Úvod Zaujímavosti FOTO: Takto to vyzerá v poškodenej batérii tesne pred jej explóziou!

FOTO: Takto to vyzerá v poškodenej batérii tesne pred jej explóziou!

0

V posledných dňoch, týždňoch a mesiacoch sme o vybuchujúcich a horiacich batériách v smartfónoch počuli neraz. Čo explózie spôsobilo oficiálne známe ešte nie je.

Na túto problematiku sa zamerali odborníci, ktorí neskúmali dôvody výbuchov, ale samotný proces, ktorý explózii predchádza. V jednoduchosti, batériu vedci položili pod röntgen a testovali jej maximálne hraničné prevádzkové hodnoty. Poznatky zverejnili vo vedeckom magazíne Journal of The Electromechanical Society.

Vedci batériu nabíjali, vybíjali, prebíjali a všetko zaznamenávali. Výsledné snímky odhalili, čo sa v útrobách batérie deje, ak sa dostane do konečného štádia funkčnosti.

Na prvej snímke vidíte nepoškodenú zdravú batériu pred testovaním. Druhý záber zobrazuje vnútro akumulátora po testovaní nad medzami bežného používania. Medzi vrstvami sa vytvorili vzduchové vankúše plynu. Posledná fotografia ukazuje najkritickejšie miesta poškodenia.

Plyn vznikol z tekutiny elektrolytu, ktorá sa nachádza vo vnútri batérie. Tá sa začne často vyparovať pri prehriatí akumulátora, prebíjaní alebo po dobe životnosti batérie. Určite ste mnohí už videli vytečené staré baterky.

Pokiaľ má batéria priestor, jej telo sa prakticky len nafúkne. Ak je ale umiestnená v tesnom uzavretom priestore, napríklad v tele smartfónu, nemá sa kam rozpínať a vybuchne. Tlak v batérii v kombinácii s jej vnútorným chemickým kokteilom má len blízko k vzniku požiaru alebo explózie.

K TÉME: Experti zrejme odhalili príčinu explózií batérií v smartfónoch Samsung Galaxy Note 7