Úvod Zaujímavosti Huawei priniesol novú éru pamäťových kariet: V čom sú Nano Memory karty...

Huawei priniesol novú éru pamäťových kariet: V čom sú Nano Memory karty rozdielne?

11
Nano Memory karta

Čerstvo predstavené Android smartfóny z dielne spoločnosti Huawei prišli o podporu pre roky zaužívaný formát microSD. Nahradila ho totiž modernejšia alternatíva, ktorej výrobca Mate 20, Mate 20 Pro a Mate 20 X hovorí Nano Memory (NM) karty. V čom sú teda tieto dva formáty rozdielne?

Nano Memory karta dostala tvar aj veľkosť Nano SIM karty od mobilných operátorov, aby ju bolo možné vkladať do toho istého slotu. V porovnaní s tradičnou microSD kartou je teda značne menšia. Ak máme tento rozdiel vyjadriť v konkrétnych číslach, tak ide až o 45 percent. Ušetrený priestor môže byť využitý napríklad na zväčšenie akumulátora a následne zlepšenie výdrže.

O dostupných kapacitách, prenosových rýchlostiach a ani cenách zatiaľ nič konkrétne nevieme. Rovnako nepoznáme ani dátum dostupnosti. Dá sa však predpokladať, že karty prídu na pulty spolu s ešte horúcimi mobilnými novinkami.

Počas predstavovania vyššie spomínaných smartfónov padla zmienka iba o 256 GB kúsku s prenosovou rýchlosťou 90 MB/s. Na internete sa zase objavil render NM karty, ktorá má 128 GB úložisko.

Ako informuje The Verge, Nano Memory formát je momentálne exkluzívne dostupný pre giganta Huawei. Vyvinuli ho totiž inžinieri z jeho radov. Či to tak zostane ešte dlho, nevieme, no záujem zo strany iných výrobcov z mobilného priemyslu tu určite je.