Úvod Elektromobilita Tesla Dubajská taxislužba vďaka elektromobilom Tesla ušetrila 227 000 litrov paliva

Dubajská taxislužba vďaka elektromobilom Tesla ušetrila 227 000 litrov paliva

6
Tesla Model X

Dubajská taxislužba pomaly ale isto buduje jednu z najväčších flotíl taxíkov zložených čisto z elektromobilov Tesla. Prvých 50 kusov využívala prvých 6 mesiacov. Tento týždeň sa podelili o prvé zaujímavosti z prevádzky toľkých elektromobilov.

Keď dopravný úrad v Dubaji podpísal zmluvu na kúpu 200 elektromobilov Tesla, ktoré mali byť využité ako samojazdiace taxíky, možno ani netušil, koľko peňazí sa mu podarí ušetriť. Autopilot Tesly síce dokáže viesť autonómne, no v žiadnom prípade by sme jeho schopnosti neprirovnávali k skutočne samojazdiacemu autu, ktoré po vás samo príde, odvezie vás a pokračuje ďalej k druhému zákazníkovi.

Jedno je však jasné. Prevádzka tak veľkého počtu elektromobilov prináša zaujímavé štatistiky.

50 elektromobilov, 64 186 jázd a 2,1 milióna km

Päťdesiat elektromobilov Tesla spolu odviezlo vyše 64 tisíc zákazníkov. Autá od uvedenia v septembri 2017 dovedna prešli vyše 2,1 milióna kilometrov, čo je 5-násobok vzdialenosti od Zeme na Mesiac. Flotila dubajských elektromobilov slúžiacich ako taxi sa má tento rok rozrásť na úctyhodný počet 125 kusov.

Zaujímavý je aj pohľad na ušetrené palivo. Vďaka elektromobilov sa Dubaju podarilo ušetriť až 227 000 litrov fosílneho paliva, čo rozhodne nie je zanedbateľná čiastka. Elektromobily sa v Dubaji môžu nabíjať na 3 Superchargeroch a 24 nabíjacích staniciach. V meste nechýba predajné miesto Tesly, ani autorizovaný servis.