Úvod CES 2016 Predstavili nový typ WiFi. Má dvojnásobný dosah a spotrebuje menej energie

Predstavili nový typ WiFi. Má dvojnásobný dosah a spotrebuje menej energie

3

Najväčší veľtrh spotrebnej elektroniky na svete, CES 2016, je za rohom a spolu s ním prichádzajú prvé správy o technologických novinkách. Jedno z najväčších a najdôležitejších predstavení tento rok nebol ani nový telefón, ani tablet a ani nová TV. Nejde dokonca ani o inteligentné zariadenie, ktoré by bolo súčasťou IoT (Internet of Things).

Namiesto toho je najzaujímavejšou novinkou z CES 2016 niečo, čo všetky tieto zariadenia spája a vďaka čomu vôbec komunikujú. V pondelok ráno totiž obchodné združenie Wi-Fi Alliance predstavilo nový Wi-Fi štandard, ktorý v bezdrôtovej komunikácii predstavuje obrovský krok vpred.

NEPREHLIADNITE: Predĺžte si výdrž batérie na svojom telefóne touto aplikáciou!

Privítajte teda „Wi-Fi HaLow,“ úplne nový bezdrôtový štandard, ktorý je odpoveď na tie najväčšie sťažnosti bežných ľudí. Je dokonca tak dobrý, že sa ťažko verí tomu, čo o ňom aliancia tvrdí.

Vďaka novému pásmu až dvojnásobný dosah

Podľa Wi-Fi Alliance má nový štandard 802.11ah „HaLow“ ponúknuť hneď niekoľko výhod. Nový štandard totiž používa 900MHz pásmo, ktoré umožňuje bezdrôtovému signálu dosiahnuť dvakrát tak ďaleko, ako aktuálny štandard. Okrem toho pre takéto šírenie využije menej energie. To v praxi znamená, že Wi-Fi routre budú mať približne dvakrát taký dosah, ako doteraz. Samozrejme, nedotkne sa to len Wi-Fi routrov ale aj zariadení internetu vecí, ktoré budú schopné komunikovať na oveľa väčšiu vzdialenosť a to všetko za využitia menej energie.

Wi-Fi HaLow je vzhľadom na nízku energetickú náročnosť a schopnosť dostať signál aj cez viacero stien určený pre unikátne potreby Smart domovov, Smart miest a priemyselného trhu,vysvetľuje Edgar Figueroa, šéf Wi-Fi Alliance.

Nový štandard taktiež využije 2.4 a 5GHz pásma, vďaka čomu budú zariadenia s 802.11ah štandardom kompatibilné aj s aktuálnym Wi-Fi vybavením.