Úvod Zaujímavosti Rakúsky dizajnér navrhol náhradu za smartfón, ktorá má pomôcť s digitálnou závislosťou

Rakúsky dizajnér navrhol náhradu za smartfón, ktorá má pomôcť s digitálnou závislosťou

1
nahradu za smartfon

Poznáte to. Vo vrecku nohavíc ucítite vibráciu smartfónu a po jeho vytiahnutí zistíte, že žiadne upozornenie neexistuje. Alebo sa napríklad pristihnete pri tom, ako prezeráte stránky sociálnej siete stále dokola a dokola, už niekoľkýkrát za hodinu. 

Na inteligentné mobilné telefóny sme si, ľahko povedané, patrične navykli. Iní by skôr hovorili o istej forme závislosti. Či už trpíte digitálnou závislosťou na svojom smartfóne alebo nie, za pozornosť stojí dielo rakúskeho dizajnéra menom Klemens Schillinger.

Ten navrhol tzv. Substitute Phone, doslovnú náhradu za smartfón. Dizajnér navrhol celkovo päť prevedení falošného smartfónu. Vyrobené sú z plastu (Polyoxymetylén) v čiernom prevedení a nachádzajú sa v nich guľôčky z kameniny, s ktorými môžete narábať.

nahradu za smartfon
Simulácia gesta pre priblíženie obrazu © dezeen.com

Guľôčky sú po teoretickej obrazovke rozložené v rôznych poradiach tak, aby verne napodobňovali známe akcie z užívateľských prostredí smartfónov. Pohybom prstov po guľôčkach totižto celkom vecne simulujete napríklad vertikálne rolovanie po obrazovke smartfónu.

Ak dostanete neprekonateľnú túžbu používať smartfón, chytíte Substitute Phone, ktorý vás interakciou s jednoduchým mechanizmom upokojí. Substitute Phone je v podstate niečo podobné ako Fidget spinner.

nahradu za smartfon
Potiahnutie po obrazovke? Žiadny problém © dezeen.com

Na Substitute Phone ste mohli naraziť na podujatí Vienna Design Week, ktoré sa konalo približne pred dvoma mesiacmi v hlavnom meste Rakúska.

Náhradu za skutočný smartfón si budete môcť aj kúpiť. Na oficiálnych stránkach rakúskeho dizajnéra je produkt zatiaľ nedostupný. Podľa hlásenia by sa tam ale mal objaviť už čoskoro.

Posúdenie, či ide len o obyčajný umelecký abstrakt alebo praktickú pomôcku a hračku pre nervózne prsty, necháme na vás. Minimálne ako zaujímavosť ale Substitute Phone poslúži dobre.