Testy smartfónov často môžu pripadať veľmi podobné. Rovnakú osnovu sme pri Samsung Galaxy Note 8 nahradili niečím čo mu môžu závidieť všetky ostatné smartfóny. Otestovali sme ho totiž v nehostinných podmienkach pôvabného ba priam magického Islandu.

Hneď na začiatku chcem upozorniť na fakt, že áno, na expedíciu na Island nás pozval Samsung a áno, Note 8 sa mi skutočne páči. Je to jasné aj z recenzií, ktoré som napísal/natočil ešte predtým, ako som sa dozvedel o ceste na Island. Tak či onak, možno záujemcov o tento kus krásnej techniky bude zaujímať, ako zvládol fakt náročné podmienky, ktoré sú pre mnohé smartfóny nezvládnuteľné. Všetky moje poznatky vychádzajú z 3-dňovej cesty Islandom, keď som Note 8 vyskúšal tak, ako som len vedel.

Note 8 prešiel poriadnou skúškou, medzi ktoré radím výdrž batérie, poriadnu odolnosť voči vode či kvalitu fotoaparátu. Toto všetko sa na Island hodí. Predsa len, čeliť silnému lejaku, víchrici a opäť silnému lejaku len v priebehu desiatich minút chce zariadenie, na ktoré sa môžete spoľahnúť. Ja som jedno také našiel.

Moje postrehy z trojdňovej cesty Islandom

Hneď prvý postreh pochádza ešte z lietadla, keď som Note 8 pripojil na bezdrôtové slúchadlá a začal počúvať. Nádherný, čistý zvuk plný výšok, stredov a basov, a to všetko aj napriek tomu, že na rozdiel od niektorých iných výrobcov Samsung stále ponúka starý dobrý 3,5mm jack.

Druhým postrehom bola výdrž batérie. Je sobota ráno, niečo pred piatou a ja odpájam Note 8 z nabíjačky v presvedčení, že mi batéria nemôže vystačiť na celý deň, aj keď mu veľmi fandím. No nič, zbalím sa a odchádzam na miesto stretnutia.

Po viac ako 12-tich hodinách čumenia do displeja, fotenia, počúvania hudby, dopisovania si cez Messenger, WhatsApp a Hangouts, prekvapene hlásim stále zapnutý telefón, aj keď už len horko ťažko. Neviem odkiaľ tie kvapky šťavy Note 8 cucal. Na hoteli som už musel tankovať, no len slabých 30 minút čo vystačilo až do konca dňa.

Voda? Vietor? Všetko dokopy?

Island je známy príslovím: „Ak je zlé počasie, počkaj 10 minút, príde ďalšie.“ Ťažko tomu uveriť, no je to skutočne tak. Za pár minút sa vystriedal vietor, dážď, mrholenie, krásne slnečné počasie a som presvedčený, že som niekde zahliadol aj krúpy. Zobrať si do takýchto podmienok telefón, ktorý sa bojí aj maminho rozprašovača vody na kvety by teda nebolo rozumné.

Počasie je jedna vec no moja odvaha je zas ďalšia. Pri návšteve prírodného jazierka som totiž Note 8 zobral vykúpať sa v sopkou zohrievanej vode. Zistenie? Chvíľu nefungovalo nabíjanie batérie (príliš vlhký konektor) ale inak ako by sa ani nechumelilo. Tak počkať, možno zlé konštatovanie, keďže som presvedčený, že sem-tam určite aj chumelilo. Medzitým samozrejme nemohli chýbať desiatky fotiek a videí, z ktorých nakoniec vznikla aj montáž vyššie.

„Zrkadlovka“ vo vrecku?

Keď už sme pri tom foťáku. Mať vo vrecku zariadenie, ktoré tak krásne fotí a nijak ma netlačí, je zároveň telefónom a poznámkovým blokom bolo fantastické. Všetko čo som chcel či už odfotiť, zapísať si nápad spracovanie daného záberu alebo len niečo natočiť bolo krásne intuitívne, jednoduché a hlavne príjemné.

Snáď všetky fotky, ktoré z toho dvojokého čuda vyliezli by som sa nehanbil vytlačiť a zavesiť na stenu čo popravde asi aj spravím. Ako môžeš vidieť, dynamické zaostrovanie funguje skutočne prekvapivo dobre. Stane sa, že softvér zle vyhodnotí snímku a rozmaže aj to čo by nemal alebo naopak, nerozmaže všetko čo by mal. Stáva sa to ale vyslovene výnimočne.

Problémy som nemal ani s konektivitou, fotky z telefóny lietali cez Messenger, Hangouts, email, a to ešte aj vtedy, keď *ehm* telefón s ovocnou tematikou nevidel ani jeden vysielač, a tak ostal bez signálu.

Nakoniec len dodám, že zážitok nebol len navštíviť Island ako taký ale navštíviť ho s technikou, ktorá mi pomohla zaznamenať všetky pekné chvíle v čo najlepšej kvalite a bez toho, aby sa pokazila. To je predsa jedna z najdôležitejších vecí a za to ti, Note 8, veľmi pekne ďakujem.

Viac záberov prinesiem v plánovanej fotoeseji.