Úvod Neprehliadnite vlavo Prečo má €160 Nexus 7 len 8 GB vnútornej pamäti. PS:...

[Úvaha] Prečo má €160 Nexus 7 len 8 GB vnútornej pamäti. PS: Nieje to len o cene

3

V posledných týždňoch som čítal veľa sťažností. Sťažností ohľadom toho, prečo je najlacnejší model Nexusu 7 vybavený len 8GB vnútornej pamäte, prečo tam nieje 32GB verzia a prečo nieje 16GB verzia lacnejšia? Tých extra 8GB by ich stálo len 10 dolárov a nie 50. Komentáre ako „Prečo nemáme slot pre SD kartu“ a podobné sú na bežnom poriadku. Všetko sa to točí o úložnom mieste, ktoré je potrebou a nie luxusom.

Ja si však dovolím nesúhlasiť. Žiadny člen mojej rodiny sa ani len nepriblížil k zaplneniu takéhoto limitu a to sú v rodine celkom štyria Androiďáci a nieje to preto, že by mali telefón jeden alebo dva týždne. Moja rodina teda tvorí to, čo by ste mohli označiť ako priemerného Android používateľa. Samozrejme, že takéto štatistiky sú neoficiálne a nedá sa z nich spraviť akýkoľvek priemer, no viete kam tým mierim. V dnešnej dobe, keď je elektronika dostupná naozaj pre každého a nemá ju len taký človek, ktorý ju berie ako svoje hobby sa stretávame s prípadmi, kde ľudia málokedy zaplnia aj také smiešne miesto ako je takých 64GB v populárnom MacBook Air. Ak potrebujete viac ako 16GB na svojom smartphone alebo tablete, tak ste naozaj v malinkej skupinke.

Nesmieme však zabudnúť na ľudí, ktorí sú zameraní len na jednu špecifickú vec – audiofili, hardcore hráči, videografici a fotografici. Všetci z nich si pravdepodobne budú nárokovať na viac priestoru. Týchto ľudí však nemôžme zahrnúť do našej rovnice. Nikto nechce predávať tablety takejto minorite, keď aj tak všetci z nich používajú iPady.

Za Androidom od začiatku stojí úplne iná skupina ľudí, ktorá od prvého dňa vyzdvihovala silu otvoreného operačného systému. Skupina ľudí, ktorá je zložená z IT expertov, vývojárov, ľudí, ktorí majú radi technológiu ako takú a ľudia, ktorí majú na svojich harddiskoch príliš veľa porna. Posledná skupina je možno trochu široký pojem pre našu diskusiu. Ja sa považujem za člena tejto väčšej skupiny ľudí a to je presne to, čo ma priviedlo k Androidu. Keď som začínal, mal som HTC HD2 s Windows Mobile 6.5 a xda-developers bola moja obľúbená stránka. A sú to práve títo ľudia, ktorí poháňali celú komunitu Androiďákov dopredu a ako by ste už čakali, boli to práve oni, čo si zakúpili celkom prvé Android tablety. Jedným problémom však je, že tieto tablety sa nikdy nedostali von z tohoto začarovaného kruhu, zatiaľ čo iPad oslovoval čoraz viac ľudí, ktorí si neboli istí rozdielom medzi 64GB a 64Gb.

A to nás pekne privádza k 8GB internej pamäte na 160 eurovom Nexuse 7. Zbláznil sa Google, keď sa takto snaží zničiť fanatikov, ktorých po celé roky hnali k predajniam práve vysoké čísla gigabajtov?

Nie.

Google spravil správny krok keď odignoroval náreky komunity za toľkými voľnými gigabajtami a začal sa sústrediť na niečo, na čo sa v minulosti nesústredil: na predaj svojich produktov. Čo má však zmenšenie internej pamäte spoločné s predávaním produktov? Nezmenší to len počet záujemcov? Toto si budeme musieť trochu vysvetliť, buďte trpezliví.

 

Hlavolam: Záhrada s vysokými stenami vs. Otvorený priestor

Aj keď toto prirovnanie nemám rád, Apple používa „záhradu s vysokými stenami“ na ich iOS zariadeniach (a čoraz viac aj na ich OS X zariadeniach) a na obsahu, ktorý je pre ne dostupný. Kúpou Apple zariadenia, dostanete rezerované miesto v najlepšej (naozaj je) obsahovej oáze a veľa ľudom neprekáža za takýto zdanlivý luxus zaplatiť. Prelezenie tejto záhradnej steny znamená pomalšie aktualizácie operačného systému a tak isto fakt, že celková záruka Apple jednoducho prestane platiť. Okrem toho iPhone po zakúpení nedokáže používať aplikácie, ktoré niesu priamo z App Store. Musí sa jailbreaknúť narozdiel od väčšiny Android zariadení, kde si vystačíme s jednoduchým zaškrtnutím jedného políčka. Väčšine užívateľov iOS to samozrejme nijak neprekáža, pretože nemajú ani najmenšie tušenie, čo jailbreaknutie alebo rootovanie znamená.

Toto je prečo Apple dokáže servírovať verzie svojich zariadení s veľkou vnútornou pamäťou (napríklad až do 64GB iPad/iPhone). Len veľmi málo ľudí si vyberie možnosť sa dostať preč zo svetu iTunes a tí, ktorí si svoj telefón jailbreaknú si pravdepodobne tak či tak kúpia obsah a odomknutie telefónu využijú len pre upravenie vzhľadu a celkovú kustomizáciu zariadenia.

Foto: David Ruddock

Na Androide je situácia trochu odlišná. Ak je iOS záhrada s vysokými stenami, tak Android musí byť otvorený priestor. Veľa otvoreného priestoru. Milióny šťastných zariadení sa premávajú po týchto digitálnych pláňach, tisícky rôznych zariadení a obsahový ekosystém, ktorý aj keď je obrovský, nieje to tá palmami obsiata oáza, ktorú nájdete tam, kde žijú iOS zariadenia. Android je celkom upraviteľný a mimoriadne poddajný na rôzne softwarové zmeny už od zakúpenia – launchery, klávesnice, lockscreeny, prehliadače a veľa tém nevyžadujú žiadne úpravy. Jednoducho fungujú. To je práve to, čo z Androida robí tak skvelý operačný systém pre nadšencov ako aj pre bežných užívateľov. Myslím, že na tom sa všetci zhodneme. Veľa Android zariadení má prídavný slot pre microSD kartu alebo jednoducho prichádza s veľkou internou pamäťou, čo znamená, že cloudové alebo streamovacie služby vôbec niesu potrebné. Toto je výborné hlavne pre užívateľov z krajín, kde je mobilný alebo aj klasický internet veľmi drahý alebo je k nemu zlý prístup.

Toto však bohužiaľ nášmu milému Android tabletu nepomohlo pri dvíhaní sa zo studenej zeme marketingu. V podstate ho mohol dokonca zdržať na zemi. Jedna vec na tabletoch je fakt, že to niesu telefóny. Ľudia nemajú potrebu si zaobstarať tablet, narozdiel od smartphonu, ktorý sa v dnešnej modernej dobe považuje za nutnosť a je to jedno z hlavných zariadení pri prístupe na internet, hlavne v rozvojových krajinách. A to je časť dôvodu prečo sa Androidu tak darí – ponúka riešenie, ktoré vám ušetrí peniaze, je flexibilné a osloví desiatky miliónov ľudí. Toto malo samozrejme dopad na vtedajší Android Market, kde vývojári vycítili profit a preto sa počet aplikácii dramaticky zvýšil, aj keď veľa ľudí má predstavu, že väčšina nápomocných aplikácií by mala byť zadarmo. A väčšina z nich naozaj je zadarmo, jednoducho pretože dokážu prežiť na ziskoch z reklamy, ak sú v „biznise“ len kvôli zisku. Nechýbajú ani populárne platené aplikácie, no tento trh rastie pomalšie.

S tabletmi je príbeh úplne iný. Na svete niesu desiatky miliónov ľudí, ktorí majú Android tablet. Aspoň nie takých, ktorí majú prístup do Play Store. Najpopulárnejší tablet je Kindle Fire od Amazonu, ktorý viac menej definuje slovo tablet. Niektorí vývojári si ho nevedia vynachváliť, no väčšinu času je situácia na Amazon Appstore kľudná. A pod tým myslím to, že sa nehýbe ani nahor ani nadol. Jednoduchosť vkladania, aktualizovania a publikovania aplikácie na Play Store sa rozhodne s celkovým zážitkom s Amazon Appstore a jeho večnými problémami nedá ani len porovnať.

Keďže na svete niesu desiatky miliónov tabletov a keďže tablety, ktoré na svet už sú, majú rôzne veľkosti displejov, rozlíšení a verzií Androidu, je celkom ťažké odôvodniť prečo by sa vývojár mal pustiť do tohoto večne trvajúceho boja optimalizácií. Výsledkom tejto logiky je menej aplikácií pre Android tablety. Na začiatku bol veľký dopyt za Motorola XOOM, no po tom záujem o programovanie ďalších aplikácií utíchol.

Google to chce napraviť. Tablety sú určené pre mainstreamových užívateľov, sú to zariadenia priam požierajúce médiá – ľudia na nich pozerajú filmy, TV, videá na YouTube, hrajú sa hry, prezerajú si internet a počúvajú hudbu. Pre bežného používateľa tieto činnosti nevyžadujú veľa internej pamäte, keďže väčšina ľudí si svoj obsah pozrie na internete. Ak však dáte viac internej pamäte Android nadšencovi, je tam veľká šanca, že ju využije na hudbu, filmy, fotky a podobné záležitosti a tak obídu veľakrát platené služby, ktoré ponúkajú streamovanie a cloudové služby. Toto znamená, že nemíňajú peniaze na 3rd-party služby ako Netflix, Spotify, Hulu+(USA) alebo akoby si Google prial, Google Movies/TV/Music. Títo nadšenci sú jednodznačne tí prví, ktorí vyskúšajú nový hardware a ak peniaze netečú ale stoja tak je jasné, že budeme mať obmedzený obsah.

To, že Google ponúka svoj X faktor, vlajkovú loď medzi tabletmi, ktorá je nielen lacná ale aj výborná pre rôzne manipulácie (softwarové, nie s ľuďmi) to uľahčuje vývojárom a tak ich láka do sveta Android aplikácií pre tablety. A fakt, že užívateľom nedáva až tak veľa miesta ich svojím spôsobom núti vyskúšať niektoré z týchto služieb, čo samozrejme zahrňuje aj platbu. Patria medzi nich aj nadšenci (ja som neodolal Spotify). A to je presne kde prichádza na rad 25 dolárový kredit na minutie na Play Store, ktorý vám pribalia k novému Nexusu.

Foto: David Ruddock

Samozrejme, že to bežnému užívateľovi poskytne kredit aby vyskúšal nové aplikácie, no tak isto to prinúti vyskúšať služby, či platené aplikácie človeka, ktorý by si inak platenú aplikáciu v živote nekúpil. Aspoň v to dúfa Google. Google chce aby si s príchodom Nexus 7 začali ľudia kupovať viac vecí a to je dôvod prečo je zo začiatku dostupný len v USA, Kanade, UK a Austrálii. Nemá predsa cenu sprístupniť tak lacný tablet v krajinách, kde je digitálny obsah skôr raritou ako bežnou vecou. Google chce aby sme si rôzne služby a aplikácie kúpili tak veľmi, že je ochotný obetovať desiatky miliónov dolárov (predpokladajúc, že sa predaje budú pohybovať v nižších miliónoch) na to, aby sme tie peniaze minuli a nebáli sa plateného obsahu.

Nenechajte sa pomýliť, Nexus 7 je viac menej len o peniazoch. Väčšinovo pre vývojárov a vlastníkov obsahu, no aj pre Google. Google na Androide nezarába, pretože si z predajov neberie toľko peňazí. Riešenie? Nexus 7. Teraz celkom seriózne, aj napriek tomu, že Google sa verejne oháňa tým, že lacné a výkonné tablety sú cestou vpred, pravdepodobne ich vôbec nezaujíma čo robia ostatní. Nikto (možno len Amazon) nebude vedieť ponúknuť tak dobrú cenu, za porovnateľné zariadenie, ktoré výjde budúci rok. Proste sa to nestane.

 

Slovo na záver

Takže, aby sme si to celé zhrnuli: Google nechce aby ste mali veľa internej pamäte. Nechce aby ste sa odpojili od internetu a tak ušli z ich dosahu. Chce, aby ste streamovali a používali Google služby. Oveľa podstatnejší je však fakt, že Google chce aby ste si kupovali veci. Tým, že obmedzil lokálne úložné miesto na lacnejšom 8GB Nexuse a tým, že pridal 50 dolárovú pokutu (z ktorej je väčšina čistý profit) pre ľudí, ktorí chcú viac miesta zaručili, že drvivá väčšina ľudí zvolí možnosť platenia za aplikácie a služby na Play Store.

Google nevyrobil uzavreté zariadenie, ktoré je určené len pre jednu skupinu ľudí, ktorá sa rada vŕta v nastaveniach (aj keď je na takéto veci dokonalé). Toto zariadenie je pre mainstreamového užívateľa. Google chce predať milióny Nexusu a pravdepodobne aj predá. A keď si bežní ľudia začnú kupovať tento tablet, začnú používať ten 25 dolárový kupón, čo zaistí, že si v podstate kúpia to, čo by si normálne nekúpili a vývojári a vydavatelia si toho veľmi rýchlo všimnú. A vidina peňazí je predsa lákavá a tak budú programovať a vydávať aby zarobili čo najviac. Nieje to veľmi zložité na pochopenie.

Predpokladám, že vývojári sa takmer úplne presunú a zamerajú na výtvor od Google a teda na 7 palcový X faktor a svoju pozornosť oddialia od doterajšieho štandardu, 10.1 palcov. Nexus 7 je miesto, kde budú peniaze a ako vývojár dostaneš výhodu v pred-optimalizovaní svojej aplikácie na veľkosť displeja jediného populárneho tabletu, ktorý ešte nezažil éru optimalizácií. Zrazu, z ničoho nič, sa nám objavuje skutočný ekosystém aplikácií pre Android tablety a to je presne to, čo sme chceli už na začiatku. Samozrejme, že celá táto logika je závislá na tom, či ľudia utratia ďalšie peniaze po prvých 25 dolároch, ktoré dostanú zadarmo. A to je naozaj vo hviezdách.

Dúfajme, že tento šialený plán zafunguje.

 Zdroj: AndroidPolice.com