Úvod Neprehliadnite vlavo Budúcnosť: Bude armáda využívať Android pri riadení bezpilotných lietadiel?

Budúcnosť: Bude armáda využívať Android pri riadení bezpilotných lietadiel?

0

Platforma Android sa rozširuje po celom svete a okrem bežných spotrebiteľov je zaujímavá napríklad aj pre vládne zložky alebo armádu. Práve armáda je prvok, v ktorom boli vždy použité najnovšie technológie.

Principiálne funguje trend, že armáda má k dispozícii najdokonalejšie technologické výdobytky a neskôr sa začnú používať aj na bežnom spotrebiteľskom trhu. Asi najznámejším príkladom je internet, ktorý bol vlastne pôvodne armádny projekt s názvom DARPANET. Podobne to bolo aj s GPS, poprípade prúdovými motormi. Všetky boli vyvinuté pre armádu a neskôr našli využitie aj v bežnom svete.

V súčasnosti nastala paradoxne opačná situácia. Operačný systém Android zaujal ľudí na  “ najvyšších miestach“ a už dnes sú známe fakty, že Boeing bude mať vlastný Android smartfón, záujem prejavila aj vláda USA a agentúra NSA, ktorá by rada využívala operačný systém Android vo svojich špionážnych telefónoch a komunikačných zariadeniach.

Jani Lyrintzis, viceprezident fínskej inžinierskej firmy Elektrobit, ktorá má za úlohu prispôsobiť Android pre armádu verí, že v budúcnosti budú napríklad americký vojaci využívať Android tablety pre riadenie bezpilotných lietadiel „Predator“. To, čo armádu na Androide láka, je jeho možnosť modifikovania a dostupnosť, a aj samotná úspora času a prostriedkov, pretože nemusia svoje zariadenia budovať od základov (software, hardware). Namiesto toho získajú výkonnú platformu, ktorú môžu adaptovať na širokú škálu úloh. Ako má všetko svoje „pre“ tak má aj „proti“. Nevýhodou je v konečnom dôsledku bezpečnosť a stabilita, ktorá sa musí prispôsobiť prísnym armádnym požiadavkám. Asi by sa totižto armáde nepáčilo kedy sa jej tajné šifrované údaje odosielali na pozadí do nejakého neznámeho Google serveru.

 

[androidauthority.com]