Úvod Zariadenia NÁVOD: Ako skutočne ochrániť telefón? Takto zistíte či je vodotesný, aj čo...

NÁVOD: Ako skutočne ochrániť telefón? Takto zistíte či je vodotesný, aj čo robiť, ak ho utopíte!

Telefón a všetko v ňom sa dá zničiť pomerne rýchlo. Máme pre vás tipy, ako tomu zabrániť.

2

Leto je čas prázdnin, výletov a dovoleniek. Na cestách po Slovensku či pri mori nám spoločnosť okrem našich blízkych robia aj smartfóny. Časy, keď sme pre pekné fotky museli so sebou nosiť samostatný foťák sú už dávno preč. Telefón sa tak stáva stredobodom zachovania spomienok. Máte ho však dobre chránený a viete, čo robiť, ak ho napríklad utopíte?

Telefón a fotky či videá, ktoré v ňom máte, môžete chrániť dvoma základnými spôsobmi – „hardvérovo“ a „softvérovo“. Čo pod tým myslíme? Začnime pekne zo začiatku.

1. Je váš telefón odolný voči vode?

To či je váš telefón odolný voči vode môžete skontrolovať jednoducho – pomocou aplikácie. Vieme, znie to zvláštne, no naozaj to funguje.

Stiahnite si aplikáciu Water Resistance Tester, nainštalujte ju a vykonajte test. Počas neho je nutné priložiť dva palce na vopred vyznačené miesto a mierne zatlačiť. Telefón zmeria tlak, na základe ktorého výsledok vyhodnotí. Ak je telefón voči vode odolný, zobrazí sa zelená fajka a ak nie, zobrazí sa vám výkričník v červenom kruhu.

2. Môj telefón je odolný: Na čo si dávať pozor?

Výrobcovia často uvádzajú, že telefón je odolný voči vode, no v skutočnosti sa vo vode aj tak môže poškodiť. Prečo? Certifikácie ako IP68 pracujú s určitým tlakom vody, ktorý v bežnom svete nemusí byť vždy rovnaký. Ak budete telefón v bazéne hádzať ako „žabku,“ k porušeniu ochrany môže prísť aj pri drahších telefónoch.

Rovnako, telefón nie je odolný voči morskej vode, keďže v nej sa nachádzajú malé kryštáliky soli a iných minerálov. Tie dokáže zapchať dôležité otvory pre mikrofónreproduktornabíjací port či SIM slot. Treba si preto dávať pozor, kde telefón používate.

3. Idem k vode: Ako najlepšie ochrániť svoj telefón?

Ideálnym spôsobom ako ochrániť svoj telefón je vložiť ho do vodeodolného puzdra. Na trhu ich je niekoľko, a to v rôznych cenových kategóriách. Kúpiť si môžete základné puzdro za 4,99 € alebo si môžete priplatiť a kúpiť vysokokvalitné puzdro, ktoré telefón zaručene ochráni.

Cena takéhoto puzdra je len o niečo vyššia než 15 €, čo je neporovnateľne menej než výmena celého telefónu.

4. Telefón som utopil: Dá sa s tým niečo robiť?

Dobrou správou je, že áno, dá. Určite si spomínate na mnohé rady o tom, že utopený telefón, ktorý ste namočili v jazere, v bazéne alebo vám spadol do toalety je možné zachrániť tým, že ho vložíte do ryže.

Dnes už žijeme v 21. storočí a technológie sa posunuli aj v tomto smere. Spoločnosť Mobilonline ponúka veľmi šikovné riešenie. Volá sa 4smart Rescue Kit a ako jeho názov napovedá, určený je pre riešení podobných situácií.

Vrecúško so špeciálnym granulátom z elektronických súčiastok okamžite vysaje vlhkosť a pomôže tak zabrániť poškodeniu, ktorého oprava by sa mohla pohybovať aj v stovkách eur. Výrobca pritom tvrdí, že šanca, že svoj telefón zachránite je viac ako 90 %.

Koľko takýto systém záchrany telefónu stojí? Len 4,99 €, preto je dobré ho nosiť so sebou na dovolenky či výlety. Nikdy neviete, kedy dôjde k malej nehode a telefón tak môžete zachrániť nielen sebe, ale aj svojmu blízkemu.

5. Ako telefón chrániť softvérovo?

Ako sme spomenuli na začiatku článku, telefóny sa dajú chrániť aj softvérovo. Nie je totiž nič horšie, ako nosiť všetky svoje dokumenty, fotky a videá len v telefóne. Je dobré ich zálohovať, na čo slúžia rôzne cloudové služby. Na výber máte z niekoľkých možností.

Riešenia od Google (Google Disk, Google fotky), Microsoftu (OneDrive) či Apple (iCloud) vám pomôžu uchovať najdôležitejšie a nenahraditeľné spomienky v bezpečí od vody, pádov a podobne.

Ako to máte vy? Podarilo sa vám už utopiť alebo inak poškodiť telefón počas cestovania, resp. dovolenkovania? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!