Predstavenie novej verzie Androidu je vždy veľká udalosť, ktorá je väčšinou spätá s nejakým novým Nexusom. Na druhej strane, je dosť frustrujúce, keď musíme mesiace čakať, kým dorazí do našich smartfónov.

V diskusiách sa nás často pýtate, kedy aktualizácia príde aj do vášho zariadenia. Poďme sa teda pozrieť, ktoré smartfóny nový softvér dostanú, a kedy sa tak stane.

samsung

Samsung

Samsung Galaxy S5 –  Tento smartfón už v niektorých častiach sveta sladký Lollipop dostal. Aktualizácie dokonca začali prichádzať už v minulom roku a je len otázkou dní/týždňov, než dorazí aj na Slovensko.

Samsung Galaxy Note 4/Edge – Najnovší high-end od Samsungu je na tom podobne. Podľa slov výrobcu by sa mal Lollipopu dočkať začiatkom 2015.

Samsung Galaxy S4 – Minuloročná vlajková loď aktualizáciu dostane. Samsung na nej pracuje a mala by byť za rohom.

Samsung Galaxy Note 3 – Aj na tento smartfón určite Lollipop príde. Neoficiálne ROM sú už dostupné a oficiálna OTA aktualizácia príde na rad tiež. Presný termín však nie je známy.

Samsung tiež plánuje Lollipop pre Galaxy Alpha, Galaxy S5 Active, Galaxy S5 Mini a Galaxy Note II. Je možné, že sa potom pustí aj do ďalších zariadení vrátane tabletov.

LG

LG

LG G3 – Najnovší high-end od juhokórejského výrobcu už svoju aktualizáciu dostal. Bol dokonca medzi prvými a v niektorých častiach sveta predbehol aj staršie Nexusy.

LG G2 – LG nikdy nebol známy vďaka aktualizáciám, no zdá sa, že minuloročný vlajkový model dostane Lollipop tiež.

Medzi ďalšími smartfónmi od LG, ktoré dostanú nový Android je LG G Pro 2. Doteraz sme však o ňom nepočuli nič.

htc

HTC

HTC One M8 – Podľa HTC by mal One M8 obdržať Lollipop do dvoch týždňov.

HTC One – Starý One dostane aktualizáciu hneď za novším modelom. Podľa taiwanského výrobcu by čakacia lehota nemala presiahnuť 90 dní od verejného predstavenia nového Androidu. Čas sa kráti a podľa všetkého by sme sa mohli dočkať už v januári.

HTC HD2 – Menšia kuriozitka, aj legendárny HTC HD2 už dostal Android 5.0 Lollipop. Ide o neoficiálnu verziu, ktorá je navyše plná bugov, no vývojári z komunity XDA na nej pracujú.

Okrem týchto dvoch telefónov vraj Lollipop poputuje aj k plastovému modelu HTC One E8, k One Mini 2 a neobíde ani One Max a One Mini.

sony

Sony

Sony Xperia Z3 / Z3 Compact – Najnovšie high-end modely z japonska by mali nový softvér dostať začiatkom februára.

Sony Xperia Z2 – Podobne ako nové modely by aj Xperia Z2 mala dostať update vo februári. Pravdepodobne hneď po Z3.

Sony Xperia Z1 – Aj minuloročná vlajková loď určite dostane Android 5.0. Momentálne však pre výrobcu nie je prioritou takže majitelia tohto telefónu by sa mali vyzbrojiť trpezlivosťou.

Výrobca ďalej vyhlásil, že všetky jeho smartfóny a tablety zo Z-série budú aktualizované na najnovšiu verziu Androidu. Hovoríme pritom o Sony Xperia Z, Xperia ZR, Xperia ZL, Xperia Tablet Z, Xperia Z1S, Xperia Z Ultra, Xperia Z1 Compact, Xperia Z2 Tablet, Xperia Z3v a Xperia Z3 Tablet Compact. O strednej triede zatiaľ nepadlo ani slovo.

smartfony

Ďalší

Čo sa týka ostatných výrobcov, v poslednej dobe odvádza dobrú prácu Motorola, ktorá už nové verzie Moto X (2014) a Moto G (2014) stihla poslať do Lollipoplandu. Aj originálna Moto G vraj dostala aktualizáciu a momentálne sa čaká na Moto X, Moto E, Droid Ultra, Droid Maxx a Droid Mini.

Čo sa týka Nexusov momentálne beží na novom Lollipope Nexus 6, Nexus 5, Nexus 4, Nexus 9, Nexus 7 (2013) Nexus 7 (2012) a Nexus 10.

Podľa Huawei dostane Lollipop ich Ascend Mate 7, ktorý sme u nás testovali a páčil sa nám.

Asus si tiež pripravil aktualizácie pre svoje Zenfony. Konkrétne ide o Zenfone 4, Zenfone 5, Zenfone 5 LTE, Zenfone 6, Padfone S a nový Padfone Infinity.

Nvidia čoskoro vypustí OTA Android 5.0 Lollipop pre svoj Nvidia Shield Tablet.

Spomenúť musíme aj OnePlus One, minuloročného zabijaka vlajkových lodí. Spoločnosť OnePlus už testovaciu verziu zverejnila, o presnom dátume predstavenia finálnej verzii nevieme.

Ďalší výrobcovia sa zatiaľ k prípadným aktualizáciám nevyjadrili. Je vaše zariadenie v zozname tých, ktoré dostanú aktualizáciu?