Úvod Novinky Nový výskum sa zameral na displeje na smartfónoch: Obraz na nich by...

Nový výskum sa zameral na displeje na smartfónoch: Obraz na nich by mal byť až o 400% čistejší!

9

Technológia neustále napreduje v takmer všetkých odvetviach a pokrok sa samozrejme nevyhol ani displejov, ktoré sa zlepšujú každý rok. Profesor Stephen Chou ešte v roku 2012 za použitia nanotechnológií zefektívnil fungovanie solárnych článkov o 175% a teraz chce niečo podobné spraviť s efektívnosťou LED. Okrem toho, že by mali získať dlhšiu životnosť a mali by byť šetrnejšie by mali byť až päťnásobne jasnejšie.

Momentálne sú LED displeje nevyladené a to im možno ešte pridávame na atraktívnosti. Len 2% až 4% svetla, ktoré LED displeje generujú sa nakoniec dostáva von z displeja ako svetlo, pričom zvyšok sa premení na teplo a ďalšie „splodiny.“ Prebytočné teplo samozrejme znižuje životnosť a len 2% efektivita prirodzene nemá dobrý dopad na spotrebu energie.

Vedci sú presvedčení, že túto efektivitu dokážu zdvihnúť až na 38%. Najväčším problémom je okolité svetlo, ktoré takéto navýšenie generuje. Profesorovi Chou sa ho ale podarilo eliminovať štruktúrou, ktorá sa volá „plasmonic cavity with subwavelength hole-array.“ – Ak nájdete slovenský preklad, dajte nám vedieť! Vďaka tomu sa efektivita zvýši na 60% a to už je poriadny nárast. Kontrast displejov s týmito špecifikáciami sa zvýši o 400% a teplo, ktoré by ich pomaly, ale isto zabíjalo sa zníži na oveľa prijateľnejšiu hranicu.

detail-led

Technológia, vďaka ktorej je toto všetko možné je stále vo fáze testovania a tak sa to v smartfónoch v blízkej budúcnosti rozhodne neobjaví. Do zariadení by sa to ale malo dostať skôr či neskôr.

Zdroje: PA, P, G