Úvod Zaujímavosti Google vyrobil špeciálny tablet odolný voči Ebole – používajú ho doktori v...

Google vyrobil špeciálny tablet odolný voči Ebole – používajú ho doktori v Afrike

2

Zbieranie dát v oblastiach, do ktorých tvrdo udrela Ebola, vyžaduje tablet odolný voči kontaminácii. Google teda pre doktorov bez hraníc vyrobil špeciálne zariadenie. Založené je na vodeodolnom tablete od Sony. Google preň navyše vyrobil aj špeciálny obal, aby sa uistil, že vydrží nápor vírusov, zlého počasia a búrok, ktoré sa objavujú v západnej Afrike.

Obal poskytuje špeciálnu ochranu. Dovoľuje tak ponoriť zariadenie do chlóru a zabiť všetky potenciálne nebezpečné organizmy.

Nosiť so sebou pero a papier je v niektorých oblastiach Afriky veľmi nebezpečné. Takýto tablet teda príde vhod každému doktorovi. Ostré rohy boli zaokrúhlené, aby náhodou neprerezali jemné rukavice a ochranné oblečenie. Navyše sa nabíja bezdrôtovo. Nemusí tak mať v sebe žiadne otvory.

Niečo podobné sa bude hodiť, keď bude treba narýchlo spočítať nejaké čísla, prípadne zaznamenať údaje o pacientovi. V minulosti museli doktori od pacientov v karanténe  získavať informácie a diktovať ich osobe vonku (doktor je pri pacientovi v ochranno obleku, aby sa nenakazil a údaje diktuje ďalšiemu doktorovi mimo karantény). To občas viedlo k chybám a plytvaniu času.

Tablet odolný voči vírusom, ktorý sa dá jednoducho vydezinfikovať, môže v budúcnosti viesť k veľkým pokrokom. Viac dát znamená viac potenciálne užitočných informácií a presnejšie štatistiky, vďaka ktorým sa snáď neskôr podarí vyliečiť/regulovať nebezpečné choroby.