Úvod Novinky Samsung vo februári predstaví 8 jadrový čip

Samsung vo februári predstaví 8 jadrový čip

2

Osem jadier v mobilnom procesore? Blbosť! To si možno povie väčšina z Vás, no podľa EETimes je to presne to, na čom práve teraz pracuje Samsung. Chystajú sa ho totiž predstaviť na Solid-State Circuits Conference vo februári 2013.

Pred tým, než sa rozžiarite šťastím, či znechutením musím podotknúť, že nejde o osem-jadrový procesor. Je to dvojitý štvor-jadrový čip. Dizajn je založený na architektúre, za ktorou stojí firma ARM a nazýva sa „big.little“. Čip bol navrhnutý tak, aby zvládal každodenné úlohy pomocou vysoko-účinného štvor-jadrového čipu ARM A7, spolu s čipom A15 pre náročné operácie. Aby sme potešili aj technickejšie zdatných, čip ARM A7 bude taktovaný na 1.2 GHz a využívaný bude na jednoduchšie, každodenné záležitosti. Pre náročnejšie operácie je určený ARM A15, ktorý bude taktovaný na 1.8GHz s 2MB L2 cache.

Samotná firma ARM povedala, že projekt „big.little“ priniesol oveľa lepšie výsledky, než očakávali a mal by byť prvým takéhoto druhu.

Mohli by sme teda očakávať podobný čip v Samsung Galaxy IV? Je to možné, no my by sme sa na to nespoliehali. Proces medzi navrhnutím a nasadením do ostrej výroby trvá niekoľko mesiacov a preto je možné, že sa takýto čip v ich novej vlajkovej lodi neobjaví.

Okrem toho je možné, že Samsung si takéto čipy najskôr otestuhe v Chromebookoch, Windows RT a Android tabletoch a až po ich osvedčení sa pustí do mobilnejšej varianty.

Tak či tak sa na to tešíme a verím, že máme pred sebou veľmi zaujímavú a rýchlu budúcnosť.

Zdroj: EETimes via AndroidPolice