Úvod Novinky Android Zariadenia na Android 5.0 Lollipop sú výrazne pomalšie než na Kitkate, môže...

Zariadenia na Android 5.0 Lollipop sú výrazne pomalšie než na Kitkate, môže za to šifrovanie

29

Predtým, než Google oficiálne predstavil nový Android 5.0 Lollipop sme sa dozvedeli, že zariadenia, ktoré na ňom budú bežať budú mať v základnom nastavení zapnuté šifrovanie. Zatiaľ čo sa jednoznačne jedná o bonus pre tých, ktorí si chránia svoje osobné údaje, šifrovanie môže spôsobovať aj problémy, ktoré sa jednoducho nedajú odstrániť.

Server AnandTech bol presvedčený, že šifrovanie pravdepodobne spôsobuje problémy s výkonom, ktorý im nahlásili majitelia Nexus 6 a Nexus 9. Od Motoroly si tak vyžiadali jednu nešifrovanú jednotku Nexus 6 a jeden šifrovaný kus. Testovanie potvrdilo ich najhoršie očakávania.

Výkon šifrovaného Nexus 6 sa mal oproti tomu nešifrovanému prepadnúť až o 63%, zatiaľ čo rýchlosti zápisu poklesli o 50%. Najhoršie na tom je to, že keď si kúpite zariadenie s predinštalovaným Android 5.0 a zariadenie aktivujete, šifrovanie sa zapne a vypnúť sa už nedá.

Ak ste si zariadenie len aktualizovali z predchádzajúcej verzie Androidu a šifrovanie zapli až potom, vypnúť sa dá. Možno vás neprekvapí, že tí najšikovnejší vývojári na voľnej nohe, už pracujú na riešení, ktoré by umožnilo šifrovanie vypnúť aj na zariadeniach akými sú Nexus 6 a Nexus 9. Na druhej strane dúfame, že aj Google hľadá spôsob, akým vylepšiť rýchlosť a výkon zariadenia, alebo aspoň pracuje na tom, aby sme si to šifrovanie aspoň mohli vypnúť.

Zdroje: AT, PA