojený smartfón cez Bluetooth alebo cez kábel.

Jednotlivé Sound BlasterAxx reproduktory sú rozdielne v cene, čo sa odráža aj od použitých komponentoch alebo audio technológiach. Pri lacnejších modeloch musel výrobca predsa na niečom ušetriť, aby dokázal priniesť na trh aj dostupnejšie produkty. Jednotlivý cenový prehľad si môžete pozrieť vďaka webu Heureka.skSound BlasterAxx SBX 8Sound BlasterAxx SBX 10 a Sound BlasterAxx SBX 20.

IMG_0186

IMG_0183    IMG_0215

sbaxx_1_chipSrdcom Sound BlasterAxx reproduktov je SBX-Axx1 procesor, zabezpečujúci kvalitný audio pôžitok. Všetky tri kúsky v sérii dostali taktiež konektor na pripojenie slúchadiel alebo na priame pripojenie k smartfónu/TV/PC cez kábel.

Medzi ďalšie perličky patrí rad zaujímavých audio technológií, ako SBX pre lepšie spracovanie a poskytnutie kvalitnejšieho zvuku, či CrystalVoice™ na hlasové úpravy a neskreslený prenos hlasu pri telefonovaní. Viac teórie o nich na cs.creative.com.

IMG_0189 IMG_0201

Sound BlasterAxx SBX 8

Najmenší a najlacnejší súrodenec z rodinky Sound BlasterAxx SBX. Ako jediný neponúka možnosť bezdrôtového ovládania prostredníctvom Android zariadenia a špeciálnej aplikácie. Je však vhodný spoločník k stolnému počítaču alebo k TV.

Rozmer: 64.4 x 57 x 166.1 mm
Váha: 0.3 kg

Sound BlasterAxx SBX 10

Tento model predstavuje vylepšený reproduktor SBX 8, dostal však navyše možnosť bezdrôtového ovládania cez Bluetooth a pár centimetrov v rozmeroch naviac. Zároveň je orezaný o pár audio technológií oproti vyššiemu modelu SBX 20, no stále sa má čím chváliť. Predstavuje tak výbornú alternatívu pre ľudí, ktorí nechcú investovať príliš do reproduktora ale zároveň hľadajú kvalitný zvukový výstup.

Rozmer: 90.6 x 80.3 x 295.7 mm
Váha: 0.8 kg

Sound BlasterAxx SBX 20

Produkt pre hudobných fajnšmekrov, avšak s menšou absenciou basov. Kombinácia bezdrôtového ovládania a nákladu moderných audio technológií, robí zo SBX 20 moderný hudobný nástroj. Tento reproduktor sa hodí do každého prostredia, či už to idete roztočiť na domácu párty alebo odpočívate doma po ťažkom dni v práci pri relaxačnej hudbe, najvyšší Sound BlasterAxx model, SBX 20, bude robiť hudobnú spoločnosť v akejkoľvek situácii.

Rozmer: 109.8 x 97 x 400.2 mm
Váha: 1.3 kg

Android aplikácia Sound Blaster Central

[app]com.creative.central[/app]

Screenshot_2013-03-16-10-32-44 Screenshot_2013-03-16-10-32-38 Screenshot_2013-03-16-10-31-55 Screenshot_2013-03-16-10-34-28

Záver

Po rozbalení a prvom otestovaní reproduktov, zo série Sound BlasterAxx, som zostal tak trošku zaskočený. Vôbec som neočakával takú absenciu basov, ktoré sú pre kvalitné počúvanie hudby veľmi doležité. Najvyšší model Sound BlasterAxx SBX 20 však dokázal ponúknuť počúvateľnú dávku hudby, no stále to neznelo tak, ako tu hudbu umelci skutočne spravili. Jedinú výhodu reproduktorov, SBX 20 a 10, vidím len v pohodlnom ovládaní prostredníctvom Android smartfónu, ktoré určite mnohí naši čitatelia ocenia.

Zdroj: www.soundblaster.com
Foto: www.soundblaster.com 1, www.soundblaster.com 2