Úvod Výrobcovia Intel Intel má v úmysle spúšťať Android aplikácie na počítačoch s Windows OS

Intel má v úmysle spúšťať Android aplikácie na počítačoch s Windows OS

5

Predaj počítačov v posledných rokoch postupne klesá a ako mnohí vedia, deje sa tak na úkor netbookov, tabletov a smartfónov. Veľký hráči v oblasti vývoja a predaja počítačov a ich komponentov tak logicky hľadajú cestu, ako tento segment oživiť.

Jedným z nich je aj známy výrobca Intel, ktorý údajne spolupracuje s viacerými výrobcami počítačov a chce tak ponúknuť užívateľom operačného systému Windows používanie Android aplikácií prostredníctvom tzv. „virtual machines„, čo je vlastne akési softvérové virtualizované prostredie, v ktorom je možné používať rôzne softvérové ako aj aplikačné platformy.

cdn.alt1040.com.files.2011.01.android-logo

Podľa dohadov nesie celý projekt kódové označenie Dual OS, no hovorí sa aj o označení PC Plus. Bez ohľadu na jeho pomenovanie, toto riešenie už možno uvidíme na blížiacom sa podujatí CES 2014 (7-10. január) v rámci konceptu respektíve nekomerčného produktu.

Samotná myšlienka používania Android aplikácií na zariadeniach s operačným systémom Windows je rozhodne zaujímavá ale nie tak úplne nová. Aj keď na trochu inom princípe, OS Android aj Windows poskytujú v jednom zariadení výrobcovia ako ASUS (Transformer Book Trio) či Samsung (Ativ Q ) pomocou dual boot funkcie.

Pre platformu Windows taktiež existuje rad emulátorov, ktoré dokážu poskytnúť viac či menej schopné používanie operačného systému Android a medzi najznámejšie patria napríklad BlueStacks či Genymotion, pričom nie je v celku jasné, čím sa nápad Intelu od týchto riešení vlastne líši.

Existencia celého projektu je však neistá vďaka gigantom ako Microsoft a Google, ktorý sa zatiaľ k projektu oficiálne nevyjadrili a nedali mu „zelenú“.

Šéf MicrosoftuSteve Ballmer, nie je myšlienke príliš naklonený vzhľadom na vývojársku základňu Microsoftu, ktorá sa snaží produkovať vlastné aplikácie a softvér pre Windows a teda by pochopiteľne neradi videli vo svojom systéme „konkurenčné“ aplikácie, na úkor tých vlastných.

Na druhej strane stojí Google, ktorý môže jednoducho odoprieť emulovaným prostrediam prístup do obchodu Google Play a tým pádom by celý projekt vlastne stratil zmysel.

Uvidíme, čo o tejto iniciatíve prezradí spoločnosť Intel na blížiacom sa podujatí CES 2014, ktorého sa účastní.

Privítali by ste na svojich Windows PC prostredie, pomocou ktorého by ste mohli používať Android aplikácie alebo sa jedná o nezmyselné miešanie dvoch rozdielnych platforiem?

zdroj: AA