Keď sa povie slovo Samsung, mnohým z vás určite napadne celá spŕška lacných „plasťákov“ bez inovátorskej duše. Netreba však zabúdať na to, že juhokórejský gigant vo výskumu a vývoja (R&D) vráža ťažké milióny a výsledky tvrdej práce zbiera rok čo rok. Jeho najnovším kúskom sú napríklad 14nm čipy, ktoré absolútne porazili konkurenciu.

Spoločnosť práve oznámila pokrok v ďalších kategóriách, ktoré nás zaujímajú najviac. Aktuálne totiž pracuje na nových batériách vyššej hustoty, čo by mohlo znamenať dlhšiu výdrž.

Rovnako veľké batérie – dlhšia výdrž

Juhokórejský gigant má pracovať na nových batériách, ktorých hustota má už čoskoro dosiahnuť 700 Wh/h (watt hodín na liter). Do konca roka by sa mala navýšiť na 750 Wh/l. V roku 2017 by mala spoločnosť ponúkať batérie s hustotou 780 Wh/l.

Navýšením má prejsť aj napätie akumulátorov budúcnosti. Samsung oznámil, že sa chystá dosiahnuť stabilné napätie 4,40 V. To však nie je všetko, v nadchádzajúcich mesiacoch by sa to malo zvýšiť na 4,5V.

Ani to ale nestačí. Samsung sa chce pustiť aj do bitky o najrýchlejšie nabíjanie. Kórejci by chceli za krátkych 30 minút nabiť batériu na 80 percent jej kapacity. #notbad!

Tenšie fotoaparáty, tenšie zariadenia

Zmenou prejde aj fotoaparát, resp. senzory, ktoré Samsung montuje do svojich zariadení. Samsung má totiž pracovať na RWB senzore (red, white, blue), ktorý by mal ponúknuť vernejšiu reprezentáciu farieb, než terajšie senzory.

Okrem toho, nové senzory od Samsungu budú pozostávať z menších pixelov. Terajšie 16 Mpx senzory majú pixely veľké 1,12 mikrónov. Do roku 2017 by sa ich veľkosť mala zmenšiť na 1 mikrón, čo zaručí 23-percentné zoštíhlenie celej jednotky. V praxi to znamená, že 16 Mpx senzory budú namiesto 6,5 milimetrov hrubé len 5,2 milimetrov, zatiaľ čo 13 Mpx senzory „schudnú“ na 4,5 milimetrov. Tešte sa na ešte tenšie zariadenia!