Úvod Recenzie Sony Xperia Go

[Recenzia] Sony Xperia Go

0

V posledných dňoch sme tak trochu potestovali relatívne obľúbený model spoločnosti Sony a to Xperiu Go. S cenovkou nastavenou na úrovni od 250 do 300 eur je príťažlivá hlavne pre ľudí, ktorí hľadajú zlatú strednú cestu a tých je väčšina. Jej výhodou oproti konkurentom je odolnosť voči vode a prachu, čo niektorí akčnejší jedinci určite náležite ocenia. Stojí teda Xperia Go za zadováženie alebo konkurencia rúbe vyššie? Čítajte ďalej.

 

 

Špecifikácia zariadenia

  • OS: Android 2.3 Gingerbread (s aktualizáciou na 4.0 Ice Cream Sandwich)
  • procesor: dvojjadrový 1 GHz NovaThor U8500 Cortex A9
  • grafický procesor: Mali-400
  • frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA
  • rozmery: 111 x 60 x 10 mm
  • hmotnosť: 107 gramov
  • displej: TFT, Sony Mobile BRAVIA Engine, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 320 x 480 b., 49 x 73 mm, 3,5“ (88 mm), minerálne sklo odolné proti poškriabaniu
  • fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie HD videí (1 280 x 720, 30 fps)
  • predná kamera: nie
  • pamäť: 512 MB RAM + 8 GB ROM (4 GB dostupná) + microSD karta (do 32 GB)
  • globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps)
  • lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA
  • hudba: MP3 prehrávač, FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out
  • ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, informačná dióda, IP67
  • batéria: Li-Ion 1 305 mAh
  • SAR: 0,89 W/kg (norma 2 W/kg)

Graf ceny produktu Sony Xperia Go poskytuje server Heureka.sk

Prvý dojem

Priznám sa, že Xperia smartfóny sa mi vždy páčili a tento sa tak isto nevymyká z ich dizajnovej koncepcie súčasného Sony Mobile prúdu. Po rozbalení ma  trošku zarazila krikľavejšia žltá farba prístroja. Som skôr zástancom bielej alebo čiernej klasiky a do takýchto experimentov by som sa nikdy nepúšťal. Takisto ako rozmery displeja tak aj celého zariadenia skôr pripomínali hračku. Pri zvyku používania zariadení s 4,3 a viac palcovým displejom sa niet ani čomu čudovať. Ináč sa zariadenie skvele drží v ruke a jeho povrch je príjemný…Konečný dojem z používania však môže byť (a aj bude) iný.

Konštrukcia

Do útleho tela Xperie Go je osadený 3,5 palcový displej, pričom ho hrany konštrukcie naozaj iba mierne prevyšujú, čo je však výhodou. Sony nepoužíva na ochranu Gorilla Glass ale klasické minerálne sklo, ktoré má tak isto dobrú odolnosť voči poškriabaniu. Samozrejme všetko s mierou. Telo smartfónu so zaoblenými rohmi (Apple žaloba?) je vyrobené z kvalitného pevného plastu, no zadný kryt pri vyvinutí mierneho tlaku sem tam zavŕzga. Pri outdoor nádychu, akým Xperia ovplýva to mohlo byť zapríčinené nešetrnejším zaobchádzaním. Na ľavej strane zariadenia v úplne vrchnej časti nájdeme 3,5 mm jack skrytý za záslepkou a na takom istom mieste len na pravej strane nájdeme rovnako riešený micro USB konektor. Nie som zástancom krytiek konektorov ale vzhľadom na vodeodolnosť Xperie je to v tomto prípade nutnosť. Záslepky boli pritom kvalitatívne oveľa lepšie spracované a použiteľné ako pri vrcholovej Xperii S, pri ktorej sa mi samovoľne otvárali.

Na pravej strane na nás ešte číha ovládač hlasitosti, ktorý je tak trochu nešťastne umiestnený v strede pravoboku. Hlasitosť sa tak vôbec neovládala pohodlne. V pravom spodnom rohu je k dispozícii otvor pre prevlečenie šnúrky alebo iného upínacieho mechanizmu. Dierky sú však extrémne malé takže pripnutie hrubšej šnúry sa nekoná. Je to opäť škoda pri outdoor looku zariadenia. V hornej časti je štandardne umiestnení „štart“ ovládač. Chýbala nám spúšť fotoaparátu.

Výkon

Dvojjadrový procesor sa v Xperii GO postaral o relatívne svižný chod celého zariadenia ale maratóny 3D hier určite nečakajte. Zariadenie sa výkonom kategorizuje niekde do zlatého stredu. Na aplikácie typu Facebook a Angry Birds a im podobných však výkon bohate stačí a priznám sa, že som sa ani nepokúšal testovať na zariadení nejaké super náročné 3D hry. Xperia GO na to jednoducho nie je. Jej cieľová skupina sú menej nároční používatelia, ktorí žijú aktívny život a dokonale využijú odolnejšie vlastnosti v kombinácii s predinštalovanými športovými aplikáciami. Ľudia, ktorí behajú, bicyklujú, driapu sa po horách, venujú sa turistike a podobným záľubám bude Xperia GO dokonalým spoločníkom.

Displej

3,5 palcový displej s rozlíšením 320 x 480 a hustotou pixelov 164 ppi je sklamaním. Prezeranie stránok a surfovanie po webe síce nie je problém ale slabé vlastnosti displeja doslova bijú do očí. V tomto prípade je to naozaj škoda a Xperia GO by si zaslúžila lepší displej a myslím, že práve tento displej by ma donútil uvažovať o konkurencii. Pokiaľ ale budete Xperiu GO používať ako sekundárny smartfón, s displejom sa dá zmieriť. Jednoducho doma odložíte svoj naleštený Galaxy S3, zoberiete Xperiu GO natlačíte ju do elastického puzdra na ruku a hor sa športovať. Pri behaní po lese dispej bohate stačí aby ste si skontrolovali čas, kalórie alebo kilometre a nemusíte sa o ňu báť, keby sa náhodou spustil lejak alebo vám spadla do zablatenej trávy.

Fotoaparát

5 megapixelov bohate stačí na zhotovenie priemerných fotiek, ale na ich výstavu v galérii sa nechystajte. Vzhľadom na to, že si ich budete prezerať na spomínanom displeji už vonkoncom. Poteší ale video záznam v 720p HD kvalite a určite by manipulácii s fotoaparátom pomohla už vyššie spomínaná hardware spúšť.

 

Batéria

Menší slabší displej, priemerný výkon…Batéria by mala logicky zniesť aspoň o pár hodín výdrže viac ako ostatné výkonnejšie a drahšie smartfóny, aj keď kapacita 1305 mAh sa z radu nejako nevymyká. Opak je však pravdou. Pri bežnom používaní sa mi nepodarilo prekonať tú pomyselnú hranicu výdrže dnešných smartfónov a to 1 deň. Problém ďalej nastáva, ak sa rozhodnete Xperiu GO použiť tentokrát napr. ako asistenta pri bicyklovaní a zapnete si GPS kvôli aplikácii tipu SportTracker, skombinujete ju s kompasom a aplikáciou pre počítanie spálených kalórii…batéria vydrží rádovo pár hodín. Pri extrémnejšom športovaní alebo celodennej turistike vám Xperia GO jednoducho nevydrží, pokiaľ by ste ju využívali naplno.

Software

Android 2.3.5 zúfalo čaká na svoju aktualizáciu na verziu ICS, pričom ale bežal svižne a bez väčších problémov. Pohyby medzi kontaktami, písanie správ alebo počúvanie hudby prebiehalo hladko. Užívateľské prostredie NXT poznáme zo všetkých Xperii a je užívateľsky veľmi príjemné a dizajnovými prvkami neraz prekonáva konkurenciu. Xperia GO je ale po software stránke výnimočná predinštalovanými aplikáciami pre „GO dynamický život“. Nájdeme medzi nimi štandardný kompas, aplikáciu WalkMate, ktorá vám po zadaní údajov hmotnosti a dĺžky kroku zaznamenáva ich počet, čas, vzdialenosť, spálené kalórie a ušetrené CO2. Aplikácia Figure Running poslúži na zaznamenávanie trasy, ktorú môžete okamžite zdieľať s priateľmi a Adidas miCoach aplikácia sa stane vašim osobným trénerom.

  

 

  

 

Záver

Na začiatku mi prekážalo žlté prevedenie, ktoré sa mi ale počas používania zapáčilo a skvele symbolizuje charakter Xperie GO. Výhodu malo aj v tom, že keď som Xperiu GO položil napr. do trávy alebo na kapotu auta vždy „žiarila“ takže som ju nikde nezabudol. Určite to nie je ani žiadna hračka. Pre každého športovca alebo aktívne žijúceho jedinca je takéto zariadenie doslova povinnosťou. Žiaľ, neodporúčal by som ho ako primárny smartfón ale skôr ako „druhého člena rodiny“ pre voľnočasové aktivity. Kúpa ďalšieho smartfónu sa však asi nebude páčiť peňaženke väčšiny ľudí.

Pokiaľ sa niekto predsa len rozhodne pre odolnejšie zariadenie, je tu konkurencia v podobe Motoroly Defy+, ktorá síce ponúka nižší výkon ale lepšiu batériu a displej, a celkovo pôsobí viac odolnejšie. Ak niekto hľadá strednú cestu v danej cenovej relácii podobnej Xperii GO a nezáleží mu na zvýšenej odolnosti, určite by som radšej zvolil model Xperia U.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón  Sony Xperia Go nájdete na Recenzie.SME.sk

Za požičanie zariadenia ďakujeme spoločnosti Sony Mobile