Úvod Zariadenia Organizácia Wi-Fi Alliance tento rok zavednie dokonalejší bezpečnostný protokol WPA3

Organizácia Wi-Fi Alliance tento rok zavednie dokonalejší bezpečnostný protokol WPA3

0
wifi

Ak ste doma niekedy nastavovali WiFi router, zrejme ste ako spôsob zabezpečenia zvolili heslo v rámci zabezpečovacieho protokolu WPA2. Tento protokol existuje už 14 rokov a naposledy rezonoval v októbri minulého roka, kedy sa ho podarilo prelomiť

Nezisková organizácia Wi-Fi Alliance sa rozhodla povýšiť bezpečnosť a tento rok zavedie do praxe nový bezpečnostný protokol WPA3, ktorý je navrhnutý tak, aby dokázal nahradiť súčasný typ WPA2. Bezpečnostný protokol je veľmi dôležitý, keďže nechráni iba WiFi smerovač, ale aj zariadenia k nemu pripojené.

Organizácia Wi-Fi Alliance na novom bezpečnostnom protokole stále pracuje, no charakterizovať ho budú štyri kľúčové vylepšenia.

© bgr.in

WPA3

Ochrana protokolom bude dostatočne silná aj vtedy, ak si užívatelia zvolia heslo, ktoré nespĺňa klasické odporúčania zložitosti. Ideálne heslo tvorí nelogická kombinácia dostatočného počtu znakov a čísiel.

Užívatelia často a napriek odporúčaniam volia jednoduchšie heslá, ktoré si ľahko zapamätajú a neraz ich vytvárajú na základe istej osobnej spojitosti. Môže ísť o dátumy narodenia spojené s menom užívateľa a podobné kombinácie. Takéto heslo je samozrejme menej bezpečné.

Šifrovanie WPA3 bude ľahšie konfigurovateľné na zariadeniach, ktoré nedisponujú dostatočnými alebo rovno žiadnymi zobrazovacími prvkami. Hlavne zariadenia internetu vecí nemusia byť vybavené displejom, ale WiFi konektivitu využívať budú. Pripojenie a následné nastavenie bude jednoduchšie.

Protokol WPA3 bude pristupovať k individuálnejšiemu šifrovaniu dát, čo zvýši bezpečnosť užívateľov pracujúcich v otvorených sieťach (bez hesla). Pri tejto vlastnosti si musíme počkať na viac presnejších informácií, keďže nie je úplne zrejmá.

Ako štvrtý bod organizácia Wi-Fi Alliance avizuje zavedenie 192-bitového šifrovania, ktoré vychádza zo štandardov výboru Commercial National Security Algorithm. Tento typ šifrovania sa oplatí pri sieťach s potrebou vyššieho zabezpečenia, ktoré bude dosahovať úrovne vládnej, obrannej alebo priemyselnej sféry.

Ako sme spomínali, protokol WPA3 sa oficiálne objaví ešte v tomto roku. O prvých zariadeniach so zavedeným protokolom je ešte skoro hovoriť. Skôr bude zaujímavé sledovať, či výrobcovia zariadení pracujúcich s WiFi technológiou pripravia aktualizácie firmvéru pre potreby nového šifrovania.

Ak totižto vlastníte smartfón alebo domáci router staršieho dátumu výroby, WPA3 vás môže pokojne obísť. Pri novinke sa ukáže, či výrobcom záleží aj na už predaných zariadeniach, alebo budú chrliť iba tie nové.