Úvod LG LG V30 LG V30 bude predstavený už zajtra! Čo všetko môžeme očakávať?

LG V30 bude predstavený už zajtra! Čo všetko môžeme očakávať?

1
LG V30

Samsung nie je jediný kórejský výrobca, ktorý sa v tomto mesiaci pochválil novou vlajkovou loďou bez kompromisov. Chváliť sa bude aj LG, a to už tento štvrtok o deviatej hodine ráno.

Na pôde nemeckého mesta Berlín dôjde k predstaveniu smartfónu LG V30, ktorý bude stelesňovať vrchol portfólia výrobcu v segmente inteligentných mobilných telefónov.

LG V30 nie je zahalený tajomstvom. Skôr naopak. V priebehu posledných týždňov sme spoznali jeho podobu a tiež unikátne vlastnosti, z ktorých niektoré potvrdil samotný výrobca.

Nižšie nájdete ich stručný prehľad.

Displej

Je na 100 percent isté, že model V30 bude vybavený P-OLED displejom z vlastnej produkcie výrobcu, ktorý je nazývaný ako FullVision Display. Čaká nás pri ňom uhlopriečka 6-tich palcov a pomer strán 18:9.

Extra jemné QHD+ rozlíšenie bude samozrejmosťou, rovnako tak prevedenie s takmer nulovými rámikmi. Z prednej strany môže LG V30 pripomínať Samsung Galaxy S8. Prvá liga od LG však bude o trošku širšia a zakrivenie hrán displeja nebude také markantné.

„Brada“ smartfónu LG V30

Fotoaparát

LG V30 poskytne vynikajúci zážitok z fotografovania. Jeden z dvojice snímačov duálneho fotoaparátu bude disponovať zatiaľ najlepšou svetelnosťou z pomedzi všetkých smartfónov.

Snímače súčasných vlajkových lodí pracujú s clonami od f/1.7 po f/2.0. LG V30 pôjde nižšie, na hodnotu f/1.6. Clona reguluje množstvo svetla, ktoré dopadá na obrazový snímač fotoaparátu.

Čím je clona menšia, tým viac svetla na snímač dopadne (menšie číslo = väčší otvor). To automaticky naznačuje skvelé foto výsledky pri zhoršených svetelných podmienkach.

Pre porovnanie, objektív s clonou f/1.6 prepustí približne o 25 percent viac svetla ako typický objektív s clonou f/1.8. Aby toho nebolo málo, LG pridá šošovku z kryštálového skla a dva druhy stabilizácie. Optickú aj elektronickú.

fotoaparat

Nezabúdajme na druhý z dvojice snímačov. Ten bude mať na starosti snímanie v širokouhlom režime, vďaka ktorému sa toho na fotografiu zmestí viac. Zábery podobné tým z GoPro kamier sú nesmierne efektné a hodia sa napríklad na zaznamenávanie prírodných scenérií.

Ak fotoaparát inteligentného mobilného telefónu nepoužívate iba na klasické momentky a radi sa hráte s rôznymi možnosťami snímania a napríklad manuálnym režimom, LG V30 vám môže ulahodiť viac ako konkurencia.

Zvuk

Samotné LG hovorí o audio funkciách, aké sme doteraz v žiadnom smartfóne nevideli. Podobne ako pri nízkej clone fotoaparátu, aj zvuk sa zatiaľ javí ako bezkonkurenčný.

32-bitový Quad HIFI digitálny prevodník zvuku vyvinula špecializovaná spoločnosť ESS Technology. Citeľne vyššiu kvalitu zvuku by sme mali počuť aj pri bežných, povedzme neprémiových slúchadlách.

LG V30

V nastaveniach sa stretneme s digitálnymi filtrami zvuku a rôznymi predvoľbami, ktoré budú zohľadňovať napríklad konkrétny hudobný žáner alebo iný typ audio obsahu. Všetko si budete môcť prispôsobiť svojim ušiam.

Okrem prehrávania hudby, resp. zvukov sa v LG zamerali aj na streamovanie a nahrávanie. Streaming zastreší technológia britskej spoločnosti MQA Ltd.

Zvukový prijímač zaznamená nahrávaný zvuk v širšom dynamickom rozsahu. Bez skreslenia a v patričnej kvalite by sme mali vedieť zaznamenať tiché šeptanie alebo hučiaci rockový koncert.

Čerešničkou na torte budú slúchadlá B&O Play, ktoré nájdeme v balení spolu s modelom LG V30.

Softvér

LG UX 6.0+ využije vlastnosti AMOLED displeja, hlavne dokonalého podania čiernej farby. Pribudne plávajúci informačný panel, ktorý z časti nahradí sekundárny displej predošlej generácie.

Výnimočnej foto výbave sa prispôsobí aj užívateľské prostredie. Aplikáciu fotoaparátu vývojári navrhli tak, aby ste mali všetky dôležité ovládače vždy po ruke. To je dôležité hlavne pri profesionálnom režime snímania.

LG V30

Je možné, že si rozmiestnenie prvkov v prostredí aplikácie fotoaparátu navrhnete, resp. zmeníte sami. Softvér rozpozná vašu tvár a odomkne zariadenie bez toho, aby ste sa ho museli dotknúť alebo čo i len rozsvietiť displej.

Pri softvérových inováciách sa ešte spomína autentifikácia hlasom či tvorba GIF animácií zo série fotografií. LG V30 prirodzene dobehne aktualizácia na Android Oreo.

LG V30

Vzhľad užívateľského prostredia sa zásadne meniť nebude. Pastelové farby, font a typický vzhľad zostane zachovaný. Pár kozmetických zmien a väčší dôraz na prehľadnosť ale očakávať môžeme.

Dizajn a prevedenie

Vlajková klasika. Kov, sklo, elegantné línie a príťažlivá štíhlosť. Vďaka FullVision P-OLED displeju bude LG V30 asi vizuálne najpríťažlivejším smartfónom výrobcu vôbec.

Telo bude tvoriť hliník akostnej série 6000 alebo 7000. Nedávno predstavený konkurent Galaxy Note 8 má telo z druhej menovanej, tvrdšej zliatiny hliníka. Displej ochráni vrstva Gorilla Glass (pravdepodobne 5. generácie) a istí si môžete byť odolnosťou IP68.

3,5 jack by mal výrobca zachovať, spoločnosť mu urobí konektor USB typ C a snímač odtlačkov pod duálnou kamerou. Manipulačný komfort očakávame lepší ako v prípade Samsungu Galaxy S8, ktorý má k danému modelu po vizuálnej stránke asi najbližšie.

Bočné hrany smartfónu LG V30 nebudú až také extrémne tenké a zakrivenie displeja detto. Istejší pocit z uchopenia oceníte pri každodennej manipulácii. S kĺzavým povrchom a neželanými odtlačkami po skle sa budete musieť jednoducho zmieriť.

Cena

Kórejský magazín ETNews informoval, že LG V30 príde v dvoch verziách. Bežný typ doplní verzia V30 Plus. Radi počujeme, že obe verzie poženie ten istý procesor, operačná pamäť, fotoaparát a aj P-OLED displej.

Model Plus by mal lákať na dvojnásobnú kapacitu úložiska oproti bežnému prevedeniu. To znamená, že namiesto 64 GB dostanete 128 GB priestor pre dáta.

Bezdrôtové nabíjanie verzie V30 Plus by sme s radosťou oželeli. Hlavne, ak má vylepšená verzia stáť 875 dolárov. Bežný model sa popasuje s cenou 700 – 750 dolárov. V našich končinách môžete počítať s podobnou cenou, no v eurách.

LG V30 je bezpochyby najočakávanejším zariadením podujatia IFA 2017, ktoré sa technologickej verejnosti otvorí 1. septembra 2017. Presné informácie prinesieme zajtra doobeda, hneď ako bude LG V30 predstavený.