Úvod Aplikácie MoboPlayer: Najlepší videoprehrávač pre Android?

MoboPlayer: Najlepší videoprehrávač pre Android?

3

Ako sa pomaly ale isto zväčšujú obrazovky našich smartphonov a tabletov, ľudia sa posúvajú od pozerania krátkych YouTube videí k plným dvojhodinovým filmom. Android ponúka naozaj veľký výber aplikácií pre prehrávanie videí, ale po otestovaní všetkých zostala svietiť len jedna, ktorá bola schopná stráviť všetky formáty, ktoré sme pred ňu hodili: MoboPlayer.

Čo je MoboPlayer?

MoboPlayer je videoprehrávač, ktorý je vyvýjaný špeciálne pre Andorid Mobo Teamom. Čo ho ale posúva pred jeho konkurenciu je podpora takmer všetkých video formátov (a hlavne ich prehrá bez zasekávania), titulky a HTTP streamovanie. Je to tak isto jedna z najpopulárnejších aplikácií pre prehrávanie videí s viac než 5 miliónmi inštalácií, ktoré stále pribúdajú!

Takže teda začnime tým, čo si na MoboPlayeri všimnete ako prvé, jeho užívateľské prostredie.

 

Užívateľské prostredie

Keď spustíte MoboPlayer a dokončí indexovanie vaších videí, predstaví sa vám hlavná obrazovka s mriežkou, kde nájdete všetky náhľady k vašim videám.

Každý náhľad reprezentuje iný video súbor a obsahuje dĺžku videa, veľkosť a ďalšie základné informácie o videu. Prostredie nieje veľmi očarujúce ale na druhej strane je jasne viditeľné, že vývojári zvolili stratégiu „neopravuj niečo, čo funguje“, takže sa nestretnete so žiadnymi výstrednými estetickými prvkami. Toto samozrejme neznamená, že je to zlé! Noví užívatelia sa nemusia naučiť s aplikáciou pracovať aby vedeli ako funguje. Aplikácia je navrhnutá tak, že si video dokážete spustit len dvoma klikmi.

Vývojári tiež obsiahli pár veľmi základných prispôsobení. Napríklad si môžete zmeniť pozadie hlavnej obrazovky na akúkoľvek farbu. Aj keď je toto pekná funkcia, základná farba sa zdá byť najlepšia, čo sa týka čitateľnosti.

[singlepic id=26 w=305 h=508 float=center]

Keď si otvoríte video, tieto základné grafické vlastnosti vás budú sprevádzať aj tam. Na spodku obrazovky sa vám zobrazí základná funkcionalita prehrávania ako „Prehrať“, „Pozastaviť“ a „Pretočiť“. Celkovo zanechá grafické prostredie na fanúšikovi, ktorý má rád experimentálny dizajn veľa túžob ale pre tých, ktorí chcú aby aplikácia jednoducho pracovala je to výborná voľba.

 

Funckie

Možno si myslíte, že keďže sa s grafickým prostredím veľa nenatrápili, tak podobný prístup zvolili aj pri funkciách, ale to by ste sa veľmi mýlili. Okrem základných funkcií ako pretočenie, pozastavenie a vyhľadávanie vývojári pridali aj pár veľmi užitočných funkcií. Jedna z týchto funkcií, je možnosť zmeniť pomer strán pri práve prehrávanom videu bez toho aby ste to video vypli. Toto je veľmi dôležité, hlavne pri videách v rôznych rozlíšeniach a samozrejme takto využijete každý jeden pixel.

Ďalšia z týchto funkcií je možnosť vyhľadávať v priečinkoch, ktoré si špecificky vyberiete. Toto je vhodné, ak chcete aby aplikácia vyhľadala videá v priečinku, do ktorého ste si nakopírovali filmy ale nechcete aby prehľadala aj tie priečinky kam sa okladajú videá natočené mobilom. Toto teda zabezpečí, že výber videí nieje preplnený videami, ktoré nechcete vidieť.

[singlepic id=28 w=305 h=508 float=center]

Prehrávanie

Prehrávanie je pravdepodobne ten najdôležitejší aspekt každej „video prehrávajúcej“ aplikácie. Našťastie, MoboPlayer v tomto naozaj vyniká.

Pre naše testovanie som si vybral epizódu zo seriálu Teória veľkého tresku. Išlo o klasický AVI súbor, keďže AVI súbory sú univerzálne rozpoznávané ako jedny z najlepších a najpopulárnejších formátov, takže sa mi zdalo, že pre naše testovanie to bude perfektné.

Pred tým ako som začal s recenzovaním som si stiahol niekoľko ďalších aplikácií (ako napríklad mVideoPlayer a MX Video Player), a ani jedna z týchto aplikácií video nedokázala prehrať bez zasekávania. Často sa stávalo, že video sa desynchronizovalo až o desať sekúnd a stalo sa veľmi pixelovaným pri pokusoch sa zosynchronizovať so zvukom. Toto ma začalo veľmi otravovať ale na druhej strane z MoboPlayera spravilo jasného víťaza a hviezdu medzi prehrávačmi.

Potom ako MoboPlayer zindexoval priečinok kde bol uložený súbor Teórie veľkého tresku, okamžite vygeneroval náhľad na ktorý som okamžite mohol kliknúť. Video sa otvorilo takmer instantne a na začiatku prehrávania bola synchronizácia perfektná. Táto perfektná synchronizácia pokračovala aj počas celého prehrávania. Čo som si však všimol bolo, že niekedy sa zvuk posunul dopredu a do dvoch sekúnd sa zas vrátil späť. Toto spôsobilo rozmazanie pixelov ale naštastie sa to stalo len dva krát a takmer som to nezbadal.

[singlepic id=27 w=620 h=372 float=center]

Slovo na záver

Aj keď som natrafil na dva zádrhely pri prehrávaní, celkovo to bol veľmi silný uchádzač, ktorý sa zodpovedne postaral o moju kolekciu videí. Pre všetkých ktorí si hľadajú aplikáciu na prehrávanie videí bez problémov, s ľahkým užívateľským prostredím a podporou playlistov ju rozhodne odporúčam!

Galéria

[nggallery id=5]

[app]com.clov4r.android.nil[/app]