Úvod Novinky Zamestnanci Samsungu majú zakázané piť po 21:00

Zamestnanci Samsungu majú zakázané piť po 21:00

2

Ázia je známa mnohými vecami, no jedna, o ktorej ste ešte pravdepodobne nepočuli sa volá hoesik a ide o spoločnú večeru všetkých zamestnancov. Koná sa väčšinou v pondelok, v stredu alebo vo štvrtok a väčšinou končí kombinovaním niekoľkých alkoholických nápojov a spievaním karaoke.

Ide však o viac, než len nevinnú večeru. Celé to začína pohárom piva, v ktorom sa často nachádza soju, čo je alkohol vypálený z ryže. Neskôr to pokračuje whiskey a tak ďalej.

Na mojom prvom hoesiku sme všetci začali s pivovými pohármi naplnenými so soju, čo sme vypili na ‚ex‘,“ povedal američan s kórejským pôvodom, ktorý sa zúčastnil tejto udalosti.

Hoesik však nie je úplne jednoduchá večera. Ako každá spoločenská udalosť, aj táto má svoje pravidlá, čo znamená, že piť môžete len po tom ako sa napijú Vaši nadriadení a pohár, či fľašu musíte držať oboma rukami. Najbizarnejším pravidlom je však to, že ponúknutý nápoj nemôžete odmietnuť. Kórejci dokonca vymysleli dve slová, ktoré sa podľa všetkého používajú na večeriach ako je práve táto. „Beolju“ vyjadruje, keď niekto niekomu núti alkoholický nápoj a „sabalju“ zas znamená, keď „miešate“ rôzne druhy alkoholických nápojov.

To však nie je najdivnejšia časť tohto príbehu. Mnohokrát sa stáva, že uchádzači o pracovné pozície musia vyplniť kolonku v ktorej musia uviesť, koľko pohárov soju zvládnu aby boli stále schopní konverzácie.

Teraz keď už viete ako fungujú kórejské zvyky je jasné, prečo to Samsung chce obmedziť. Kórejská spoločnosť chce zaviesť nové pravidlo nazvané 1-1-9.

Prvá „jednotka“ znamená, že niekto sedí a neskáče. Druhá „jednotka“ znamená jeden druh alkoholu namiesto „miešania“ rôznych druhov a „deviatka“ je čas, teda 9pm alebo 21:00, kedy by mala skončiť táto divoká párty.

Otázkou teraz však ostáva. Kto by sa šiel pozrieť na kórejskú večeru?

Zdroj: Wall Street Journal via PhoneArena