Úvod Výrobcovia Google Otravné CAPTCHA overovanie dostane automatickú náhradu. Od Google

Otravné CAPTCHA overovanie dostane automatickú náhradu. Od Google

0
captcha

Ste človek alebo robot? Takúto otázku dostanete len od interetových stránok, ktoré vyžadujú overenie na základe registrácie alebo prihlásenia do ich služieb. Môže ísť služby, ktoré sú spojené s elektronickou poštou, dátovými úložiskami, platbami a podobne.

CAPTCHA kód vás nútil rozpoznať objekty na obrázku, museli ste označiť určené políčko, alebo vpísať zobrazený text do konkrétneho poľa. CAPTCHA má niekoľko podôb, no každá je tak trochu otravná a zdržuje. Je to akási daň za bezpečnosť služieb.

Internetová stránka na základe CAPTCHA overovania rozpozná, či interakciu s ňou vykonáva skutočný človek, alebo softvérový robot. Tie majú zväčša nekalé úmysly, šíria malvér, spam, vytvárajú falošné automatizované registrácie, alebo zahlcujú systém s cieľom spomaliť ho, či znefunkčniť.

Gro CAPTCHA overovania je relatívne jednoduché. Systém vždy predostrie takú otázku, ktorá je veľmi ľahko zodpovedateľná človekom, no nie softvérom, resp. softvérovým botom. Podobný princíp bude využívať aj novinka od Google, pôjde však o automatický proces vykonávaný na pozadí.

captcha

Procesu pomôže umelá inteligencia, alebo presnejšie, systém strojového učenia. Ten sa nebude zapodievať grafickými hádankami a rôznymi otázkami. Človeka však rozpozná na základe jeho používateľských návykov. Systém bude v podstate sledovať (od kliknutia na odkaz stránky) ako sa pohybujete po stránke, ako rýchlo klikáte, rolujete, s akou odozvou a ako často.

Tieto údaje stačia na to, aby Google rozpoznal človeka od softvérového bota. Ak by predsa len vznikli pochybnosti, zodpovedať budete musieť kontrolnú otázku. Pôjde ale skôr o výnimočné prípady.

Dobrou správou je, že Google tento overovací automatizovaný systém už zavádza. Či sa na konkrétnej stránke nachádza pravdepodobne nezistíte, keďže bude pracovať na pozadí. Podstatné je, že otravná CAPTCHA bude pomaly miznúť zo širokých vôd internetu.