Úvod Neprehliadnite vlavo Micro SIM karty: Nový štandard

Micro SIM karty: Nový štandard

0

Každý jeden mobilný telefón, smartfón a väčšina tabletov potrebuje pre svoju plnú funkčnosť SIM kartu. Pomocou nej môžeme využívať služby operátora, čiže telefonovať, posielať správy a v poslednej dobe najpoužívanejšiu službu a to surfovať po internete prostredníctvom dátových balíkov. Na SIM kartu je možné si z pravidla uložiť kontakty alebo SMS správy, no v obmedzenom množstve a pravdu povediac sa to už dnes ani veľmi nevyužíva vzhľadom na široké možnosti zálohovania a synchronizácie napr. s Google účtom.

Čo je SIM karta?

SIM karta (skratka z anglického subscriber identity module) je účastnická identifikačná karta ktorá slúži na identifikáciu účastníka v mobilnej sieti. Každá SIM karta má unikátne IMSI číslo, ktorá účastníka jednoznačne identifikuje po celom svete. Nie je to však telefóne číslo. To sa nazýva MSISDN. Z technického hľadiska je SIM karta mikropočítač. Skladá sa z CPU, pamäti ROM, RAM a EEPROM a vstupno-výstupných obvodov.

 

Čo je micro SIM?

micro SIM karta vlastne slúži na to isté ako obyčajná SIM karta, o ktorej ste si pred sekundou prečítali. Rozdiel je iba vo veľkosti, pričom súčasný štandard hovorí o rozmere 25 mm x 15 mm a nové micro SIM karty majú 15 mm x 12 mm. Je to jednoducho evolúcia v danom segmente a jedným z cieľov je ušetrenie miesta v zariadeniach, ktoré SIM kartu používajú a tak efektívnejšie využiť priestor napr. pre batériu. Prvé zariadenie so slotom pre micro SIM kartu prišlo v roku 2010 a bol to iPad od Apple. Trend pokračuje a dnes nájdeme takýto slot aj v ostatných zariadeniach ako napríklad Samsung Galaxy S3, HTC One X alebo Sony Xperia S.

Čo keď potrebujem Micro SIM kartu?

Ak ste si zadovážili nový smartfón alebo tablet a následne zistíte, že vám tam SIM akosi nechce vliezť, stali ste sa majiteľom zariadenia, ktoré už vyžaduje nový štandard SIM kariet. Ak beriete smartfón alebo tablet od operátora, predajca by vás mal sám upozorniť, že si kupujete takéto zariadenie a micro SIM kartu vám vystaviť. Ak ste si kúpili novú mobilnú hračku v online shope alebo nejakom elektrodome, to nič nemení na situácii. Jednoducho navštívite svojho operátora a ten vám pomôže. Jediný rozdiel je v tom, že nevybavíte dve veci na jednom mieste.

Čo ak mám alergiu na operátora?

Mnoho ľudí má rôzne dôvody na to, aby sa svojmu operátorovi zďaleka vyhli. Jednoducho sa im nechce stáť v rade, alebo počúvať okrem vami žiadanej služby marketingové keci o nových službách akciách a podobne, poprípade majú kopec nezaplatených faktúr alebo tam pracuje ex partner alebo iný úhlavný nepriateľ. Veľkosť micro SIM karty sa totižto zmenila iba plast, ktorý sa nachádza okolo samotného čipu. Mnohým špekulantom to bolo jasné hneď od začiatku a tak vynašli pár spôsobov ako si z pôvodnej SIM karty spraviť micro SIM kartu. Na youtube ich pár celkom spoľahlivých nájdete, no pamätajte, že to robíte na vlastné triko. Ak budete mať opačný problém, a to, že budete chcieť použiť micro SIM kartu v zariadení s pôvodným slotom, budete si musieť zadovážiť micro SIM adaptér.

SIM evolúcia ale týmto nekončí. V budúcnosti sa očakávajú nano SIM karty s rozmerom 12.3 mm x 8,8 mm. Kedy sa však uvedú do praxe nie je jasné.

zdroj: androidnext.de, wikipedia