Úvod Aplikácie Samsung kopíroval Apple a Apple kopíroval Sony…celé je to na smiech

Samsung kopíroval Apple a Apple kopíroval Sony…celé je to na smiech

5

Len nedávno začal veľký súdny proces v San José medzi dvomi technologickými rivalmi, a to Samsungom a Apple-om. Predmetom sporov je pochopiteľne patentové a duševné vlastníctvo a ich vzájomná krádež a zneužívanie vo svoj prospech.

Jedna z hlavných výčitiek spoločnosti Apple viedla k ich dokonalému dizajnu a jeho následného kopírovania Samsungom, ktorý ho prenášal na svoje zariadenia. V minulosti mali za následok podobné „ťahanice“ zákaz predaja Samsung tabletu v Európe alebo naopak, rozhodnutie vo Veľkej Británii o tom, že Samsung nič nekopíroval. Veď predsa, ušľachtilý obdĺžnikový tvar so zaoblenými rohmi a efektným chrómovým lemovaním bol znakom prvého iPhonu a keďže to bolo nesmierne populárne zariadenie, oplatí sa ho „odpozerať“ ako napríklad v prípade Samsungu F700. Problém je len ten, že zariadenie bolo predstavené v roku 2006, čiže skôr ako prvý iPhone (2007).

Dokonca sa na verejnosti objavili správy, že Apple sa inšpiroval pri tvorení výzoru iPhone-u pri výrobkoch spoločnosti Sony. Tento fakt sa bude Samsung snažiť využiť v boji proti Apple-u. Tak kto vlastne, čo a od koho kopíroval?

Plne chápem kult duševného vlastníctva, veď každý má právo vyžívať to čo vytvoril a čo je jeho originálnym dielom a je len na ňom, ako s tým nakladá. Ale súdiť sa o „čierne obdĺžniky“ s viac, či menej zaoblenými rohmi mi pripadá prichytené poriadne za vlasy. Je to asi niečo také, ako keby BMW zažalovalo Audi len preto že aj ich autá majú karosériu typu kombi ako oni, alebo, keby sa Acer súdil s Asusom, že aj ich klávesnica v notebookoch má tlačidlá a obdĺžnikový tvar a že je to ich „patent“. Niektoré veci proste vyzerajú tak, lebo moc iných možností nemajú. (trojuholníkový smartfón?, alebo smartfón bez displeja?)

Pochopil by som súdne konanie v zmysle, že Apple inžinier vytvoril neobyčajne výkonný procesor, ktorý spotrebuje tisícinu energie oproti bežnému a táto technológia sa z nenazdajky objaví aj v zariadeniach konkurencie. Každopádne na tom ako súd dopadne mi nezáleží. Či spoločnosť „A“ odškodní spoločnosť „B“ alebo naopak, mi je jedno. Podstatná je pre mňa kvalita a cena produktu daných spoločností a dostupnosť na trhu. Potom si už stačí len vybrať to, čo ktorému zákazníkovi vyhovuje.

Pevne verím, že sa armády právnikov týchto spoločností, ale aj obyčajný spotrebitelia na celom „dizajnovom“ súdnom procese dobre bavia.

[firstpost.com,talkandroid.com]