Úvod CES 2016 To je rýchlosť! TP-Link ukázal prvý 60GHz Wi-Fi router s rýchlosťou až...

To je rýchlosť! TP-Link ukázal prvý 60GHz Wi-Fi router s rýchlosťou až 7 Gb/s

1

Spomínate si ešte na nový štandard Wi-Fi 802.11ah? Tento štandard šíri signál vo frekvencii 900 MHz, vďaka čomu sa dostane naozaj ďaleko. Jeho nevýhodou je však nízka prenosová rýchlosť. Poďme sa teda pozrieť na jeho pravý opak.

Privítajte štandard 802.11ad, ktorý vďaka šesťdesiatgigaherzovým kmitočtom a kombinácii signálov ponúkne rýchlosť až 7 Gb/s.

Prvým komerčným routerom s takýmto štandardom je router Talon AD7200 od spoločnosti TP-Link, ktorá ho predstavila na tohtoročnom CES 2016. Krabička so štvorcovým pôdorysom disponuje ôsmimi anténami, štyrmi gigabitovými portami a dvomi portami USB 3.0. Na finálnu cenu si však budeme musieť počkať. Už teraz ale vieme, že nebude najnižšia.

Vzhľadom na to, že 60 GHz signál neprejde cez stenu router taktiež ponúka jeho šírenie v 2.4 GHz a 5 GHz frekvencii. V praxi to znamená, že na priamu viditeľnosť ponúkne maximálnu rýchlosť. Keď od neho odídete so smartfónom, tabletom či laptopom, zariadenie sa pripojí k 2.4, resp. 5 GHz sieti. Označenie 7 Gb/s je však mierne zavádzajúce. Ide totiž o kombináciu šírenia vo všetkých frekvenciách (800 Mb/s cez 2.4 GHz + 1,7 Gb/s cez 5 GHz + 4,6 Gb/s cez 60 GHz). Ako server Živě ďalej rozoberá, router podporuje tzv. beamforming (smerové zosilnenie), ktorý dokáže signál vyčistiť od okolitého rušenia takým spôsobom, aby sa maximálne zvýšil jeho dosah a kvalita.

talon-ad7200-2

Ak sa vám zdá, že využitie takejto technológie je vzhľadom na obmedzenie vo forme slabého dosahu takmer nanič, mýlite sa. Využiť by sa mohlo napríklad pre nahradenie kabeláže pre prenos obrazu do televízoru, keď sa signál šíri z prehrávača na krátku vzdialenosť a v plnej viditeľnosti. Dá sa teda predpokladať, že technológiu budú časom podporovať niektoré monitory pre bezdrôtový príjem obrazu, teda niečo ako bezdrôtový Display port.