Spoločnosť Xiaomi sa 10. mája nechystá predstaviť len nový „tabletofón“ Xiaomi Mi Max so 6,4-palcovým displejom ale aj novú verziu svojho kvalitného softvéru. Samozrejme ide o používateľské rozhranie MIUI, ktoré po celom svete používa viac ako 170 miliónov ľudí.

Používateľské rozhranie MIUI pritom nepoužívajú len majitelia Xiaomi smartfónov, ale aj tých ostatných. Technologicky zdatnejší používatelia, ktorí si dokážu sami nahrať toto prostredie do svojho smartfónu si ho často nevedia vynachváliť. Chválu si zasluhuje hlavne sa skvelú a plynulú optimalizáciu, nenáročnosť a množstvo integrovaných intuitívnych funkcií. Vytknúť by sa mu dala až okatá podobnosť s iOS od Apple, no funkcionalita je pre mnohých často dôležitejšia, ako vzhľad.

Používateľské prostredie MIUI 8 bude podľa slov predstaviteľov nabité novými funkciami a vzhľadom, samozrejmosťou je aj lepší používateľský zážitok. Aby svoje tvrdenie dokázali, na YouTube zverejnili krátky náhľad toho, čo nás čaká. Konkrétne ide o inovovaný panel oznámení, ktorý rozhodne vyzerá zaujímavo. Predstavitelia tiež spomenuli novú hudobnú aplikáciu, ktorej grom bude práca v cloude.

Zatiaľ nevieme, či bude nové MIUI 8 postavené na Androide Marshmallow alebo staršom. MIUI 7.1 bežalo ešte na verzii KitKat a verzia MIUI 7.2.3 napríklad na Androide 5.1 Lollipop. Pri MIUI to až tak nie je dôležité, resp., užívatelia často ani nepostrehnú, na akom základe je ich MIUI postavené, keďže ponúka kompletne vlastné funkčné riešenia. Stopy po verzii Androidu tak nájdeme pri MIUI len v nastaveniach, v karte informácie o zariadení.

MIUI prostredie zanechalo vždy dobrý dojem na akomkoľvek zariadení aj u nás v redakcii, preto sme aj my zvedaví, čo ponúkne. Hneď, ako bude uvoľnená prvá verzia ho otestujeme a dojmy vám sprostredkujeme. Zatiaľ si pozrite spomínané video.