Úvod Novinky Úplný koniec súkromia: Z toho, čo chystá EÚ sa vám zatočí hlava!

Úplný koniec súkromia: Z toho, čo chystá EÚ sa vám zatočí hlava!

13
Európska komisia (EK) je opäť v akcii. Predstavitelia majú plán prekopať digitálne služby tak, aby čo najlepšie ochránili deti používajúce internet. Nový návrh hovorí o tom, že prevádzkovatelia sociálnych sietí a ďalších webov majú povinne kontrolovať a odstraňovať príspevky, v ktorých sa nachádza detský sexuálny obsah. Čo je však nielen kontroverzné, ale svojim spôsobom strašidelné je aj dodatok hovoriaci o tom, že by mali technologické správy kontrolovať nielen to, čo zdieľame, ale aj súkromné správy (aj šifrované) či emaily, zhrnul TECHBYTE.sk.

Je to veľký problém

EK je presvedčená, že ide o veľký problém. V roku 2021 sa podarilo zachytiť vyše 80 miliónov fotografií a videí s takýmto obsahom, ísť má však o malé percento skutočného rozsahu problému. Experti hovoria aj o tom, že počas pandémiu nového koronavírusu sa mal tento konkrétny problém zhoršiť o nezanedbateľných 64 percent. Komisia vo svojom zdôvodnení vysvetľuje, že aktuálny systém dobrovoľného zisťovania v žiadnom prípade nepostačuje a po skončení platnosti aktuálneho riešenia bude musieť prísť k výraznej zmene. Experti však jednoznačne nie sú nadšení. EK má plánovať tak obrovskú zmenu, že Európa sledovaním svojich občanov môže priblížiť k Číne, ktorá je v tomto smere veľmi prísna.
sifrovanie
Mohamed Hassan / pixabay.com

Súkromná správa? Zabudnite

Podľa návrhu má pristáť zodpovednosť za kontrolovanie obsahu na sociálnych sieťach a na iných platformách na jednotlivé členské štáty. Tie si majú vybrať alebo vytvoriť kontrolný orgán zodpovedný za takúto činnosť, pričom v ich právomoci bude aj udeľovanie pokút až do výšky 6 % ich celosvetových príjmov. To by zabolelo aj tých najväčších hráčov na trhu. Do hľadáčika EK sa tak okrem Google, Facebooku (Meta) či Twitteru dostávajú aj komunikačné nástroje ako WhatsApp, Messenger, Telegram, iMessage a ďalšie. Mnohé z nich už teraz používajú end-to-end šifrovanie.

Ako v Číne a v ZSSR

Pochopiteľne, ľudia nie sú nadšení. Mnohí tento zámer komisie označujú za koniec súkromia digitálnej korešpondencie alebo začiatok masového odpočúvania európskych obyvateľov. Návrh je tak razantný a vážny, že profesor kryptografie z Univerzity Johna Hopkinsa, Matthew Green, ho nazval „najdesivejšou vecou, akú kedy videl“ a že „popisuje najviac sofistikovanú formu masového sledovania, ktorá sa kedy objavila mimo územia Číny a ZSSR“. Nakoniec dodal, že naozaj nepreháňa a naozaj je to také zlé. Dobrou správou je, že návrh komisie musí schváliť európsky parlament a následne jednotlivé členské štáty. A aj keď nemusí prejsť v takom rozsahu, v akom si ho predstavuje komisia, internet sa určite zmení. Čo na navrhované zmeny hovoríte vy? Je takýto postup podľa vás opodstatnený?