Samsung Galaxy A5 a Galaxy A3 (2016)

Do našej redakcie dnes dorazili dve zaujímavé Android novinky, ktoré môžeme bez akýchkoľvek výčitiek označiť za luxusnú low-end triedu. Ich telo pozostáva z kombinácie prémiových materiálov s elegantným vyhotovením, ponúkajú rýchle nabíjanie a okrem iného dokážu zachytiť aj pomerne kvalitné fotozábery.

Moje prvé pocity po rozbalení oboch smartfónov boli naozaj neočakávané. Keď som ich prvýkrát chytil do rúk, pripadalo mi to, ako keby som držal HTC One A9 alebo iPhone 6. Prsty v tom má kvalitná, ergonomická, ale hlavne nádherná konštrukcia, ktorú tvorí precízne opracovaný hliníkový rámik či ochranné sklo v mierne zaoblenom 2.5D tvare. To kryje nielen prednú, ale aj zadnú stranu.

Vizuálne sa Galaxy A3 a A5 z viacerých uhlov podobajú na vlajkovú loď Galaxy S6, čo platí najmä o dizajne zadného, mierne trčiaceho fotoaparátu v tvare kocky či kovových prvkov po bokoch.

samsung-galaxy-a3-2

samsung-galaxy-a3-a5-3

Základný rozdiel

Rozdiel medzi Galaxy A3 a Galaxy A5 spozorujete predovšetkým pri uhlopriečke. Zdatnejší používatelia si však určite všimnú aj odlišné rozlíšenie zobrazovacieho panelu alebo kvalitu fotografií.

Model A5 má výrazne mohutnejšie telo, pretože disponuje o 0,5-palca väčším Super AMOLED displejom. To sa týka výšky aj šírky konštrukcie. Oproti minuloročnej generácii mu narástlo rozlíšenie vrátane veľkosti displeja – starý Galaxy A5 ponúkal 5″ a iba HD.

Rozdiel medzi starou a novou generáciou modelu Galaxy A3 spočíva v rovnakých oblastiach ako pri A5. Novinka je tentokrát vybavená 4,7-palcovým Super AMOLED displejom v HD rozlíšení. Technické špecifikácie ďalej dopĺňajú 8 a 5 Mpx fotoaparáty, 2300 mAh batéria, čipset Snapdragon 410, 16 GB úložiska, slot pre microSD až do 128 GB a 1,5 GB operačná pamäť RAM. Väčší súrodenec má navrch aj v RAMke (2 GB) či vo veľkosti kapacity batérie (2900 mAh).

samsung-galaxy-a3-a5-1

Obe novinky v nadchádzajúcich dňoch podrobíme praktickému testu. Pokiaľ teda niekto má akékoľvek otázky, môže ich teraz zverejniť nižšie v komentároch. Odpovede tradične zahrnieme do obsahu kompletnej recenzie, ktorá by sa mohla na webe objaviť už koncom budúceho týždňa.