Úvod Výrobcovia Google Nexus 5X vs. Nexus 6P: Iný materiál, čipset, batéria aj displej

Nexus 5X vs. Nexus 6P: Iný materiál, čipset, batéria aj displej

4
Nexus 5X vs. Nexus 6P

Zaujíma vás, v čom sa dve horúce Nexus novinky najviac odlišujú? Je tu toho samozrejme viac, a to vrátane rozlíšenia alebo technológie zobrazovacieho panelu. Dôvod, prečo Google predstavil dve rozdielne verzie od iných výrobcov je jasný – chce zaujať čo najširšie publikum potenciálnych zákazníkov.

Keďže platí jednoduchá rovnica ‚čo spotrebiteľ = to iné požiadavky‘, nová stratégia internetového giganta môže mať naozaj nečakaný úspech. S drahším kúskom Huawei Nexus 6P chce nalákať ľudí, ktorí preferujú kovové materiály a hi-tech hardvér, pričom im neprekáža za smartfón zaplatiť aj cez päť stoviek. LG Nexus 5X je zase určený pre tých s menšími nárokmi.

Hoci sú skôr odlišné ako podobné, nájdeme medzi nimi aj pár identických častí hardvérovej výbavy, kde patrí slot USB Type-C na rýchle nabíjanie, snímač odtlačkov, rovnaký operačný systém bez dodatočnej nadstavby alebo rovnaký fotoaparát s obrovskými pixelmi a laserovým zaostrovaním.

Nižšie nájdete hlavné rozdiely medzi obomi modelmi.

Displej

Nexus 6P a 5X majú nielen rozdielnu uhlopriečku, ale aj technológiu či rozlíšenie displeja. LG použilo 5,2-palcový LCD Full HD panel, Huawei pre zmenu až 5,7″ AMOLED obra s Quad HD. Chráni ich navyše aj odlišné sklo Gorilla Glass (generácia 3 vs. 4).

Uhlopriečka Nexus 5X vs. 6P
Uhlopriečka Nexus 5X vs. 6P

Čipset a RAM

V útrobách Nexus 6P nájdeme Snapdragon 810 (8-jadier s taktom 2.0 GHz) v hardvérovej verzii 2.1, ktorá má eliminovať nadmerné prehrievanie. Jeho súrodenec ponúka trošku slabší Snapdragon 808 (6-jadier s taktom 1.8 GHz), pričom ten nájdeme aj vo vlajkovej lodi LG pod označením G4. Odlišné sú taktiež i grafické procesory (Adreno 430 vs. Adreno 418) a operačné pamäte. Huawei Nexus 6P v sebe ukrýva 3 GB RAM s energeticky efektívnejším technologickým štandardom LPDDR4 (Nexus 5X má 2 GB RAM LPDDR3).

Batéria

Lacnejší Nexus má síce až o 750 mAh menšiu kapacitu, to ale hneď nemusí znamenať, že na jedno nabitie vydrží kratšie ako Nexus od Huawei. Spotreba závisí od viacerých faktorov, kde určite nechýba spotreba displeja, operačnej pamäte alebo čipsetu. Ako sú na tom novinky s ich batériami, uvidíme až na základe prvých recenzií.

Konštrukcia

Na prvý pohľad majú veľmi podobné krivky, pozostávajú však z iných materiálov. Nexus 5X tvorí polykarbonát (jednoducho plast) a prémiový Nexus 6P elegantný hliník opracovaný diamantmi, ktorý je od 5,2″ varianty tenší až o 0,6 milimetra (7,9 vs. 7,3 mm) a ťažší presne o 42 gramov.

Nexus 6P od Huawei
Nexus 6P od Huawei

Predný fotoaparát

Pre niekoho možno nepodstatná informácia, no aj v tejto oblasti nájdeme drobné rozdiely. Tie sa tentokrát týkajú selfie senzoru a jeho rozlíšenia či clony. Nexus 5X tak narozdiel od Nexus 6P (8 MPx; f/2.2) disponuje 5 MPx predným fotoaparátom a clonou f/2.0, čo by malo mať pozitívnejší vplyv na kvalitu záberov zo zlých svetelných podmienok (noc, šero).