Úvod Recenzie RECENZIA: Huawei Ascend Mate7

RECENZIA: Huawei Ascend Mate7

14

25.novembra prišla na Slovensko nová prerastená vlajková loď od čínskeho výrobcu Huawei a ja som jej neodolal. Požiadal som firmu o testovací kúsok, ktorý som počas uplynulých dvoch týždňov podrobne testoval. Na začiatok poviem, že toto je pravdepodobne najlepší smartfón od Huawei. V podstate ponúka všetko, čo si priemerný užívateľ môže priať. Kvalitné špecifikácie sú zaobalené do príjemného hliníkového obalu, ako bonus zariadenie ponúka snímač odtlačkov prstov a na zahodenie nie je ani extrémna výdrž. Vybiť 4 100 mAh batériu za jeden deň sa mi podarilo až v spolupráci s hrou Asphalt 8.

Deväť jadier, výkonná grafika, kvalitná konštrukcia, ostrý displej, výborné fotoaparáty, neprekonateľná výdrž, nízka cena – je Huawei Ascend Mate 7 dokonalý? Samozrejme, že nie. Rozhodne je čo zlepšovať a nie je toho málo. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o kladoch a záporoch jedného z najväčších smartfónov na trhu.

huawei-ascend-mate-7-2-1200-w

ŠPECIFIKÁCIE HUAWEI ASCEND MATE 7

  • Procesor: HiSilicon Kirin 925 – 4 x 1,8 GHz Cortex-A15, 4 x 1,3 GHz Cortex-A7 + koprocesor 230 MHz
  • Grafika: Mali-T628
  • Displej: 6-palcový LCD IPS full HD (1920 x 1080p) prekrytý sklom Gorilla Glass 3
  • OS: Android 4.4.2 KitKat s nadstavbou EMUI 3.0
  • Fotoaparáty: Zadný 13 Mpix s LED diódou (f2/0), predný 5 Mpix – HD camera
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot, bluetooth v4.0, A2DP, EDR, LE, HFC, GPS, GLONASS, 4G – LTE, microUSB 2,0
  • Reproduktory: Zadný monoreproduktor, predné sluchátko na telefonovanie
  • Batéria: 4 100 mAh Li-Po
  • Spracovanie: Hliníková konštrukcia vzadu a po stranách, Gorilla Glass 3 vpredu
  • Balenie: Manuál, príručka o bezpečnosti, ihla na vyberanie SIM a Micro-SD karty, biele slúchadlá, 2A nabíjačka, kábel, telefón

 

huawei-ascend-mate-7-3-1200-w

Ako HTC One Max

Moje prvé dojmy z Ascend Mate 7 boli veľmi dobré. Oceňujem hlavne kvalitnú hliníkovú konštrukciu a veľmi peknú farbu zariadenia. Z Huawei mi poslali čiernu verziu, ktorá skutočne má niečo do seba. Spracovanie telefónu už ani nemôže byť lepšie. Pri ohnutí nevŕzga, ani sa neohýba. Nevšimol som si problémy s chytaním wifi alebo mobilnej siete. Veľmi sa mi páčia malé detaily, ako napríklad textúrované tlačidlo na zapnutie/vypnutie displeja, prípadne prepadnutý snímač odtlačkov prstov ktorý má rovnakú veľkosť, ako vystúpený 13 Mpix fotoaparát.

A práve fotoaparát ma privádza k prvej konštrukčnej chybe celého zariadenia. Podľa môjho názoru príliš trčí z tela a obrovský telefón sa tak pri písaní na stole neustále kýve z jednej strany na druhú. Je tu aj riziko poškrabania šošovky. Telefón som teda nešetril a často som ho šúchal po stole (čo sa pri bežnom používaní stáva). Zatiaľ som si však žiadne škrabance nevšimol.

huawei-ascend-mate-7-4-1200-w

Čo sa týka konštrukčných chýb, Huawei má u mňa mínusové body aj za umiestnenie reproduktoru. To, že je na zadnej strane, sa ešte dá ospravedlniť. Aj v dnešnej dobe sa väčšina výrobcov uchyľuje k tomuto riešeniu. Nerozumiem však, prečo je na pravej strane! Ak telefón držíte jednou rukou, reproduktor jednoducho musíte prekryť, inak sa vám zariadenie vyšmykne z ruky a spadne na zem. Nešťastné umiestnenie však nevadí pri používaní na šírku. Ak vás zaujíma kvalita spomínaného reproduktora, tak vedzte, že nie je nič moc. Možno som zhýčkaný Boom Sound reprákmi z HTC One, no mne Huawei znie príliš plechovo. Na druhú stranu, s hlasitosťou problém mať rozhodne nebudete.

Treťou škvrnkou na inak dokonalej konštrukcii je výber materiálu. Bohužiaľ, nie som si istý, či je hliník pre veľké smartfóny vhodný. Hlavne v zime sa extrémne šmýka a smartfón mi už párkrát takmer spadol na zem. Toto je jeden z mála prípadov, keď majú plastové telefóny navrch. Na druhú stranu, hliník vo väčšine situácií pôsobí veľmi príjemne. Treba si však dávať pozor.

Hardvérové spracovanie Mate 7 teda zhrniem takto. Čínsky výrobca dokázal niečo, čo sa len tak nevidí. Úspešne začal konkurovať HTC. Naozaj, iba málo smartfónov sa môže popýšiť tak skvelým dizajnom. Telefón je príjemný na dotyk a napriek 6-palcovému displeju nepôsobí ozrutným dojmom. Tenké rámiky po stranách umožňujú aspoň aké také pohodlie, rovnako ako 7,9 mm hrubé telo. Smartfón sa síce jednou rukou ovláda len veľmi ťažko, no nie je to nemožné.

Určite ste však neprehliadli nadpis kapitoly. Áno, je úplne jasné, ktorým telefónom sa Huawei inšpiroval. Umiestnenie fotoaparátu, LED diódy, skeneru odtlačkov prstov, mierne zakrivenie zadnej strany alebo pozícia antén, to všetko jasne pripomína HTC One Max, čo nie je nutne zlé. No rád by som videl niečo nové. Huawei má očividne veľmi šikovných dizajnérov a zariadeniam tohto čínskeho výrobcu momentálne chýba nejaký zaujímavý nápad.

Mate 7 vs.. One Max

Displej – dá sa to aj lepšie

Prerastené telefóny si ľudia kupujú kvôli dvom veciam. Kvôli lepšej výdrži a displeju. Huawei Ascend Mate 7 vás v tomto pravdepodobne nesklame. Ponúka totiž 6-palcový LCD IPS full HD (1920 x 1080p) zobrazovací panel s hustotou 368 ppi. Na prvý pohľad je teda všetko v poriadku. Iste, najnovšie sa už do módy dostávajú QHD panely s dvojnásobným počtom pixelov, no na šiestich palcoch je rozdiel minimálny. Navyše, pri zariadení za cca 400 eur musíte očakávať nejaké kompromisy.

Rozlíšenie je však len jedným z množstva parametrov, ktorými možno charakterizovať akúkoľvek obrazovku. Dôležitá je aj vernosť farieb. Tá je na Mate 7 v poriadku. Biela síce zahýba mierne do žltého spektra, no farby nie sú prepálené a pri pohľade na ne nedostávam infarkty, ako pri iných zariadeniach.

huawei-ascend-mate-7-6-1200-w

Čo mi však vadí, sú pozorovacie uhly. Tento problém som si všimol pri viacerých LCD paneloch. Ak chce výrobca ušetriť, zvolí menej kvalitného dodávateľa a výsledky môžu byť relatívne nepríjemné. Nechápte ma zle, cez deň nič nemôžete postrehnúť. No zájdite si do tmavej miestnosti, znížte jas a po naklonení uvidíte, ako sa vám čierna pomaličky mení na sivohnedú. Ostatné farby tiež rýchlo strácajú sýtosť a vytráca sa kontrast. To je nežiaduce najmä pri pozeraní videí večer v posteli. V podstate by som zobrazovací panel nového Mate 7 zaradil do roku 2013, kedy mala prakticky každá vlajková loď s LCD-čkom na palube podobné problémy (s výnimkou SLCD3 od HTC).

Nakoniec by som sa rád vyjadril k jasu. Na priamom Slnku som problémy nemal, v tme sa svietivosť znížila a minimum, no ak by to šlo ešte o niekoľko nitov menej, nepohneval by som sa. V podstate teda celý displej hodnotím, ako lepší priemer. Nič, z čoho by som vyskočil z kože, no priemerný užívateľ nezrozmaznaný najnovšími technológiami bude spokojný. Nemám s ním problém. Sťažovať sa však môžem na automatické upravovanie jasu. Je, jedným slovom, nepoužiteľné. Ale o tom viac v softvérovej časti recenzie.

 

Operačný systém

Ascend Mate 7 momentálne beží na operačnom systéme Android 4.4.2 KitKat, ktorý je prekrytý nadstavbou EMUI. Musím, dodať, že prekrytý je teda poriadne. Dizajnovo Huawei svoj systém odvodil od iOS, čo sa mi vôbec nepáči. Veľa vecí mi chýba, ďalšie sú zas zbytočne navyše. Nadstavba nie je dostatočne odladená, a tak som z času na čas postrehol lagy. Dokonca na miestach, kde by som ich nečakal. Poďme sa však na všetko pozrieť pekne poporiadku.

Pri zapnutí smartfónu vás privíta animácia Huawei. Po naťukaní Pin-kódu a oskenovaní odtlačku prsta sa dostanete do systému. Okamžite ste konfrontovaní štvorcovými ikonkami so zaoblenými rohmi a, čuduj sa svete, softvérovými tlačidlami z Lollipopu. Po chvíli hľadania zistíte, že telefónu chýba úložisko aplikácií. Rovnako ako v iOS. Všetky appky máte na kartách a v priečinkoch. Štýl domovskej obrazovky si však v nastaveniach môžete zmeniť na zjednodušený. Potom sa systém zmení na zmes Windows Phonu s Material dizajnom z najnovšieho Androidu.

Nadstavba EMUI má mnoho múch. Najviac mi však vadí notifikačná lišta. Vysúva sa strašne pomaly, no späť ide ako rýchlik už pri najmenšom pohybe palca. Navyše, ak sa chcem dostať do kolónky „odkazy“, v ktorej si môžem zapnúť Wifi, Bluetooth alebo upravovať jas obrazovky, musím potiahnuť po pravej strane displeja. Bohužiaľ to občas funguje, občas zas nie. A tak sa stále prepínam medzi upozorneniami a odkazmi.

Screenshot_2014-12-12-15-14-24
Screenshot_2014-12-12-14-39-50
Screenshot_2014-12-12-14-42-08
Screenshot_2014-12-12-14-42-38
Screenshot_2014-12-12-14-52-16
Screenshot_2014-12-12-15-08-57
Screenshot_2014-12-12-15-14-15
Screenshot_2014-12-12-15-14-39
Screenshot_2014-12-12-15-21-39
Screenshot_2014-12-12-15-23-32
Internetový prehliadač

Čo sa týka lagov, tie vás prekvapia vtedy keď to najmenej čakáte. Pri vysúvaní spomínanej notifikačnej lišty je to ešte relatívne normálne, no s otváraním priečinkov som pri iných zariadeniach problém nemal. Každopádne, systém ako taký je celkom svižný, sčasti aj vďaka osemjadrovému procesoru HiSilicon Kirin 925.

Celá nadstavba Emotion UI mi príde dosť nedotiahnutá. Spomenul som napríklad automatickú úpravu jasu, ktorá je vážne zlá. Nepáči sa mi však viac vecí. Napríklad, nemáte možnosť vypnúť všetky aplikácie bežiace na pozadí naraz. Softvérové tlačidlá sa občas pri hraní hier zabudnú schovať. Keď smartfón zaregistruje aplikáciu na pozadí, ktorá spotrebuje príliš veľa energie, nevypne ju, ale vás o tom informuje v notifikačnej lište. Tým pádom sa zbytočne vybíja batéria. No a nakoniec, výdrž. Tá je solídna. Naozaj sa niet na čo sťažovať, ale od batérie s kapacitou 4 100 mAh som čakal trochu viac. Na jedno nabitie mi telefón väčšinou vydržal dva dni a priemerne mal 5 hodín zapnutú obrazovku. Pri hraní hier sa toto číslo znížilo aj na tri a pol hodiny.

Na druhej strane, páči sa mi, že telefón môžete zapnúť priložením prsta na skener odtlačkov. Fotenie pomocou tohto skeneru mi však príde ako blbosť. Oceňujem aj ľahký prístup k LED dióde (v notifikačnej lište) a  príjemné pozadia, ktorými Huawei vybavil svoju vlajkovú loď.

 

 Výkonu, čo hrdlo ráči

Podobne ako väčšina high-end smartfónov na dnešnom trhu, aj Ascend Mate 7 má dostatok výkonu. Namiesto klasických Snapdragonov alebo menej klasických MediaTek-ov však Huawei používa vlastné procesory HiSilicon. Konkrétne v tomto šesťpalcovom krásavcovi nájdete deväťjadrový HiSilicon Kirin 925 vyrobený 32-bit architektúrou. Využíva dve štvorjadrá usporiadané do konfigurácie big.LITTLE. V tomto prípade však môžu všetky jadrá bežať naraz.

Výkonnejšie štvorjadro je taktované na 1,8 GHz, zatiaľ čo úspornejšia časť tiká frekvenciou 1,3 GHz. Okrem toho však nový HiSilicon Kirin 925 disponuje aj koprocesorom s taktom 230 MHz. Ten zodpovedá napríklad za funkcionalitu senzoru odtlačkov prstov, ktorým môžete odblokovať aj telefón so zhasnutou obrazovkou.

Smartfón bez problémov zvláda akúkoľvek hru. Ani po hodine som nepostrehol žiadne lagy. To je  vďaka grafickému čipu Mali-T628, ktorý je vyrobený 28 nm procesom a výkonovo je porovnateľný s Adreno 330 od Qualcommu. Vytvorený bol v druhej polovici roku 2013 zdvojením počtu jadier predchádzajúcej generácie. Momentálne už je na trhu výkonnejšia grafika Mali-T678, porovnateľná s Adreno 420, ktoré nájdete ako súčasť čipsetov Snapdragon 805. Je škoda, že v Huawei nesiahli práve po tomto kúsku technológie no na druhej strane, telefón aj tak zvláda všetko, čo som naň naložil. O pár rokov sa však situácia môže zmeniť. Smartfón drží relatívne nenáročný displej. Ak by mal QHD panel, verím, že lagy v hrách by boli na dennom poriadku.

huawei-ascend-mate-7-7-1200-w

Ascend Mate 7 sa po polhodine hrania graficky náročnej hry celkom slušne zahrial, no v žiadnom prípade to neberte ako problém. Každé zariadenie by sa zahrialo. Huawei tu odviedol dobrú prácu. Hliník je totiž veľmi dobrý vodič tepla, čo bol problém napríklad pri minuloročnej vlajkovej lodi HTC One. Pri Mate 7 som však nezaznamenal ani zďaleka tak vysoké teploty.

Nakoniec, s otváraním akýchkoľvek aplikácií som nemal žiadny problém. Surfovanie po internete bolo plynulé aj pri stránkach, ktoré nemali mobilnú verziu.

Pre tých z vás, ktorým záleží aj na skóre v benchmarkoch som novinku od Huawei prehnal aj cez AnTuTu, kde dosiahol viac než 42 000 bodov. Tento smartfón dýcha na krk kráľovi phabletov Galaxy Note 4.

 

Fotoaparát

Prvé fotoaparáty na telefónoch neboli veľmi kvalitné. Aj v ideálnych podmienkach produkovali zrnité fotky s množstvom šumu, no za desať rokov sa toho veľa zmenilo. Najprv začali megapixelové vojny, neskôr sa viac dával dôraz na spracovanie obrázkov, farby a expozíciu. Dnes už smartfóny prakticky nahradili digitálne foťáky.

huawei-ascend-mate-7-1-1200-w

Huawei Ascend Mate 7 ponúka 13 Mpix fotoaparát, ktorý je dostatočne kvalitný na to, aby uspokojil priemerného zákazníka. Uspokojivo fotí cez deň a aj v noci sa HDR s módom občas niečo podarí. Okrem toho nahráva full HD video a používa digitálnu stabilizáciu obrazu. Nakoniec, je zbytočné niečo písať, keď sa sami môžete pozrieť, čo všetko dokáže.

IMG_20141201_185447
IMG_20141202_123522
IMG_20141203_143722
IMG_20141204_133429
IMG_20141204_140522
IMG_20141204_140817

IMG_20141202_123758Huawei do svojej obrovskej vlajkovej lode zakomponoval aj relatívne kvalitný predný fotoaparát s 5 Mpix senzorom. Ten fotí kvalitné selfie. Pri dobrom svetle na nich môžete rozoznať zaujímavé detaily. Navyše, pri fotení ľudí si môžete nastaviť úroveň make-upu. Ten vám vyhladí vrásky a skryje vyrážky.

Ja osobne s telefónmi veľa nefotím, no nemôžem sa sťažovať. Myslím si, že Mate 7 je dobre vyzbrojený. Oproti konkurencii ale určite pár bodov stráca.

Skvelá výdrž

V našej ankete sme sa vás pýtali, čo by mali výrobcovia v roku 2015 zlepšiť. Väčšina z vás označila batériu. Musím sa priznať, že súhlasím. Dnešné smartfóny naozaj potrebujú viac šťavy. Čo sa však týka Mate 7, nemal som až také problémy. Smartfón mi väčšinou vydržal dva dni. Ani sa nečudujem, veď v jeho útrobách sa ukrýva 4 100 mAh Li-Po batéria. Aj pri náročnom používaní som telefón nabíjal až večer a bolo fajn ísť vonku s 30% baterky bez obáv, že sa mi o tri hodiny vybije.

Na druhej strane, od tak veľkej batérie som čakal viac. Šesť hodín zapnutej obrazovky na jedno nabitie je síce celkom dobrý výsledok, no smartfóny iných výrobcov s oveľa menšou batériou to dokážu tiež. Nehovoriac o LG G Flex alebo Sony Xperia Z3 Compact. Tieto high-end zariadenia vydržia aj tri dni pri priemernom používaní.

Sťažovať sa však rozhodne nemôžem. Pre mňa bola výdrž dostatočná. Obrovská baterka v tomto prípade vyvážila nedokonalú optimalizáciu a s ďalšími aktualizáciami sa bude už iba zlepšovať.Screenshot_2014-12-05-10-18-48

Zhrnutie

Čo povedať na záver? Nuž, Huawei Ascend Mate 7 je skutočne kvalitný mobil s prvotriednymi črtami, ale neviem, či pasuje medzi súčasné high-end phablety. A neberte to zle, očarila ma napríklad kvalita spracovania. V súčasnosti neexistuje veľa telefónov, ktoré by sa mu v tomto mohli vyrovnať. V budúcnosti Mate 7 čaká Android 5.0 Lollipop a som si istý, že Huawei zapracuje na softvérových nedostatkoch, ktoré som spomenul.

Každý smartfón má svoje muchy, to, že ich má aj Huawei ma vôbec neprekvapilo. Trochu ma možno mrzí menej kvalitný displej a reproduktor na zadnej strane, no to len preto, že doteraz som bol zvyknutý na vyšší štandard od HTC. Veľmi kladne hodnotím výkon procesora HiSilicon Kirin 925. Ten iba dokazuje, že aj jadrá s nižším taktom dokážu konkurovať 2,7 GHz Snapdragonom, čo sa prejavilo aj v benchmarkoch.

Som si istý, že Mate 7 ešte minimálne tri roky bez problémov rozbehne každú hru. Či si ho kúpite, však záleží na vás. Rozhodne by som ho odporučil každému, kto hľadá dokonale spracovaný smartfón s prerasteným displejom, ale nechce platiť 600 eur za Note 4 alebo Nexus 6. Huawei Ascend Mate 7 by som nezaradil medzi vlajkové lode, konkuruje skôr minuloročnej Note 3 od Samsungu. Tomu odpovedá aj cena, ktorá sa momentálne drží na 410 eurách s DPH.

Ja osobne som si čas s Mate 7 užil a myslím si, že je to skvelý vianočný darček. Ak vaše deti prejavili záujem o phablety alebo chcete  potešiť priateľa/priateľku, s týmto telefónom nemôžete šliapnuť vedľa. Nevyrazil mi síce dych, ale rozhodne nesklamal.

Ak máte nejaké otázky, píšte ich do komentárov a ja na nich budem priebežne v článku odpovedať.

Otázky a odpovede

Aká je váha a ako ju hodnotíte?

Huawei Ascend Mate 7 váži 185 g. Vzhľadom na to, že má obrovskú batériu a hliníkovú konštrukciu ma prekvapuje, že je taký ľahký. Osobne som s váhou nemal problém. Skôr som sa občas bál, že sa mi mobil vyšmykne. Hlavne keď som bol vonku a chladný hliník si vypýtal svoju daň. Treba si jednoducho dávať pozor.

Nie je telefón so 6-palcovým displejom príliš veľký?

Úprimne? Je. Som fanúšikom kompaktnejších zariadení no na druhej strane, nosiť so sebou všade relatívne veľkú obrazovku má aj svoju výhody. Prehliadanie internetu je oveľa pohodlnejšie a všetko vidím aj pri orientácii na výšku, večer v posteli je šesť palcov ideálna veľkosť na pozeranie videí na youtube, no na druhú stranu, smartfón sa ťažko ovláda jednou rukou a budem sa opakovať, ale treba si dávať väčší pozor, aby nespadol na zem.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Huawei Ascend Mate 7 nájdete na Recenzie.SME.sk