Úvod Neprehliadnite vlavo Kde sú tie supertelefóny s dlhou životnosťou baterky?

[Názor]Kde sú tie supertelefóny s dlhou životnosťou baterky?

13

Počítač vo vašom telefóne je milión krát lacnejší, tisíc krát výkonnejší a stotisíc krát menší než počítač v MIT v roku 1965, no baterka je stále nahovno. Asi takto nejak by sa dala vyjadriť momentálna situácia s našimi doslova super smartphonami. Baterka na dnešných telefónoch je niečo, čo od smartphonov odrádza veľa ľudí. Kde sú telefóny s baterkami, ktoré sa nevybijú po necelých 24 hodinách?

Staré dobré časy zahrňovali nabíjanie telefónu raz za týždeň a mohli ste sa tešiť na hodiny telefonovania a aj keď vám baterka zahlásila už len jednu paličku, vedeli ste, že to do konca dňa ešte zvládne. Dnes už takáto logika bohužiaľ neplatí. S pekným, jasným displejom, ktorý sa nerozsvieti len tak, s Wi-Fi a GPS, no a samozrejme nemôžme zabudnúť ani na 3G alebo dokonca 4G a baterka to po dni, či dvoch nezvládne.

„Normálny“ telefón používa baterku, ktorá má zhruba 1100mAh, no priemerný smartphone používa 1650mAh baterku. Baterka je síce väčšia, no na to, aby sa vyrovnala spotrebe, ktorú musí utiahnuť je stále malinká. To je samozrejme s výnimkou, ktorá ako inak, potvrdzuje pravidlo. Hovorím o americkej Motorole RAZR MAXX, ktorá v sebe nosí už príťažlivejšiu baterku s kapacitou 3300mAh, čo vám poskytne 21,5 hodín telefonátu, 2.5 dní počúvania hudby a 12 hodín internetu cez Wi-Fi. Tieto čísla sa skôr podobajú na tablet, než na smartphone.

Je to však všetko? Je snáď jasné, po tom ako každá jedna stránka a fórum, ktoré sa zaoberá telefónmi a návodmi ako zvýšiť výdrž baterky sa výrobcovia rozhodnú predávať telefóny s baterkami, ktoré majú vyššiu kapacitu. Odpoveď je zarážajúco, nie. Samsung Galaxy S3 má celkom slušnú baterku s kapacitou 2000mAh+, ktorá vydrží okolo dňa, no to je stále málo.

Huawei ešte ladí svoj Ascend D quad, najrýchlejší smartphone na svete, no tak isto sa zameriava aj na baterku. Spolu s Ascend D quad príde aj verzia Ascend D quad XL. Táto verzia bude mať úplne rovnaké špecifikácie ako jeho normálna verzia, až na baterku, ktorá príde s kapacitou 2500mAh, čo postačí na dva až tri dni normálneho používania. Aspoň to si myslí Huawei.

Samsung Galaxy Note má tiež celkom slušnú baterku, 2500mAh, no aj to postačí len na výdrž, ktorá sa dá porovnať s S3 alebo HTC One X. Dôvod? Jeho enormne veľký, 5,3 palcový displej. Displej je najhladnejšia súčasť každého smartphonu. Je úplne jedno čo robíte (okrem počúvania hudby). Či je to surfovanie po webe, zapínanie/vypínanie Wi-Fi, Bluetooth, používanie GPS, prezeranie si hanbatých videí, stále je potrebný displej. Pošepkáva sa, že Samsung pripravuje Galaxy Note 2, ktorý by mal mať ešte väčší displej, 5,5 palca a dúfa sa, že pribalia ešte väčšiu baterku, dúfame, že aspoň 3000mAh.

[youtube]gYP5fYYzaM4[/youtube]

Takže kde je problém? Je to celé trochu záhadou. Výrobcovia sú zaneprázdnení pridávaním nových funkcií, novými a lepšenými procesormi, lepšími foťákmi, väčšími displejmi, väčším rozlíšením, no kde je posun v zlepšení výdrže baterky? Problém by rozhodne nemal byť v cene, keďže 1600mAh baterka stojí približne €4 a 4000mAh baterka stojí približne €8. Štyri eurá naviac pre viac než dvojnásobnú kapacitu by teda nemal byť problém, hlavne pri cenách displejov a flash pamäte. Mohla by byť problém váha? Keďže väčšina mobilných telefónov by skutočne mala byť mobilná, je jasné, že výrobcovia si na váhu svojich zariadení budú dávať veľký pozor. Pridanie extra 500mAh by však nemalo spôsobiť, že nám cestou do práce pod váhou spadnú nohavice.

 

Môže za to Android?

RAZR MAXX do tohoto testu nebudeme pliesť, je to iná „váhová“ kategória. Keď sa však pozrieme na iPhone 4 a 4S, je jasne vidieť, že majú celkom dobrú výdrž. V rovnakom teste ako RAZR MAXX, ktorý dosiahol celkovo vyše 12 hodín internetu cez Wi-Fi, dosiahol iPhone 4S neuveriteľných 11 hodín a iPhone 4 nebol príliš ďaleko. Jedna vec však nesedí. iPhone 4S má len 1432mAh baterku. To je menšia baterka, než väčšina priemerných Android zariadení a je viac než o polovicu menšia ako tá, ktorú použili v RAZR MAXX. Môže za to iOS, ktorý je vyladený do takého detailu, že spotrebuje menej baterky? Je to preto, že vlastnia vlastné ARM čipy, ktoré si môžu upraviť podľa seba a nemusia používať súčiastky od nezávislých výrobcov ako Qualcomm alebo Nvidia?

 

Alebo za to jednoducho môže veľkosť displeju? Ako sme už spomenuli, väčšie displeje, potrebujú viac šťavy. Väčšina zariadení, ktoré sú vyobrazené v grafe majú 4 alebo 4,3 palcové displeje, okrem iPhonu. Apple sa drží svojho pôvodného dizajnu 3,5 palcov. Namiesto zväčšenia displeja sa rozhodli zvýšiť hustotu pixelov na centimeter a vylepšiť rozlíšenie. Prevádzka 3,5 palcového displeja na 11 hodín zaberie oveľa menej energie, než tá istá činnosť s 4,3 palcovým displejom. Je toto prečo Apple doteraz nevypustili zariadenie s väčším displejom?

 

A čo baterky, ktoré sa nedajú vybrať?

Jedna vec, ktorú má RAZR MAXX a iPhone rovnakú je to, akým spôsobom majú v sebe uložené baterky. Ide o spôsob, kde na mieru vytvarujú baterku aby čo najefektívnejšie využili vnútro telefónu. Preto Motorola vedela doslova narvať takú kapacitu do svojho tenkého smartphonu. Veľa ľudí je však stále zvyknutých na tradičnejší spôsob, kde jednoducho vyberiete baterku a viete ju zas vložiť späť. Je toto dôvod prečo výrobcovia ostávajú pri tradičnejšej metóde?

 

Váš názor

Dajte nám vedieť čo si o tejto téme myslíte. Výdrž baterky je obrovská téma, ktorá postihuje každého kto má mobilné zariadenie. Ako ste na tom vy? Ako by ste si predstavovali vyriešenie tejto nepríjemnej situácie?

[poll id=“27″]

 Zdroj: AndroidAuthority, AnandTech, YouTube PlayInfinite

[no_toc]