Úvod Zariadenia Toto je Zanco tiny t1, najmenší mobilný telefón na svete, ktorý stojí...

Toto je Zanco tiny t1, najmenší mobilný telefón na svete, ktorý stojí necelých 50 EUR

0
zanco
© Zanco

Na populárnej platforme pre kolektívne financovanie sa dočká realizácie ďalší zaujímavý projekt. Tentokrát ide o najmenší mobilný telefón na svete, ktorý si je možné objednať za pomerne skromnú sumu.

Tvorcom sa na realizáciu projektu podarilo vyzbierať takmer 100 000 dolárov, čiže asi trojnásobne viac ako požadovali. Zanco tiny t1 je podľa tvorcov najmenším mobilným telefónom na svete a podobne „veľká“ je aj jeho funkcionalita.

Začne ale rozmermi. Na výšku tento mobilný telefón meria necelých 47 milimetrov. Široký je 21 milimetrov, hrubý 12 milimetrov a váži iba 13 gramov. Mobil ponúka iba základné funkcie.

Zanco
© Zanco

To znamená, že si s ním zatelefonujete (iba) v 2G sieťach, odošlete SMS správu, teda pokiaľ máte dosť malé prsty na to, aby ste ju dokázali napísať, uložiť si dokážete 300 telefónnych čísel, 50 SMS správ alebo 50 záznamov o hovoroch.

Mobilu na to stačí 32 MB operačnej pamäte a rovnako 32 MB interného úložného priestoru. Zanco tiny t1 je dokonca vybavený OLED displejom. Má uhlopriečku je 0,49 palcov a rozlíšenie 64 x 32 pixelov.

Zanco
© Zanco

Mobilný telefón poháňa batéria s kapacitou, ktorá je skôr typická pre inteligentné hodinky. 200 mAh objem údajne znesie tri používateľské dni.

Zanco tiny t1: Cena

Tvorcovia na platforme Kickstarter ponúkajú niekoľko balíčkov, v rámci ktorých si môžete Zanco tiny t1 kúpiť. Najlacnejšia voľba stoji približne 44 EUR, pričom za ňu dostanete jeden kus mobilného telefónu, USB vodič pre nabíjanie, návod na používanie a nejakú tú záruku.

zanco
© Zanco

Tvorcovia doručia mobil kdekoľvek na svete, no udeje sa tak až v máji čoskoro už súčasného roku 2018. K dispozícii sú tiež rôzne rodinné balenia s vyššou cenou.

Konkurencia

Dravá konkurencia neobchádza ani tento segment. Na modernejšie zmýšľajúcich užívateľov, ktorí túžia po dotykovom smartfóne a nie hlúpom mobilnom telefóne, cieli čínsky výrobca Vphone. 

Vphone S8 je najmenším dotykovým smartfónom na svete, ktorého displej má uhlopriečku 1,54 palca a celý „kolos“ váži iba 30 gramov. Ďalšie detaily nájdete v archívnom článku.