Úvod Zaujímavosti Samsung: Chceme vidieť zdrojový kód operačného systému iOS!

Samsung: Chceme vidieť zdrojový kód operačného systému iOS!

22

The Korea Times zverejnil zaujímavú novinku, v ktorej sa píše, že kórejsky gigant Samsung podal na súd v meste Soul žiadosť, prostredníctvom ktorej chce vidieť tajný zdrojový kód operačného systému iOS od kalifornského jabĺčka.

Cieľom tejto pátračky má byť preverenie a dokázanie, že spoločnosť Apple neporušuje, resp. porušuje softvérový patent Samsungu v systéme iOS, ktorý sa nachádza v iPhone, iPad a v iPod Touch. Koniec patentovej vojny je teda, aj po veľkej prehre Samsungu, v nedohľadne.

Žiadosť na preskúmanie zdrojového kódu iOS samozrejme spoločnosť Apple razantne odmietla, označila ju zároveň za smiešnu. Samsung tvrdí, že najnovšia verzia (6) tohto operačného systému využíva technológiu z jej softvérového patentu, pritom si nikto nepožiadal o povolenie pre jej využívanie.

Podľa slov úradníkov zo súdu v Soule, právnici kórejského giganta tvrdia, že to, či Apple využil patentovanú technológiu bez súhlasu, je možné potvrdiť aj bez poskytnutia príslušného zdrojového kódu.

Nedáva to žiadny zmysel. Samsung od nás žiada, aby sme sa vzdali ochrany a zverejnili naše najcennejšie dáta.“ tvrdia právnici kalifornského jabĺčka. Obsah zdrojového kódu iOS je totižto prísne stráženým majetkom Apple.

Súd v Soule však musí ešte len rozhodnúť, či vlastne túto zaujímavú žiadosť od Samsung prijme. Ak by však Samsung nakoniec dostal možnosť skontrolovať zdrojový kód iOS a našiel by dôkaz o porušovaní patentovanej technológie, malo by ísť o notifikačnú plochu, zobrazujúcu sa po potiahnutí notifikačnej lišty prstom smerom dole, kde sú umiestnené informácie o počasí, upozornenia z aplikácií (nový email, zmeškaný hovor atď.) alebo naplánované udalosti.

Tento softvérový patent by mal byť zaregistrovaný Samsungom už od novembra 2006 (pravdepodobne v Južnej Kórei), a príslušná technológia bola prvý krát použitá v operačnom systéme Android od Google. V systéme iOS sa objavila až po aktualizácii v roku 2011.

Zaujímavosťou je aj to, že technologický giganti Apple a Samsung sú zatiahnutí do viac ako 40 súdnych sporov v 4 kontinentoch. Samsung je tiež, podľa The Korea Times, vyšetrovaný Európskou komisiou z podozrenia nespravodlivého obchodu.

Zdroj: The Korea Times via Cult of Mac