Úvod Novinky Android Na Androide je nový bug, ktorý nazvali „pohromou pre súkromie“: Ovplyvniť môže...

Na Androide je nový bug, ktorý nazvali „pohromou pre súkromie“: Ovplyvniť môže až 75% všetkých zariadení

9

Všetci Android používatelia, ktorí používajú zariadenia s verziou Androidu staršou než Android 4.4 KitKat čelia „pohrome pre súkromie.“ Podľa posledných štatistík by teda mali byť ohrozené až tri štvrtiny všetkých používateľov. Celkový počet ľudí, ktorí sú v ohrození je však nižší, keďže škaredý bug ovplyvňuje len tých, ktorí používajú AOSP Android prehliadač, ktorý bol v novších verziách Androidu nahradený prehliadačom Chrome, resp. inými alternatívami.

Bug sa do vášho zariadenia teoreticky môže dostať po návšteve infikovaného webu, ktorý do telefónu či tabletu dokáže stiahnuť škodlivý javascript. Po infikovaní zariadenia už útočník dokáže prevziať kontrolu nad telefónom, vďaka čomu dokáže, okrem iného, prečítať vaše prihlasovacie údaje veľa ďalšieho.

Chyba v zabezpečení bola odhalená začiatkom mesiaca, pričom výskumníkom sa už podarilo nainfikovať staršie zariadenia, ako napríklad Galaxy S III, Motorola DROID RAZR, Sony Xperia tipo, HTC Evo 3D či HTC Wildfire. Podľa výskumníkov to však bude ešte horšie. Návod, ako prelomiť bezpečnosť týchto zariadení už majú v rukách hackeri, ktorí môžu škodlivý kód ďalej upraviť tak, aby bol…škodlivejší.

Naša rada je jednoduchá a riadiť by sa ňou mali aj tí najskúsenejší používatelia. Na smartfóne (a nie len tam) navštevujte len weby, ktorým dôverujete a aplikácie sťahujte len z oficiálnych zdrojov, ako napríklad z Google Play. Odporúčame aj inštaláciu Chrome pre Android, alebo iného prehliadaču, ktorý podobnou chybou netrpí.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.android.chrome“]

Zdroje: F, PA