Úvod Neprehliadnite vlavo Úvaha: Ktoré zo zariadení si vlastne viete vyskúšať pred ich zakúpením od...

Úvaha: Ktoré zo zariadení si vlastne viete vyskúšať pred ich zakúpením od operátora?

7

Posledné dni som strávil na cestách, vo vzduchu a na koľajniciach a do mojej cesty sa dostalo aj hlavné mesto Slovenska, Bratislava. Nedalo mi to a tak som sa šiel potúlať po nákupnom stredisku, s foťákom v rukách a bystrými očami, ktoré sliedili po náznaku Androida.

Jediným miestom, kde som sa s našim obľúbeným zeleným robotom stretol boli bohužiaľ pobočky slovenských operátorov, konkrétne teda Orange a T-Mobile. Zamieril som teda do T-Mobilu aby som sa pozrel, aký výber zariadení máte na výber ak by ste si nejaké to Android zariadenie chceli „omakať“ a skúsiť aké v skutočnosti je a ako vám sadne do ruky.

Po vstupe do pobočky mi bolo hneď jasné, že to teda nebude ako výber na internete. Privítali ma zastaralé telefóny, ktoré nemajú nič spoločné s Androidom, iOS alebo Blackberry (nič zlé na tom, že nepatria do jednej z tých skupín nevidím, no prekáža mi, že tvorili väčšinu výberu). Najnovšie zaraidenie, ktoré som našiel bol Galaxy Tab 8.9 a Samsung Galaxy S. Áno, počuli ste správne, Samsung Galaxy S v dobe, keď netrpezlivo čakáme na jeho 3. verziu, teda Galaxy S III. Trochu smutné? Počkajte si na Orange.

Zatiaľ čo som si lámal hlavu nad tým, ako je to možné, že tak vplyvný operátor ako T-Mobile si nenájde miesto pre skvelé telefóny od výrobcov ako HTC, Samsung, Motorola alebo aj LG som zamieril do predajne Orange. Predsalen to tam musí byť lepšie, veľmi radi vyzdvihujú v reklamách, že sú tí najlepší a preto som mal nádej, že aspoň v jednej predajni nájdem niečo zaujímave.

Ako som už naznačil, opak bol pravdou a ja som sa so smutným výrazom na tvári pozeral na výber, v ktorom opäť dominoval Samsung Galaxy S, vyše 2 roky staré zariadenie, ktoré je (bez urážky) súce na bazár a nie do showcase poličky predajni najväčšieho operátora.

Tak ako pri T-Mobile som sa chystal spraviť fotku, aby aj neveriace oči uverili tomu, aké to je zaujímavé. V tomto momente ku mne pristúpil zamestnanec danej pobočky, ktorý nás vytlačil pred predajňu a po našom krátkom vysvetlení, kde sme vysvetlili, že robíme prieskum pre bežných ľudí, ktorí si chcú zaobstarať Android zariadenie sme boli vyhostení s varovaním, že ak uverejníme akúkoľvek fotku, tak sa dostaneme do problémov. Ale do akých? Za sprostredkovanie skutočných informácií? Asi.

 

Otočil som sa teda a zamieril k autu s neveriacim pohľadom v očiach a nechápajúco som sa snažil pochopiť, čo viedlo tak veľkého operátora ako Orange pristúpiť k takémuto kroku. Hanbia sa za svoje zariadenia? Alebo ide len o nenávisť voči médiám, ako my, ktoré radi píšu pravdu. To sa už možno nedozvieme, no rád by som vyskúšal aj návštevu iných pobočiek.

Celé toto faux-pa mi však utkvelo hlboko v pamäti, keďže operátori v hlavnom meste Slovenska, v jednom z najväčších nákupných stredísk majú praktiky ako štátni zamestnanci zpred revolúcie. Každopádne som si istý, že to nieje prípad na celom Slovensku a som si istý, že sa nájdu aj predajne, ktoré si svoju prácu odvedú naozaj správne. Dosť ma však mrzí, že pobočky v kapitále sú na tom takto biedne s takým arogantným prístupom.

V druhej časti sa pozrieme na českých operátorov a české pobočky, ktoré sa budem snažiť navštíviť tento týždeň pri mojej púti mestami našich západných susedov.

Aké mate skúsenosti vy? Vedeli ste si vyskúšať zariadenie, ktoré ste si chceli kúpiť? Dajte nám vedieť!