Úvod Zaujímavosti POZOR: Útočníci zneužívajú známu firmu. Snažia sa vás okradnúť, mnohí už naleteli!

POZOR: Útočníci zneužívajú známu firmu. Snažia sa vás okradnúť, mnohí už naleteli!

8

Podvodníci Slovákom rozposielajú novú vlnu, ktorá má za cieľ finančne ublížiť obeti. Slovenskom sa totiž šíri email, ktorý na prvý pohľad vyzerá tak, ako by pochádzal z klávesnice spoločnosti DHL, všimol si server TouchIT.

Odosielateľom samozrejme v skutočnosti nie je spomínaná spoločnosť. To si však niektorí menej pozorní ľudia nevšimnú alebo im ani nenapadne email si najskôr dobre preštudovať. Ako je vidieť zo screenshotu, odosielateľom je v skutočnosti emailová adresa send4send@beep.pl. Inými slovami povedané – podvodníci.

Zaujímavejšie je však telo emailu, v ktorom vás podvodníci informujú o tom, že na vás čaká zásielka a ak nedoplatíte poplatok za poštovné, ktorý je v tomto prípade 4,65 dolára, zásielku pošlú naspäť. Aby navodili pocit paniky, dajú vám na to len 48 hodín.

Útočníci opäť pýtajú peniaze.
Zdroj: TouchIT

Pýtajú peniaze, chcú vás vystresovať

Pochopiteľne, lehoty na doplatenie poplatkov sú na Slovensku dlhšie. V tomto prípade útočníci zašli ešte o krôčik ďalej a do tela emailu vložili aj odkaz, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako skutočný. Vyzerá totiž tak, ako by smeroval na server dhl.com. Pravda je však taká, že sa za ňou schováva úplne iný odkaz na platobnú bránu. Ak im zaplatíte, s peniazmi sa môžete rozlúčiť.

Z tohto celého opäť plynie len jedno ponaučenie – vždy pozorne a opatrne čítajte všetko, čo vám príde. Dvakrát tak to platí v prípadoch, ak od vás chcú peniaze.